Ένα ξέρω... από τη Φανή Ναθαναηλίδου

Ένα ξέρω… από τη Φανή Ναθαναηλίδου

Ένα ξέρω ότι δε θέλω να μη ζω. Ότι θέλω να αναπνέω. Ότι αγαπώ την ζωή μου. Ότι αγαπώ εμένα γιατί εγώ ορίζω τον κόσμο μου.

Ένα ξέρω ότι δεν είμαι κάποιος που δεν νιώθω ότι είμαι ή που θέλουν να είμαι. Ότι η ευτυχία είναι μέσα μας, στην καθημερινότητα, στα απλά, στην προσευχή, στην αγκαλιά. Ότι δεν έχω κάτι δεδομένο. Ότι ο χρόνος πίσω δεν γυρνά και μπροστά μόνο κυλά, γρήγορα ή αργά.

Ένα ξέρω ότι η καρδιά μου χτυπά δυνατά για νέες εμπειρίες. Ότι το μυαλό μου γεννά ιδέες φωτεινές. Ότι το σώμα μου χρειάζεται περιποίηση, φροντίδα. Ότι η ψυχή μου μεγαλώνει όσο μεγαλώνω και όλα τα χωρά. Ότι σας αγαπώ. Ότι οι φίλοι μου με αγαπούν. Ότι κι αν έχασα κανέναν στην πορεία δε πειράζει, μόνο να είναι καλά. Ότι οι ανθρώπινες σχέσεις χτίζονται με κόπο, γκρεμίζονται με πόνο και κρατιούνται με αμοιβαία επικοινωνία, κατανόηση και νοιάξιμο.

‘Ενα ξέρω ότι όσοι περπάτησαν μακρυά κάτι παραπάνω αντιλήφθηκαν για τον εαυτό τους και το έκαναν. Ότι επιθυμώ να είναι υγιείς και ευτυχισμένοι. Ότι δεν υπάρχει χώρος για κακίες, στεναχώριες και παράπονα. Ότι η ζωή είναι γεμάτη παράξενα μέρη, συναισθήματα, σκέψεις, συμπτώσεις. Ότι πρέπει να αφήνω χώρο και χρόνο για εξέλιξη, να μην τυφλώνομαι και να βαδίζω μπροστά.

Ένα ξέρω πως η φύση, τα δέντρα, τα λουλούδια μας διδάσκουν τι θα πει να μην τα παρατάς και πάντα να κοιτάς ψηλά για να ψηλώνεις. Πως ο ήλιος πάντα θα βγαίνει. Ότι κόσμος όλος σε μια παλάμη δεν χωρά. Ότι όλα για τον άνθρωπο είναι. Ότι τα λάθη, οι κακές επιλογές, τα δάκρυα δεν είναι αρνητικά. Ότι όσο κι αν πληγώθηκα μέχρι σήμερα είμαι ακόμα εδώ σώα και ακμαία ψυχολογικά.

Ένα ξέρω ότι “Τὶς πιὸ ὄμορφες μέρες μας δὲν τὶς ζήσαμε ἀκόμα” .
Ένα ξέρω ότι “Η αμάθεια (άγνοια) με σωφροσύνη είναι πιο ωφέλιμη από τη δεξιότητα (γνώση) με ανηθικότητα”.

Ένα ξέρω ότι δεν θα πάψω να θέλω κι άλλα. Ότι δεν θα πάψω να σκέφτομαι ουτοπίες και παραμυθένιες ζωές. Ότι μόνο το σήμερα έχω, μόνο τώρα μπορώ να κάνω ό,τι επιθυμώ βαθιά. Ότι η δίψα για ηδονή δεν τελειώνει. Ότι μια νεκρή ψυχή είναι χειρότερη από ένα νεκρό σώμα. Ότι θέλω να ζω, να γελώ, να κλαίω, να περπατώ, να κοιτώ, να παρατηρώ, να μυρίζω, να αγκαλιάζω, να ανακαλύπτω.

Ένα ξέρω ότι τον εαυτό μου αγαπώ κι ας μην το ξέρω απόλυτα έχω εμπιστοσύνη σε μένα. Ένα ξέρω ότι θέλω να ζω!

“ἕν οἶδα, ὅτι οὐδέν οἶδα”- “ένα (πράγμα) γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω τίποτα” (Σωκράτης)

Γράφει η Ναθαναηλίδου Φανή, απόφοιτη Φιλοσοφικής Ιωαννίνων

Διαβάστε επίσης

Close