Δανειστική βιβλιοθήκη, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δανειστική βιβλιοθήκη, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η γνώση είναι αγαθό και δεν μπορεί να είναι πλεονέκτημα μόνο εκείνων που έχουν οικονομική άνεση ή κοινωνική προβολή.

Το βιβλίο είναι αγαθό που πρέπει να παρέχεται σε όλους τους ανθρώπους. Διότι είναι ένα λυχνάρι που ανάβει την ψυχή του ανθρώπου μέσα στο σκοτάδι της αμάθειας, της προπαγάνδας και της πνευματικής πενίας.

Η χαριστική βιβλιοθήκη έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να αποκτήσουν σημαντικά βιβλία, καθώς οι κάτοχοί της δεν τα ήθελαν άλλο και τα άφησαν εκεί με σκοπό να αξιοποιηθούν από άλλους αναγνώστες. Πλέον, κουτιά που εξυπηρετούν το σκοπό της χαριστικής βιβλιοθήκης, έχουν τοποθετηθεί σε αρκετούς δήμους. Πολλά βιβλία που δεν είναι πια επιθυμητά από τους κατόχους τους, μπορούν να τοποθετηθούν εκεί και να αποκτήσουν άλλους αναγνώστες.

Ομολογώ πως βρήκα και εγώ αρκετά αξιόλογα βιβλία αυτό το καλοκαίρι. Από Γρηγόριο Ξενόπουλο, μέχρι βιβλίο για την εκμάθηση της Κινέζικης γλώσσας. Όπως και εγώ με τη σειρά μου, άφησα βιβλία που αισθανόμουν ότι δεν μου πρόσφεραν κάτι άλλο, με σκοπό να διαβαστούν από άλλους ανθρώπους.

Για εμένα που είμαι λάτρης των βιβλίων, βρήκα μία λύση που μου έλυσε τα χέρια ως την απόκτηση νέων βιβλίων. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος απόκτησής τους με ανέξοδο τρόπο, καθώς τα ίδια είναι και κάπως ακριβά.

Η χαριστική βιβλιοθήκη βάζει ένα λιθαράκι στην αύξηση της γνώσης, αναδεικνύει την αξία του μοιράσματος και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Γιατί ένα βιβλίο είναι κάτι ζωντανό; μία ζωντανή ιστορία ενός ζωντανού ανθρώπου που θα επηρεάσει και θα βοηθήσει έναν καινούργιο αναγνώστη να δει ένα θέμα με διαφορετικό πρίσμα.

Κάθε πράξη και πρωτοβουλία που διευκολύνει τη δωρεάν μεταφορά της γνώσης, είναι μία ευεργεσία για τον κόσμο ολόκληρο.
Άφησε ένα βιβλίο που δε θέλεις πια στο κουτί της χαριστικής βιβλιοθήκης ή σε ένα παγκάκι. Θα ευεργετήσει περισσότερο από όσο φαντάζεσαι…

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διαβάστε επίσης

Close