Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου το έφεραν στην χώρα μας οι Βαυαροί και στην Ελλάδα για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα Ανάκτορα του Όθωνα στο Ναύπλιο τον Δεκέμβριο του 1833. Ύστερα το έθιμο αυτό συνεχίστηκε και στα Ανάκτορα των Αθηνών. Oι κάτοικοι του Ναυπλίου και εν συνεχεία οι Αθηναίοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Στην πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού βασιλείου έγινε και το πρώτο «ρεβεγιόν».

Οι διηγήσεις για εκείνο τον πρώτο χορό είναι λιγοστές. Τέλος η παράδοση αναφέρει ότι στο Ναύπλιο ακούστηκε για πρώτη φορά πιάνο εκείνα τα Χριστούγεννα.
Ο ίδιος ο 18χρονος Όθων είχε ανέβει τις σκάλες του κτιρίου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για να επιθεωρήσει το εσωτερικό του. Οι τοίχοι ήταν σε κατάσταση ″στάβλου″. Η λύση που δόθηκε ήταν πρακτική και έξυπνη. Σκεπάστηκαν με άσπρα σεντόνια.

Ο Φρέντυ Γερμανός, σε ένα από τα πρώτα κείμενά του, περιγράφει με μυθιστορηματικό τρόπο τη συνέχεια της ιστορίας:

«…Πρόβλημα ήταν ο φωτισμός. Επειδή τα κηροπήγια ήταν πολύ λίγα, χρησιμοποιήθηκαν ζωντανοί φανoστάτες, υπηρέτες δηλαδή που κρατούσαν όλη τη βραδιά αναμμένους φανούς.

…Φρεσκοστολισμένο και σουλουπωμένο το τζαμί περίμενε την άφιξη των ευγενών προσκεκλημένων που άρχισαν να καταφθάνουν κατά τις οκτώ και μισή (την παραμονή των Χριστουγέννων). Δεδομένου ότι τα αμάξια δεν είχαν έλθει ακόμη στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν ως μεταφορικό μέσο Μαλτέζοι αχθοφόροι.

Μέσα στην ιδιότυπη αυτή ατμόσφαιρα, που την επλαισίωνε όλος ο πληθυσμός του Ναυπλίου, που είχε μαζευτεί στην πλατεία Συντάγματος, το πρώτο κομμάτι της ορχήστρας ήταν το ″Χαίρε Βαυαρία, πατρίς μου γλυκεία″…».

Το πρώτο ρεβεγιόν φαίνεται ότι είχε μεγάλη επιτυχία. Έπειτα από μερικές μέρες (μάλλον την Πρωτοχρονιά) τη σκυτάλη πήρε η κόμισσα Λουίζα Άρμανσμπεργκ .
Στο σπίτι της -ίσως το αριστοκρατικότερο της πόλης- που είχε διακοσμήσει ειδικά Βαυαρός καλλιτέχνης, δόθηκε η πρώτη ιδιωτική χοροεσπερίδα «επί τω νέω έτει».

Η κόμισσα, έχοντας σκοπό να κάνει βασίλισσα μια από τις θυγατέρες της, άφησε εποχή με τους χορούς της εκείνη την περίοδο. Μπορεί να μην τα κατάφερε (και οι τέσσερις κόρες της ατύχησαν στους γάμους τους), αλλά στο Ναύπλιο στις γιορτές πρωτοπορούσε.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1843 στήθηκε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι και συγκεκριμένα στο αρχοντικό του πολυταξιδεμένου Ναξιώτη αγωνιστή Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα, στην Πλάκα στην οδό Κυδαθηναίων αριθμός 27, στολισμένο με αγιοβασιλιάτικα παιχνίδια με βαμβάκια και κεράκια.

Η γραφική φωταψία του δένδρου του με τα απαραίτητα στολίδια που τα είχε φέρει από τη Ρωσία θάμπωσε τους θεατές για την πρωτοτυπία του γεγονότος.Ένας από τους πολλούς καλεσμένους τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων του 1834 στο σπίτι του Παπαρρηγόπουλου ήταν και ο θρυλικός στρατηγός Μακρυγιάννης.
…………………………………………..
The first Christmas tree was brought to Greece in 1833. King Otto, first King of liberated Greece and son of King Ludwig I of Bavaria, brought the Christmas tree tradition along with him, a custom which had started in Germany from Martin Luther.
King Otto reigned from 1832 until 1862, when he was deposed, and each year during Christmas there was a Christmas tree at his palace in Athens. Many families began to decorate Christmas trees, as well.

Κείμενο: Eleni Sismanidou, Licensed Tourist Guide

Διαβάστε επίσης

Close