''Να πάει να δουλέψει!''... από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

”Να πάει να δουλέψει!”… από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Γιατί τι θα πει ο φιλάργυρος προκειμένου να μη βοηθήσει τον φτωχό; Τι θα πει προκειμένου να δικαιολογήσει τη φιλαργυρία και την απροθυμία του να βοηθήσει;

Να πάει να δουλέψει ο τεμπέλης, εγώ θα τον θρέψω; Τι θέλει και αποζητά από εμένα;

Πάντα θα πει ότι ο άλλος είναι τεμπέλης, προκειμένου να κρύψει την αγωνία του μήπως χάσει ένα ευρώ από την τσέπη του. Πάντοτε θα κατηγορήσει τον άλλον πως είναι οκνηρός, τεμπέλης και αδρανής. Πως οι επιλογές του στη ζωή φταίνε και τον κατάντησαν έτσι.

Αν τον ρωτήσεις αν πιστεύει, θα σου πει πως διαπνέεται από τις ισχυρές χριστιανικές αξίες. Αλλά αν του πεις να βοηθήσει, τότε θα σου πει «πόδια, χέρια, υγεία έχει, ας πάει να δουλέψει. Τι δουλειά έχω να του προσφέρω εγώ;»

Υπάρχει και αυτό το είδος ανθρώπου, ναι. Που ενώ έχει τόσα και τόσα, δυσανασχετεί ακόμα και να δώσει σε κάποιον για να αγοράσει ένα καρβέλι ψωμί.

Γιατί, για ποιο λόγο θέλει τόσα χρήματα να έχει; Για να προκαλεί το θαυμασμό των άλλων, για να φουσκώνει τη ματαιοδοξία του. Όχι επειδή είναι αυτά που χρειάζεται για τις πραγματικές του ανάγκες.

Και αν φοβάσαι πως ο άνθρωπος αυτός μπορεί να πέφτει θύμα εκμετάλλευσης, μπορείς να του προσφέρεις λίγο φαγητό. Και αν δε θέλεις να ωθήσεις έναν άνθρωπο περισσότερο στην εκμετάλλευση από άλλα άτομα που μπορεί να τον εξαναγκάζουν να ζητιανεύει, μπορείς να του προσφέρεις με άλλο τρόπο.

Άλλο να μην έχεις και να μην μπορείς πραγματικά να δώσεις. Και άλλο να έχεις άνεση και να αρνείσαι να στηρίξεις το συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη.

Το χρήμα είναι αγαθό όταν χρησιμοποιείται και αξιοποιείται για σημαντικούς σκοπούς. Όπως η βοήθεια, η προσφορά, η κάλυψη αναγκών.

Το χρήμα χρειάζεται, αλλά ο πλούτος ο ουσιαστικός είναι στην αξία της προσφοράς. Κάποτε θα δώσω εγώ και κάποτε θα έρθει κάποιος να μου αναπληρώσει αυτό στο οποίο εγώ θα υστερώ.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διαβάστε επίσης

Close