Η νύχτα

Η νύχτα

Κι αν ξεκίνησα να σου γράφω, κάπου το χασα. Κάπου οι λέξεις μοιάζαν ανεπαρκείς.

Πως να βρεις λέξεις ν’ αποδώσουν το τρέμουλο στο χέρι. Ξέρεις, ναι, κάθε φορά που γράφω για σένα τρέμω.

Τρέμω που είσαι νύχτα. Και τη νύχτα μεθάω. Μεθάω με τ’ αρώματά της. Ντρέπομαι. Τη νύχτα ντρέπομαι γιατί με γδύνει με το ήσυχο σκοτάδι της. Κι αυτό με κάνει και νιώθω αληθινή. Κι ύστερα με φωτίζει με την απαλή σκιά των άστρων της.

Κι εγώ δε μπορώ να της αρνηθώ τίποτα. Γι αυτό την τρέμω τη νύχτα. Τρέμω από ηδονή κάθε φορά που με πείθει να μη της αντισταθώ και να τη νιώσω. Να χαθώ στη μαγεία του σκότους και της σιγής. Ν’ αναζητήσω για ζευγάρια κιτρινωπά άγρυπνα μάτια. Προστάτες της νύχτας. Δε μιλούν, δε κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Μοναχά παρατηρούν την αίσθηση της νύχτας. Κι εκείνη μ΄ένα ανεπαίσθητο άγγιγμα σε προκαλεί να γεφτείς όλα σου τα συναισθήματα.

Συναισθήματα αποθημένου έρωτα μα και συναισθήματα φόβου. Καθώς σαν επιλέξεις να μετατρέπεσαι κάθε βράδυ σε ανεξέλενκτο εραστή της νύχτας είσαι καταδικασμένος να νιώσεις τον μουδιασμένο ιδρώτα του φόβου.

Φόβο, για τις καινούργιες της μυρωδιές που θα ερωτευτείς.

Όνυδο, για τις καινούργιες προσταγές της, τις οποίες δε θα μπορέσεις να αρνηθείς.

Και δέος για τον τρόπο που θα σε κάνει για ακόμη μια φορά να γνωρίσεις ένα καινούργιο εσωτερικό σημείο του γυμνού κορμιού σου.

Και σαν έχω την επιλογή αυτή, κάθε φορά που πέφτει το φως, εγώ θα κάνω έρωτα με τη νύχτα.

Γράφει η Βασιλική Παπαζαχαρίου

”Είμαι φοιτήτρια της Γεωπονικής ΑΠΘ. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Το γράψιμο για μένα είναι μια πολύ σύνθετη και χαοτκή διαδικασία στην οποία βρίσκω λύτρωση αλλά απαντήσεις και κανούρια μονοπάτια! Μούσα μου η θάλασσα μιας και έχει μια μαγική ικανότητα να αποδώσει συναισθήματα άγρια και αδάμαστα αλλά και συναισθήματα γαλήνια και ”απαλά” που σε ταξιδεύουν σε μαγικές ακτές!

Το γράψιμο είναι μία διαδικασία ”έρωτα” που κάνεις με την ψυχή σου, το χαρτί και την πένα. Καθένας μπορεί να προσλάβει τα λόγια σου διαφορετικά και να τα ανάγει στα δικά του βιώματα. Να σκαλήσει δικές του πληγές ή φόβους που επιλέγει να κρύβει συνειδητά ή ασυνείδητα ”κάτω απ το χαλάκι” κι εσύ τα αναδεύεις άλλοτε με βίαιο και άλλοτε με γλυκό τρόπο μέσα απο τις λέξεις σου, μέσα απ’ την προσπάθειά σου φυσικά να δεις κι εσύ τι κρύβεται κάτω απο το δικό σου ”χαλάκι”.


Αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία της τέχνης σ όλη την έκταση της. Πέρα απ’ το γράψιμο, ασχολήθηκα αρκετά χρόνια με τον επαγγελματικό χορό. Επίσης, η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου. Σπούδασα 4χρόνια κιθάρα και θεωρία της μουσικής αλλά εν τέλει αμφιταλαντεύομαι κατά πόσο όλη αυτή η μαγεία της τέχνης και των συναισθημάτων που σου προσφέρει η μουσική μπορεί να χωρέσει μέσα σε κανόνες και σταθμά.

” Έχουμε την τέχνη για να μη χαθούμε απ την αλήθεια” Φ. Νίτσε.

Thessaloniki Arts and Culture

Διαβάστε επίσης

Close