Γονείς δολοφόνοι, από τον Fidelio

Γονείς δολοφόνοι, από τον Fidelio

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις Πανελλήνιες συγκινήσεις και ας δούμε επιτέλους ως κοινωνία, έστω και μία φορά, ένα πρόβλημα κατάματα.

Ο δολοφονημένος Βαγγέλης, γιατί κάθε αυτοκτονία που προέρχεται από ψυχική καταπίεση, δολοφονία είναι ουσιαστικά, συνεχίζει να ζει. Συνεχίζει να ζει καθημερινά στα σχολεία, στις σχολές, στις δουλειές, στην κοινωνία.

Συνεχίζει να ζει στα μάτια και στις ψυχές όλων αυτών των ανθρώπων που καθημερινά πέφτουν θύματα, λόγω της διαφορετικότητάς τους από αυτό που έχουν συνηθίσει οι υπόλοιποι.

Η κοινωνία αγριεύει όλο και περισσότερο και η οικογένεια είναι ο πρώτος φταίχτης σε όλη αυτή τη σαπίλα που ζούμε. Από εκεί ξεκινούν ή δεν ξεκινούν , όλα αυτά που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα.

Γονείς που δεν ξέρουν, και πόσο λυπηρό είναι να το γράφεις, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Διότι αγαπητοί μου, η υποχρέωση ενός γονιού απέναντι στο παιδί τους, δεν είναι μόνο η βιωσιμότητά του. Κυρίαρχο ρόλο παίζει η καλλιέργεια της προσωπικότητας και ο τρόπος της σκέψης του.

Η ανοχή και η σιωπή σε κάθε έγκλημα, είναι συνενοχή. Είναι τα τέρατα που διαθέτει ο άνθρωπος και τα αναδεικνύει. Άλλοι τα βγάζουν με περισσό θράσος ενεργητικά και άλλοι τα ανέχονται όταν συμβαίνουν, πάλι με θράσος, αλλά παθητικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι φασιστικές αυτές νοοτροπίες που εκφράζονται καθημερινά, γίνονται συνήθεια. Και τον ρόλο αυτής της συνήθειας τον παίζει πρωταγωνιστικά, όλο το κοινωνικό υπόβαθρο στο οποίο βρίσκει έδαφος.

Μιλάμε λοιπόν για ένα κοινωνικό υπόβαθρο στολισμένο από την οικονομική εξαθλίωση, από την έλλειψη σωστής ενημέρωσης, από την έλλειψη παιδείας και αξιών, από ορίτζιναλ φασίστες που περνάνε ανενόχλητοι από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, μιλάμε για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης – κολαστήρια στη χώρα μας, μιλάμε για αστυνομικά κρατητήρια – βασανιστήρια, μιλάμε για ένα τμήμα του λαού που ασπάζεται τον εθνικισμό και το ανώτερο μιας φυλής, μιλάμε όμως και για όλους αυτούς που συμμετέχουν σε όλα αυτά και είναι και γονείς!

Άρα είναι εύκολο να μεταφερθούν, να υιοθετηθούν και να αρχίζουν να βγάζουν σπόρους στις παιδικές και εφηβικές ψυχές όλα τα παραπάνω και άλλα τόσα…

Πότε λοιπόν θα μιλήσεις στο παιδί σου για την ισότητα της κοινωνίας των ανθρώπων και για τον διαχωρισμό της που επιβάλλεται από χρηματοοικονομικά συμφέροντα; Μήπως θα περιμένεις να ξεκινήσει τα πογκρόμ απέναντι σε κάποιους που γεννήθηκαν αλλού;

Πότε θα μιλήσεις στο παιδί σου για την αγάπη και για την ουσιαστική έννοιά της, που περικλείει την ουσία της ζωής μας; Μήπως θα περιμένεις να αγαπάει επιλεκτικά και να μισεί επίσης επιλεκτικά;

Πότε θα μιλήσεις στο παιδί σου για το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη γη να ζει την ζωή που έχει επιλέξει, χωρίς να του επιβάλλεται καμία καταπίεση; Μήπως θα περιμένεις να στείλει στο νοσοκομείο κάποιον συμμαθητή του γκέι, που τον συνάντησε τυχαία καθώς γυρνούσε σπίτι το βράδυ;

Πότε θα μιλήσεις στο παιδί σου για την αξία της ζωής του κάθε πλάσματος στη γη και για το καθήκον να την προστατεύουμε; Μήπως θα περιμένεις να βασανίσει με τους φίλους του κάποιο ανήμπορο ζωντανό για να γελάσουν;

Πότε θα μιλήσεις στο παιδί σου για την ελευθερία που έχει ο κάθε άνθρωπος να σκέφτεται, χωρίς όμως αυτό να ενοχλεί ή να καταπιέζει τον διπλανό του; Μήπως θα περιμένεις να απαξιώσει τη συμμαθήτρια του που έγραψε μια έκθεση με θέμα την ισοτιμία των φύλων και την πορεία της γυναίκας ανά τους αιώνες;

Αυτά και άλλα τόσα ερωτήματα, για να τα μεταφέρεις σε ένα παιδί και για να του δείξεις τον τρόπο που είναι χρήσιμο να σκέφτεται, πρέπει καταρχάς να τα έχεις απαντήσει εσύ στον εαυτό σου, αγαπητέ γονέα.

Τα τέρατα του ανθρώπινου ενστίκτου, είναι μέσα μας. Η παιδεία, η γνώση και η ενημέρωση είναι τα εργαλεία εκείνα, που τα κοιμίζουν ή τα ξυπνάνε. Και εσύ ως γονιός είσαι υπεύθυνος για την εξέλιξη αυτή.

Φρόντισε λοιπόν, το παιδί σου να μη γίνει ηθικός αυτουργός ή ποινικός εγκληματίας, σε δολοφονίες και ‘’δολοφονίες’’, όπως αυτή του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Γιατί ο δολοφόνος τελικά, είναι ο γονέας αυτής της κοινωνίας. Ο γονέας που εκτρέφει σκληρά παλικάρια με άδειο κεφάλι.

πηγή: facebook.com/wmofonia
συναφές: dubiumn.com

Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Διαβάστε επίσης

Close