Artist: Henri Matisse

Τα 12 “ζώδια” της ψυχολογίας

Στο σύμπαν της κοινωνίας υπάρχουν πλανήτες – επίθετα που μας χαρακτηρίζουν.

Και μπορεί η κίνηση των άστρων να μην επηρεάζει τα παρακάτω «ζώδια», αλλά η συνεύρεση ατόμων από τελείως διαφορετικούς πλανήτες και «ζώδια» γεννά πολλές φορές κοσμικές εκρήξεις. Ας δούμε λοιπόν που ανήκει ο καθένας μας…

Ο Παρορμητικός: Ονομάζουμε έτσι το άτομο που δρα χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το «ζώδιο» είναι συνήθως νεαρής ηλικίας, παίρνουν αποφάσεις εν θερμώ, είναι πιθανώς μανιώδεις καπνιστές, έχουν προβλήματα υπερφαγίας και παρουσιάζουν έντονη ροπή προς την συζυγική απιστία. Σε έρευνα που είχε διεξαχθεί σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ρώτησαν 40.000 άτομα αν θα επέλεγαν να πάρουν 45 λίρες Αγγλίας σε 3 μέρες ή 70 λίρες σε 3 μήνες. Ένα ποσοστό κοντά στο 60% επέλεξε να πάρει τα χρήματα άμεσα χωρίς να νοιάζεται για το μέλλον, αφού η στάση ζωή τους ήταν το εδώ και το τώρα. Ο Βίλχελμ Ράιχ στο βιβλίο του »Ο παρορμητικός άνθρωπος» μας δίνει απλές τεχνικές για την μείωση της παρορμητικής συμπεριφοράς όπως: προσπαθήστε να ελέγχετε εσείς το μυαλό σας και όχι η κατάσταση, αναλογιστείτε πως θα νιώθατε μετά από ένα χρόνο για την σημερινή σας απόφαση και μην παίρνετε αποφάσεις όταν βρίσκεστε σε σύγχυση.

Ο Αυταρχικός: Αυτός που προσπαθεί να επιβάλει την θέληση του με απόλυτο τρόπο, που δεν δέχεται αντιρρήσεις και απαιτεί απολυτή συμμόρφωση των άλλων με τις επιθυμίες του. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το «ζώδιο» θεωρούν τον εαυτό τους αλάθητο, δεν πιστεύουν στην ισοτιμία μεταξύ των ανθρώπων, αφού θεωρούν τον εαυτό τους πνευματικά ανώτερο, έχουν άκαμπτη συμπεριφορά και επιδιώκουν την αναγνώριση. Ο φόβος ενός αυταρχικού ατόμου είναι η ελευθερία αλλά μονάχα γνωρίζοντας την ελευθερία και αλληλεπιδρώντας μέσα σε αυτήν θα καταφέρει να απεμπλακεί από τον αυταρχισμό.

Ο Ασυνεπής: Ονομάζουμε έτσι τα άτομα που δεν μπορούν να είναι ακριβείς στα λόγια ή στις πράξεις τους. Συνήθως πρόκειται για άτομα αναξιόπιστα, ανεύθυνα, χωρίς καλή αίσθηση του χρόνου και με έλλειψη συγκέντρωσης. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το «ζώδιο» ταλαιπωρούνται από συγκρούσεις που προκαλούνται από την ασυνέπεια τους. Για να βελτιώσουν κάπως την κατάσταση τους καλό θα ήταν να φοράνε ρολόι, να γράφουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους κάθε ημέρα για την αυριανή. Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε σε αυτό που έχετε αναλάβει να διεκπεραιώσετε και μην φορτώνεστε πολλά πράγματα μαζί.

Ο Συναισθηματικός: Τα άτομα που έχουν καλή σχέση με τα συναισθήματα ή πιο απλά, τα ευαίσθητα άτομα. Το «ζώδιο» αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την συναισθηματική κατάσταση του ατόμου και το καθιστά ανίκανο να εκλογικεύσει τα συναισθήματα του. Τα άτομα αυτά είναι ανασφαλή, με μεγάλη συναισθηματική νοημοσύνη και συνεχώς βρίσκονται σε συναισθηματική φόρτιση αφού δείχνουν μεγάλη κατανόηση για τους γύρω τους. Καλό θα ήταν να ελέγχουν ή να φιλτράρουν σε έναν βαθμό τα συναισθήματα τους για να μην οδηγούνται στην υπερβολή (είτε σε λύπη, είτε σε χαρά, είτε σε θυμό) αλλά και για να μη γίνονται θύματα συναισθηματικής εκμετάλλευσης.

Ο Κακομαθημένος: Το άτομο που από παιδί (συνήθως) έχει μάθει να περνάει το δικό του. Δύσκολο και δύστροπο το «ζώδιο» του κακομαθημένου. Έρευνες έδειξαν πως το 68% των κακομαθημένων παιδιών λειτουργούσαν το ίδιο και ως ενήλικες. Τα άτομα αυτά εκλαμβάνουν την άρνηση σαν στέρηση αγάπης, είναι αλαζόνες και με υπέρμετρο εγωισμό. Επειδή δεν έχουν γνωρίσει ποτέ στη ζωή τους όρια, ξεσπούν βίαια σε οποίον προσπαθεί να τους θέσει. Προσπαθήστε να μετριάσετε τον εγωισμό σας και να κατανοήσετε και τις ανάγκες του άλλου εκτός από τις δικές σας.

Ο Σπάταλος: Ονομάζουμε έτσι τον άνθρωπο που κάνει περιττές σπατάλες. Τα άτομα αυτά δέχονται μεγάλη επιρροή του «ζωδίου» στην τσέπη τους. Ξοδεύουν σε χρόνο μηδέν τον μισθό τους, τείνουν προς την υπερκατανάλωση και επιδιώκουν να νιώσουν ευχάριστα μέσω των αγορών τους. Είναι συνήθως συναισθηματικά ανώριμοι και έχουν μεγάλη ανάγκη από αγάπη. Σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2010 από πανεπιστήμιο της Βόννης είχε βρεθεί πως υπάρχει το γονίδιο της τσιγκουνιάς, άρα πιθανόν τα σπάταλα άτομα να έχουν έλλειψη του συγκεκριμένου γονιδίου. Καλό θα ήταν τα συγκεκριμένα άτομα να καταλάβουν την αξία του χρήματος και να σεβαστούν την κούραση που καταβάλλουν για να τα αποκτήσουν (αν καταβάλλουν). Να ξοδεύουν ανάλογα με τις ανάγκες τους και να προσαρμόζουν τις αντικειμενικές τους ανάγκες στο οικονομικό τους επίπεδο ώστε να μην ξοδεύουν περισσότερα από όσα βγάζουν.

Ο Δημιουργικός: Ο άνθρωπός που έχει την τάση να δημιουργεί κάτι το καινούργιο. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το «ζώδιο» είναι άτομα ιδιαιτέρως ανήσυχα, παρουσιάζουν ευκολία στην έκφραση, είναι περίεργα και πρωτότυπα. Πολλές φορές παρουσιάζουν έντονα ριζοσπαστικές ιδέες και έχουν προβλήματα αποδοχής από την κοινωνία. Σύμφωνα με αμερικάνικη μελέτη, η ραπ μουσική ενισχύει την δημιουργικότητα αφού ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την φαντασία και την έμπνευση. Τα άτομα με δημιουργική σκέψη θα πρέπει να προσπαθούν να μεταδώσουν αλλά και να μετουσιώσουν την δημιουργικότητα τους στην κοινωνία, να μην απομονώνονται, να αναπτύξουν την προσοχή, την μνήμη τους και να αφήσουν το πνεύμα τους ελεύθερο από φοβίες.

Ο Εργατικός: Το άτομο που είναι αρκετά δραστήριο και αποδοτικό στα καθήκοντα του. Το «ζώδιο» αυτό χαρακτηρίζει άτομα ιδιαίτερα προσηλωμένα στην εργασία τους, που πολλές φορές παραγκωνίζουν την υπόλοιπη ζωή τους για την εργασία και μοχθούν σκληρά για την επαγγελματική τους πρόοδο. Άτομα φιλόδοξα, που πασχίζουν να ανέλθουν επαγγελματικά για να επιτύχουν την αναγνώριση, φιλοχρήματα και εξαρτημένα από την δόξα σε ακραίες περιπτώσεις. Είναι πάρα πολύ καλό η εργασία να γίνεται με ευχαρίστηση και να προσφέρει υλικά και πνευματικά αγαθά στο άτομο. Να είστε τίμιοι, φιλότιμοι και να εργάζεστε με ζήλο και όρεξη αλλά χωρίς να υπερβαίνετε τα όρια και τις σωματικές σας αντοχές.

Ο Γκρινιάρης: Το άτομο που μεμψιμοιρεί και παραπονιέται συνεχώς. «Ζώδιο» που δύσκολα τα βγάζει κάποιος πέρα μαζί του. Τα άτομα αυτά δεν έχουν ίχνος μεγαλοψυχίας μέσα τους και παραπονιούνται συνεχώς ακόμη και για την πιο μικρή αδικία που μπορεί να έχει γίνει εις βάρος τους. Συνήθως πρόκειται για άτομα γεμάτα φόβους και ψυχικές αναστολές που αρνούνται πεισματικά να δουν ότι καλό υπάρχει στην ζωή. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα από τα παράπονα τους και να δουν τον κόσμο γύρω τους από ένα πιο θετικό πρίσμα. Να αφήσουν την ψυχή τους να αντιληφθεί την μαγεία της ζωής και τις χαρές που περικλείει. Αν και σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Γερμανία αποδείχτηκε πως ηλικιωμένα άτομα που γκρίνιαζαν ζούσαν 25% παραπάνω από τα άτομα που είχαν πιο θετική στάση.

Ο Ιδεαλιστής: Ονομάζουμε έτσι το άτομό που έχει ιδανικά που δύσκολα πραγματοποιούνται. Τα άτομα που επηρεάζονται από αυτό το «ζώδιο» είναι πρωτοπόρα, ονειροπόλα, φιλότιμα, φιλοσοφημένα και πολλές φορές ζουν έξω από την πραγματικότητα σε έναν πλασματικό τελείως κόσμο. Το να πιστεύουμε σε μια ιδέα και να την υπερασπιζόμαστε είναι πολύ όμορφο. Το να απομονωνόμαστε όμως από την κοινωνία μας και να την αναθεματίζουμε, μας κάνει να χάνουμε τον στόχο που είναι να φτιάξουμε μία καλύτερη κοινωνία.

Ο Αναποφάσιστος: Το άτομο που του είναι δύσκολο να επιλέξει ή να αποφασίσει κάτι. Τα άτομα με αυτό το ζώδιο είναι ιδιαίτερα άβουλα, διστακτικά και τις περισσότερες φορές χωρίς ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Αλλάζουν εύκολα γνώμη και μοιάζει να μην έχουν ταυτότητα. Ο όρος αναποφάσιστος έχει ταυτοποιηθεί με τις εκλογές σε μεγάλο βαθμό αφού αυτή η μερίδα πολιτών είναι που κάνει την διαφορά νίκης. Η αναποφασιστικότητα μπορεί να καταπολεμηθεί με στήριξη, αποδοχή και πίστη στον εαυτό μας.

Ο Αισιόδοξος: Ονομάζουμε έτσι τα άτομα που έχουν ελπίδες για το μέλλον και πιστεύουν πως μια εξέλιξη θα έχει αίσιο τέλος. Τα άτομα που επηρεάζονται από αυτό το «ζώδιο» είναι υπομονετικά, επίμονα, προσηλωμένα, είναι πιο υγιή και αναρρώνουν γρηγορότερα αν αρρωστήσουν. Έρευνα σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου μας φανέρωσε πως οι αισιόδοξοι κινδυνεύουν 18% λιγότερο από πρόωρο θάνατο και 24% λιγότερο από θνησιμότητα αν πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια. Το να έχουμε πίστη στον εαυτό μας και πίστη στην επιθυμία μας θα μας κινητοποιήσει και σύντομα θα έχουμε και αίσιο αποτέλεσμα. Βέβαια θα ήταν καλό να υπάρχει μια «ρεαλιστική αισιοδοξία» γιατί η υπέρμετρη και αφελείς αισιοδοξία μπορεί να είναι καταστροφική.

Βιβλιογραφία – Πηγές:
Ο παρορμητικός χαρακτήρας, Βίλχελμ Ράιχ, Εκδ. Ελεύθερος Τύπος
Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία, Έριχ Φρομ, Εκδ. Μπουκουμάνης
Η συναισθηματική νοημοσύνη, Ντανιέλ Γκόλεμαν, Εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Τα μοναχοπαίδια, Sabine Vutz, Ulrich Unzner, Εκδ. Θυμάρι
Το γονίδιο της Τσιγκουνιάς, Σουφλέρη Ιωάννα, Βήμα Science
Όψεις και δημιουργικότητα; Πρακτικά Συμποσίου 2004, Εκδ. Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ – Τοσίτσα
Ανταγωνιστικότητα και εργασία; Συλλογικό, Εκδ. Κέρκυρα
Επίκουρου. Η φιλοσοφία της χαράς της ζωής; Heirich Schimidt, Εκδ. Βερέττας
Ιδεαλισμός και Μυστικισμός; Στυλιανός Θ. Ταβουλάρης, Εκδ. Λιβάνης – Νέα Σύνορα
Εθνικό Αμερικάνικο Ινστιτούτο για την Κώφωση και άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας; Scientific Report
Ο Φόβος των μαζών; Ετιέν Μπαλιμπάρ, Εκδ. Πλέθρον
Υγεία, δράση και ζωή; Τα Νέα
Η αισιοδοξία δημιουργεί την επιτυχία στην ζωή; Victor Pauchet, Εκδ. Κακουλίδης

 

 

Thessaloniki Arts and Culture

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close