Ζωή Λάσκαρη: Η "Ζωίτσα" που αγαπήθηκε από όλο τον κινηματογραφικό κόσμο!

Ζωή Λάσκαρη: Η “Ζωίτσα” που αγαπήθηκε από όλο τον κινηματογραφικό κόσμο!

Η Ζωή Κουρούκλη, η ηθοποιός της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου του 1942.

Ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς», το 1959, τότε με άλλο ψευδώνυμο: «Αμαρυλλίς». Την ίδια χρονιά εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος, στο Long Beach των ΗΠΑ.

Ζωή Λάσκαρη: Η "Ζωίτσα" που αγαπήθηκε από όλο τον κινηματογραφικό κόσμο!

Πρωτοεμφανίστηκε στα δεκαεπτά της χρόνια, το 1961, στην ταινία «Ο Κατήφορος» και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να έχει καμία εμπειρία. Η ερμηνεία της στον «Κατήφορο» καθήλωσε το ελληνικό κοινό, το οποίο της πρόσφερε το διαβατήριο για μία λαμπρή καριέρα, χέρι-χέρι με τον Φίνο και τον Δαλιανίδη.

Ζωή Λάσκαρη: Η "Ζωίτσα" που αγαπήθηκε από όλο τον κινηματογραφικό κόσμο!

Ο Κατήφορος ήταν η πρώτη ταινία που έσπασε το τριετές σερί της πρωτιάς της Αλίκης. Για πρώτη φορά η Βουγιουκλάκη ερχόταν δεύτερη. Της έφαγε την πρωτιά όμως και τις επόμενες χρονιές, με το «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» και το «Κορίτσια για Φίλημα». Και έγινε η αφορμή να σπάσει αργότερα η Αλίκη το συμβόλαιο της με τον Φίνο, αφού στην αιώνια κόντρα με την Καρέζη, προστέθηκε και άλλο πρόσωπο.

Στο πλευρό του Μάνου Κατράκη θα ερμηνεύσει τη Μαριγώ, ένα κορίτσι που διαπομπεύτηκε στην επαρχία, έγινε υπηρέτρια και κακοποιήθηκε στην Αθήνα, εργάστηκε σε κομμωτήριο και κατέληξε σύζυγος ενός πλουσίου, μόνο και μόνο για να ερωτευτεί έναν νεότερο άντρα και στον εκβιασμό του συζύγου της να υποκύψει αυτοκτονώντας. Τίτλος με λογοπαίγνιο και ένα υποκριτικό δώρο του Δαλιανίδη στην αγαπημένη του σταρ, σε ταινία υποψήφια στο 5ο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Έμεινε 14 χρόνια στη Φίνος Φιλμ, και μόνο δύο από τις ταινίες της δεν ήταν σκηνοθετημένες από τον Γιάννη Δαλιανίδη. Έπαιξε σε μια σειρά από κοινωνικά δράματα, επιτυχημένες κωμωδίες και λαμπερά μιούζικαλ, πάντα ως πρωταγωνίστρια. Είναι η μόνη ηθοποιός στον κινηματογράφο που συνεργάστηκε μόνο με μία εταιρία παραγωγής σε όλη την κινηματογραφική καριέρα της. Συνολικά έπαιξε σε 22 ταινίες της Φίνος Φιλμ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για πρωταγωνιστικούς γυναικείους ρόλους.

Έκανε θραύση στον ανδρικό πληθυσμό και αποτέλεσε πρότυπο για τις νέες κοπέλες τόσο ως παρουσία, όσο και σαν ηθοποιός. Η Ζωή Λάσκαρη μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη θεωρούνταν οι μεγαλύτερες ντίβες της εποχής και οι πιο εμπορικές σταρ στην Ελλάδα. Η εικόνα που διαμόρφωσε μέσα από τις ταινίες της ήταν αυτή μιας δυναμικής και μοιραίας γυναίκας, ενώ αποτελούσε το κρυφό απωθημένο πολλών αντρών.

Μετά την πτώση του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου στα μέσα της δεκαετίας του 1970, στράφηκε αποκλειστικά στο θέατρο έχοντας εκτός των άλλων συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το 1997 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην Επίδαυρο ως Ελένη στις «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.

Η προσωπική της ζωή πάντα απασχολούσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλές σχέσεις της είχαν συζητηθεί. Ο Τόλης Βοσκόπουλος αποτέλεσε ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της. Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο έχοντας αποκτήσει μαζί μια κόρη, την Μαρία-Ελένη. Από προηγούμενο γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο απέκτησε άλλη μία κόρη, τη Μάρθα.

Είχε διατελέσει δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, με την παράταξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το 2013 της απονεμήθηκε βραβείο από την Ακαδημία Κινηματογράφου, για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο. Έφυγε από την ζωή ξαφνικά, στις 18 Αυγούστου του 2017.

Ακολουθούν οι ταινίες της:
1. Ο Κατήφορος 1961
2. Ο Ατσίδας 1962
3. Νόμος 4000 1962
4. Μερικοί Το Προτιμούν Κρύο 1963
5. Χωρίς Ταυτότητα 1963
6. Ένα Κορίτσι Για Δύο 1963
7. Ίλιγγος 1963
8. Εγωισμός 1964
9. Κορίτσια Για Φίλημα 1965
10. Ιστορία Μιας Ζωής 1965
11. Τεντυμπόυ Αγάπη Μου 1965
12. Δάκρυα Για Την Ηλέκτρα 1966
13. Η Στεφανία 1967
14. Οι Θαλασσιές Οι Χάντρες 1967
15. Μια Κυρία Στα Μπουζούκια 1968
16. Όλγα Αγάπη Μου 1968
17. Γυμνοί Στο Δρόμο 1969
18. Αγάπη Για Πάντα 1970
19. Αυτοί Που Μίλησαν Με Το Θάνατο 1970
20. Μαριχουάνα Στοπ 1971
21. Αιχμάλωτοι Του Μίσους 1972
22. Ο Αστερισμός Της Παρθένου 1973
23. Οι Εραστές Του Ονείρου 1974

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close