Η δημοσιογραφία και αυτά που μου έμαθε, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η δημοσιογραφία και αυτά που μου έμαθε, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η Δημοσιογραφία, η δουλειά μου, αποτίναξε από μέσα μου όλα αυτά που σαν βαρίδια δεν την άφηναν να αναπνεύσει.

Με πήρε από το χέρι και εκεί που ήμουν απελπισμένη, μου έδειξε το δρόμο της βελτίωσης και της ελπίδας. Μου έδειξε τη χαρά του να μοιράζομαι, να δίνομαι, να αφήνω τους άλλους ανθρώπους να διεισδύουν τις σκέψεις μου.

Ο χώρος της δημοσιογραφίας μου έδειξε την αξία του να μάχεσαι για την αλήθεια και του  να προσπαθείς να κρατήσεις ακέραια την τιμιότητά σου σε έναν χώρο όπου το συμφέρον και η προσπάθεια για προπαγάνδα και διαστρέβλωση της αλήθειας, δυστυχώς, έχει παρεισφρήσει. Σε έναν χώρο που στο μυαλό των περισσότερων πλέον έχει συνδεθεί με την ατιμία και τη λαμογιά.

Η Δημοσιογραφία μου έδειξε τη χαρά του να μοιράζομαι κομμάτια του εαυτού με το κοινό που με επιλέγει και με διαβάζει. Η χαρά της έκφρασης, η ευτυχία της διανοητικής έρευνας, η εμβάθυνση στα γεγονότα και τις καταστάσεις, η αμεροληψία και η ηθική, όλα αυτά δημιουργούν τον κώδικα αξιών ενός πραγματικού επαγγελματία, ενός ανθρώπου που λαχταράει να υπηρετήσει αυτό το χώρο. Και έχει ακόμα πολλά να μου μάθει – κάθε μέρα μου μαθαίνει.

Θέλει υπομονή να είσαι Δημοσιογράφος. Θέλει πείσμα, δύναμη, κότσια. Τίποτα δεν είναι εύκολο, ποτέ δεν έχεις εξασφαλισμένο μέλλον, πάντοτε όλα είναι έωλα και μετέωρα. Αλλά αν τη αγαπάς, αξίζει να αφοσιωθείς σε αυτή, να της δώσεις κομμάτια της ψυχής σου.

Αξίζει να την υπηρετήσεις και να δοθείς ολόψυχα σε αυτή. Κανείς δε γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού, αλλά όπως γράφει και στους στίχους του ο ποιητής: << δεν έχει σημασία ο προορισμός, αλλά το ταξίδι. Τότε θα καταλάβεις οι Ιθάκες τι σημαίνουν>>.

 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διαβάστε επίσης

Close