Η εξιδανίκευση της νεότητας, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η εξιδανίκευση της νεότητας, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η νεότητα είναι νομίζω αυτό που ποθούν όλοι οι άνθρωποι; κανείς δε θέλει να μεγαλώσει, όλοι πασχίζουμε να φαινόμαστε όσο πιο νέοι γίνεται. Η νεότητα είναι ένα άπιαστο όνειρο για πολλούς ανθρώπους; βιώνεται για λίγο, αλλά θαυμάζεται και αποτελεί αντικείμενο πόθου πάντοτε.

Από τη λογοτεχνία κιόλας γνωρίζουμε το παράδειγμα του Φάουστ, ο οποίος δε δίστασε να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο προκειμένου να ξαναγίνει νέος.

Όλοι μας έστω και ασυνείδητα, έχουμε συνδέσει τη νεότητα με την ακμή σε όλα τα επίπεδα της ζωής, τη θεωρούμε την εποχή στην οποία όλες οι ευκαιρίες στη ζωή έρχονται εύκολα, την αντιμετωπίζουμε ως το όχημα για να απολαύσουμε όλες τις χαρές στη ζωή. Την έχουμε συνδέσει με την ομορφιά, τη χαρά, τη διασκέδαση, τη δροσιά.

Νομίζουμε πως μόνο σε αυτή θα δεχόμαστε χαρές, μόνο στο χρονικό περιθώριο στο οποίο βρισκόμαστε σε αυτή θα έχουμε ευκαιρίες για εργασία, για αγάπη, για ευτυχία, για διασκέδαση ή οτιδήποτε άλλο.
Όμως, μήπως όλη αυτή η εξιδανίκευση της νεότητας μας οδηγεί στο να βλέπουμε στερεοτυπικά τα πράγματα;

Μήπως αμελούμε να τονίσουμε και την ομορφιά της ώριμης ηλικίας, το πόσο πολύτιμη είναι μέσα από τις εμπειρίες που μας προσφέρει και την ομορφιά που μας προσδίδει; Εν τέλει, μήπως η νεότητα είναι μία απόφαση και μία κατάσταση συναισθηματική η οποία δεν εξαρτάται πάντοτε από τη βιολογική ηλικία;

Η ωραιότερη γυναίκα είναι εκείνη στην οποία ο χρόνος της έχει προσφέρει ηρεμία, πραότητα, εμπειρία, εκείνη που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και το δείχνει. Η κάθε ηλικία φέρνει τη δική της ομορφιά η οποία αποτυπώνει επάνω μας το γεγονός πως υπάρχουμε, πως αφομοιώνουμε μέσα μας εμπειρίες, πως αναπνέουμε και πως μας δόθηκε η ευκαιρία να βιώσουμε αυτό το ανεπανάληπτο θαύμα που λέγεται ζωή.

Πολλοί άνθρωποι ώριμης ηλικίας, δηλώνουν πως σε αυτή τους την ηλικία αισθάνονται περισσότερο γαλήνιοι και ήρεμοι, συγκριτικά με τα πιο νεανικά τους χρόνια. Αισθάνονται εμπειρότεροι, κρατώντας κοντά τους μόνο τους ανθρώπους που αξίζουν πραγματικά.

Η νεότητα δεν είναι το μόνο πράγματα που δίνει ευκαιρίες στον άνθρωπο. Η απόφασή ενός ανθρώπου να είναι πάντοτε νέος και γεμάτος ζωντάνια, είναι αυτή που θα του δώσει την ευκαιρία να ζήσει μία όμορφη και γεμάτη ζωή.

 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διαβάστε επίσης

Close