Ένα ηλιοτρόπιο μέσα στην καρδιά του χειμώνα, από την Αμαλία Ταραμπάνη

Ένα ηλιοτρόπιο μέσα στην καρδιά του χειμώνα, από την Αμαλία Ταραμπάνη

Και ήρθε η εποχή που τα άλλοτε αλατισμένα κορμιά καλύπτονται από χοντρά πουλόβερ.

Τα εξωτικά κοκτέιλ αντικαταστήθηκαν από μια κούπα ζεστό καφέ ή τσάι. Οι καλοκαιρινές αγάπες έδυσαν μαζί με εκείνα τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα κάπου στο Αιγαίο.

Η νύχτα μεγαλώνει και το σκοτάδι γίνεται όλο και πυκνότερο. Άνθρωποι μουντοί, ανέκφραστοι περπατούν βιαστικά με μία μόνιμη νευρικότητα έχοντας το βλέμμα τους καταγής.

Μα για στάσου! Κοίτα μια στιγμή γύρω σου! Κοίτα την άσπιλη ομορφιά του κύκνου που ενώ βουτάει στον πηχτό και σιχαμερό βούρκο παραμένει αμόλυντος. Κοίτα το ηλικιωμένο ζευγάρι που περπατά πιασμένο χέρι- χέρι.

Κοίτα το γραμμένο «Σ’ αγαπώ» στο απέναντι ετοιμόρροπο ντουβάρι που του δίνει δύναμη να μην καταρρεύσει. Κοίτα το κοριτσάκι με την κίτρινη ομπρέλα που ξεχωρίζει σ΄ αυτήν την γκρίζα βροχερή μέρα.

Να ντύνεσαι καλά τον χειμώνα για να ζεσταίνεται η ψυχή σου. Αν αυτή είναι κρύα, τα χέρια θα είναι παγωμένα. Και τότε πώς θα μπορέσεις να αγκαλιάσεις κάποιον; Πώς θα μπορέσεις να του κρατήσεις το χέρι σφιχτά; Πώς θα μπορέσεις να του δώσεις ένα λουλούδι; Πώς θα μπορέσεις να του στείλεις ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό;

Αναρωτήθηκες άραγε ποτέ πόσοι προσπάθησαν να συνθλίψουν αυτόν τον πάγο που περιβάλει την καρδιά σου; Μα τα κομμάτια που πετάχτηκαν τους μάτωσαν, τους τσάκισαν και το βαλαν στα πόδια.

Γι΄ αυτό να ντύνεσαι καλά τον χειμώνα, με ρούχα που λιώνουν τον πάγο της ψυχής και θα δεις ότι θα φυτρώσει ένα ηλιοτρόπιο που θα ψηλώνει μέρα με τη μέρα και θα δίνει φως στην ψυχή και στο πρόσωπό σου.

Γιατί ήλιο δεν έχουν μόνο τα καλοκαίρια…
Γιατί ήλιο δεν έχει μόνο ο ουρανός…

 

Γράφει η Αμαλία Ταραμπάνη, Εκπαιδευτικός

Διαβάστε επίσης

Close