Τα παλιά... Νέα Μουδανιά

Τα παλιά… Νέα Μουδανιά

Τα Νέα Μουδιανιά απέχουν μόλις 55 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη της Χαλκιδικής. Η πόλη είναι παραθαλάσσια και η παραλία της έχει σαν θέα τον Όλυμπο.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα στην Κεντρική Μακεδονία. Η ιχθυόσκαλα της παραλίας είναι μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου και διακινεί τόνους γαύρου και σαρδέλας, εντός και εκτός Ελλάδας.

Η πόλη των Μουδανιών, βρίσκεται στον Κυανό Κόλπο απέναντι από την Πόλη, μάλλον την Κωνσταντινούπολη. Ποιοί έχτισαν την πόλη αυτή των Μουδανιών είναι ακόμη άγνωστο.
Η πόλη αυτή καταστράφηκε από τα θεμέλια, από τον βασιλέα Φίλιππο του 3ου διαδόχου Αντιγόνου του Δώσωνος. Υπάρχουν ωστόσο και σώζονται αναφορές σχετικά με την ύπαρξη της ίδιας χρονικής στιγμής, την ύπαρξη των 3 γειτονικών πόλεων Μύρλεια, Απάμεια, Μουδανιά.

Τα Μουδανιά ήταν κάτω από την διοίκηση της Προύσας, και είχαν 3 δήμους: την Τρίγλεια, τα Μουδανιά και την Καλόλημνο. Η Μικρασιατική Καταστροφή όπως ήταν επόμενο έσπειρε τους Μουδανιώτες στα πέρατα της γής.

Τα Νέα Μουδανιά κτίστηκαν το 1922 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Άφησαν τις πατρίδες τους έπειτα από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Πλέοντας στα δυτικά παράλια της Χαλκιδικής, αποβιβάστηκαν στο “Καργί λιμάνι” (που σημαίνει “απάνεμο λιμάνι”). Πρώτος Πρόεδρος της κοινότητας και αυτός που δημιούργησε τα θεμέλια ήταν ο Φώτης Ορφανίδης. Σήμερα σώζεται ο ελαιώνας που είχαν δει οι πρώτοι κάτοικοι που ήρθαν στα Νέα Μουδανιά, από το 1923. Αναπτύχθηκαν γρήγορα και εξελίχθηκαν σε μεγάλο τουριστικό κέντρο.

Εδώ βλέπουμε ένα βίντεο με φωτογραφίες – αναμνήσεις από τα παλιά Νέα Μουδανιά μέσα από μοναδικές παλιές φωτογραφίες.

Δημιουργία βίντεο Αθανασία Τορτομάνη.
Οι φωτογραφίες είναι του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδόπουλου.

Πηγές youtube.com, wikipedia.org

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close