Το Πείραμα Φυλάκισης του Stanford

Το Πείραμα Φυλάκισης του Stanford

“Τι Δεσμοφύλακας θα ήσουν; Σαδιστής ή συμπονετικός;”
“Τι Φυλακισμένος θα ήσουν; Συμβιβασμένος ή αγωνιστής;”

Ένα πείραμα πάνω στις ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει η μετατροπή ενός ατόμου σε φυλακισμένο ή δεσμοφύλακα.

Το πείραμα διεξήχθη το 1971 από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Ψυχολογίας Φίλιπ Ζιμπάρντο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. (δείτε το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 10′ με ελληνικούς υπότιτλους)

Εικοσιτέσσερις φοιτητές επιλέχθηκαν από 70 για να παίξουν τους ρόλους των φυλακισμένων και των δεσμοφυλάκων και να ζήσουν σε μια υποτιθέμενη φυλακή που είχε δημιουργηθεί για τους σκοπούς του πειράματος στο υπόγειο του κτιρίου της Επιστήμης της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Η επιλογή των υποψηφίων έγινε με βάση την απουσία ψυχολογικών και ιατρικών προβλημάτων, αλλά και ποινικού μητρώου, έτσι ώστε να αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για την επιστημονική παρατήρηση. Οι ρόλοι μοιράστηκαν μετά από ρίψη κέρματος (κορώνα ή γράμματα)

Οι φυλακισμένοι και οι δεσμοφύλακες μπήκαν κατευθείαν στους ρόλους τους προχωρώντας τους ρόλους του όμως πέρα από τις προβλέψεις, οδηγούμενοι σε επικίνδυνες και ψυχολογικά καταστροφικές καταστάσεις.

Το ένα τρίτο από τους φρουρούς κρίθηκε ότι επέδειξαν “γνήσια” σαδιστικές τάσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί φυλακισμένοι να τραυματιστούν ψυχολογικά και δύο από τους φοιτητές να αποχωρήσουν νωρίς από το πείραμα. Μετά την κατάρρευση ενός φοιτητή από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στη φυλακή, και συνειδητοποιώντας ότι είχε παθητικά επιτρέψει ανάρμοστες συμπεριφορές να λάβουν χώρα κάτω από την εποπτεία του, ο Ζιμπάρντο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο οι φυλακισμένοι όσο και οι δεσμοφύλακες είχαν ταυτιστεί υπερβολικά με τους ρόλους τους, με αποτέλεσμα να τερματίσει το πείραμα μετά από έξι μέρες.

Ντοκιμαντέρ:

Το 1992, ένα ντοκυμαντέρ έγινε διαθέσιμο από τον επίσημο ιστότοπο του πειράματος. Το ντοκυμαντέρ, Quiet Rage: The Stanford Prison Experiment, γράφτηκε από τον Ζιμπάρντο και σκηνοθετήθηκε από τον Κεν Μιούζεν. (δείτε το στο τέλος του άρθρου μετά τα σχόλια)

Το 2002 ένα μισάωρης διάρκειας ντοκυμαντέρ από το BBC σκηνοθετήθηκε από τον Κιμ Ντιουκ.

Ταινίες:

MV5BODkyNTUzNDU2M15BMl5BanBnXkFtZTYwNzc0OTk5. V1 SY317 CR20214317

Das Experiment (2001), Γερμανική, Director: Oliver Hirschbiegel, Writer: Mario Giordano, Ηθοποιοί : Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Oliver Stokowski κά

Η ταινία αποτελει μια οχι τοσο πιστη,πλην παραστατικοτατη απεικονιση των γεγονοτων, με ανθρωποκεντρικό και κυρίως ψυχολογικό προσανατολισμό. Αξιζει να σημειωθει φυσικα οτι προκειται για ευρωπαικη και οχι αμερικανικη παραγωγη και οτι προκειται για μία ταινία με έντονο ρυθμό, ατμόσφαιρα και πολύ καλές ερμηνείες.

Περισσότερα στοιχεία δείτε εδώ: http://www.imdb.com/title/tt0250258/?ref_=sr_1

experi10

The Experiment (2010) Αμερικάνικη, Director: Paul Scheuring, Writers: Paul Scheuring (screenplay), Mario Giordano (novel) Ηθοποιοί: Adrien Brody, Forest Whitaker, Cam Gigandet.

O σκηνοθέτης δε στέκεται στην πιστή απεικόνιση πλάνο – πλάνο της ταινίας του. Διαφοροποιείται, κοιτώντας πίσω και όχι μέσα στους χαρακτήρες και επενδύει στο προσωπικό παρελθόν τους, το σήμερα ως φόντο επιβίωσης της ανθρωπότητας, προκειμένου να αναπτύξει τον θεσμικό του σχολιασμό κι ας αφήνει την ανθρωποκεντρική στόχευση να υπερισχύσει όλων στο φινάλε.

Περισσότερα εδώ: http://www.imdb.com/title/tt0997152/?ref_=sr_5

Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου μετά τα σχόλια

πηγές: zimbardo.com, prisonexp.org, cine.gr, imdb.com

[iframe width=”640″ height=”480″ src=”//www.youtube.com/embed/tbWn7dgADUI” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Διαβάστε επίσης

Close