Η ψυχή δεν καθαρίζει μόνο επειδή νηστεύεις, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η ψυχή δεν καθαρίζει μόνο επειδή νηστεύεις, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Πόσο με νευριάζουν, ειλικρινά, εκείνοι που κάτω από το μανδύα της θρησκοληψίας και επειδή νηστεύουν, θεωρούν πως μπορούν να ασκούν κριτική σε εκείνους που δε νηστεύουν.

Με τον ίδιο τρόπο θεωρούν πως μπορούν να κριτικάρουν τον άλλον για τον τρόπο ζωής του, για τον τρόπο που ντύνεται, που διασκεδάζει, που πιστεύει, για το οτιδήποτε.

Άνθρωποι των οποίων η βαθιά πίστη δεν τους αποτρέπει από το να στάζουν φαρμάκι για τους άλλους, να κουτσομπολεύουν μέσα στις εκκλησίες για τα το ρούχα που φοράει η γειτόνισσα ή για τα οικογενειακά της.

Αν κάποιος θέλει να νηστεύει, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Έχει κάθε δικαίωμα να πράττει αυτό που τον χαροποιεί και αυτό στο οποίο τον οδηγεί η πίστη και η συνείδησή του. Δεν μπορεί όμως να μη σέβεται και την επιθυμία του άλλου ο οποίος για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, δεν επιθυμεί να νηστεύει ή να ακολουθεί το τελετουργικό της δικής του θρησκείας.

Άνθρωποι ποτισμένοι από θρησκοληψία που νομίζουν πως η πίστη είναι μόνο η επιφανειακή τήρηση των κανόνων. Πιστοί που αγνοούν πως το βαθύτερο νόημα της πίστης είναι η συγχώρεση, η αγάπη, η καλοσύνη προς τους άλλους και η έλλειψη κατάκρισης.

Λες και η ψυχή θα καθαρίσει επειδή απλά και μόνο δεν έφαγες κρέας, αλλά συνέχισες να ‘’θάβεις’’ όλο τον κόσμο.
Λες και η ψυχή θα συγχωρεθεί, αν εσύ αποφύγεις να φας κάποια είδη τροφών αλλά στάζεις χολή για τους άλλους.

Λες και η νηστεία θα εξαργυρώσει την πνευματική σου τσιγκουνιά, αυτή που ποτέ δε σε ώθησε να βοηθήσεις έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη.

Η ψυχή δεν καθαρίζει από τη νηστεία μόνο. Καθαρίζει από τη συγχώρεση, την προσφορά στους άλλους, τη δική σου προθυμία να συγχωρήσεις εκείνους που έπεσαν σε σφάλματα εις βάρος σου.

Η ψυχή δεν καθαρίζει μόνο επειδή πηγαίνεις εκκλησία ή προσκυνάς εικόνες. Η ψυχή καθαρίζει περισσότερο όταν μοιραστείς το υστέρημά σου με κάποιον που το έχει πραγματική ανάγκη.

Η ψυχή καθαρίζει όταν αλλάζουμε εμείς μέσα μας εσωτερικά, όχι επειδή απλώς ακολουθούμε κάποιους κανόνες τυπολατρικά…

 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

 

Διαβάστε επίσης

Close