Δυσεύρετες οάσεις, από την Ειρήνη Τσιουμάνη

Δυσεύρετες οάσεις, από την Ειρήνη Τσιουμάνη

Κάθε πρωί οι άνθρωποι διαλέγουν το πιο κοινότοπο προσωπείο τους με την ελπίδα να ξεχωρίσουν και καταριούνται την ομοιότητα της μάζας, μέσα στην οποία είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν και που οι ίδιοι αδιαλείπτως συντηρούν.

Ωστόσο, υπάρχουν μικρές ανάσες όμορφων ψυχών μέσα στην τόσο ομοιόμορφη σκληρότητα.

Οι κάτοχοι των ψυχών αυτών φοβούνται όταν αγγίζεις το μέσα τους. Τρομάζουν όταν με ένα βλέμμα σκαλίζεις τα άβατα μονοπάτια της ψυχής τους. Αμφιβάλλουν και σου στήνουν παγίδες με την ελπίδα να σε πιάσει κάποια από αυτές, να σε σταματήσουν. Αγωνιούν!

Βέβαια, αυτό δικαιολογείται, καθώς είναι λίγοι οι άνθρωποι που μπορούν να καταδυθούν στον βυθό μας, λίγοι κι όσοι αξίζουν να περιηγηθούν στα ενδόμυχα σκοτάδια μας, αφού είναι σκοτάδια αλλιώτικα που αποκρύπτουν επιμελώς μια ομορφιά ανεκδιήγητη για να την προφυλάξουν από τα βέβηλα βλέμματα. Δεν τους συναντάς συχνά, τους ξεχωρίζεις όμως, καθώς έχουν κάτι μάτια οάσεις στην τόση ερημιά.

Όπως επίσης, σπάνια συναντάς πια κι εσύ ψυχές τόσο γοητευτικές που να λαχταράς να χαθείς στο έρεβός τους. Μα σαν τις βρεις, μην ελαττώσεις ποτέ την προσπάθεια, μη διστάσεις, ρίσκαρε, ψαχούλεψε, πες τους όσα νιώθεις, όσα όμορφα βλέπεις. Κι ας τρομάξουν.

Εσύ μίλησέ τους με πάθος, με επιθυμία κι άστους να ξαφνιαστούν μπροστά στο πρόστυχο βλέμμα σου. Οι νόρμες των θνητών μη σε σταματήσουν! Διεκδίκησε τη μοναδικότητα που αντικρίζεις σε αυτούς όπως δεν το έκανε ποτέ κανείς άλλοτε. Οι αγκαθωτοί τους φράχτες μη σε εμποδίσουν, οι αντιστάσεις τους μη σε θυμώσουν.

Κι αν δεν έχεις κρίνει λανθασμένα, θα αποσύρουν τις δοκιμασίες τους, θα σου μιλήσουν κι εκείνοι με λέξεις καθάριες, που καμία ερμηνεία δε θα χρειάζονται, πριν εισβάλλουν ευθαρσώς στα βάθη της ύπαρξής σου.

Εν τέλει, με έναν χρόνο ακατάπαυστο και μια ζωή ακαριαία, η επιλογή των ανθρώπων μας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Κάποτε, όλοι συμβιβαζόμαστε στις κοινωνικές, επαγγελματικές και προσωπικές μας σχέσεις, το ζήτημα είναι να μη χαραμίζουμε τις στιγμές μας σε όσους δε μας βγάζουν τον καλό μας εαυτό.

 

Γράφει η Ειρήνη Τσιουμάνη, Φιλόλογος-Ειδική Παιδαγωγός

Διαβάστε επίσης

Close