Ο αέναος κύκλος της επιστροφής, της Χριστίνας Ζώη

Ο αέναος κύκλος της επιστροφής, της Χριστίνας Ζώη

Είναι πιο εύκολο να κακοποιηθεί μία γυναίκα.

Όχι ότι δεν μπορεί να κακοποιηθεί και ο άντρας. Βλέπεις η κακοποίηση δεν είναι πάντα σωματική. Η συναισθηματική κακοποίηση αφορά όλους. Άντρες, γυναίκες και παιδιά.

Συνήθως όμως μια γυναίκα παγιδεύεται πιο εύκολα στην κακοποίηση, τόσο την ψυχολογική όσο και τη σωματική… παγιδεύεται μέσα από το προαιώνιο παραμύθι του Έρωτα, της συντροφικότητας, της αφοσίωσης, της αγάπης, της αδελφής – ψυχής, της οικογένειας, της συναισθηματικής κάλυψης.

Είναι Γυναίκα. Είναι διαφορετική η φύση της από αυτήν του άντρα, αναζητά την ασφάλεια και την σταθερότητα, είναι συναισθηματική, αγαπάει και πιστεύει με άλλους τρόπους από τους αντρικούς.

Οι κακοποιητές σύντροφοι αυτή τη γυναικεία φύση τη γνωρίζουν πολύ καλά. Όλα θα τα υποκριθούν στην σχέση με το θύμα τους. Και όταν πιστέψουν ότι την παγίδευσαν με την δέσμευσή της, με την αφοσίωσή της, με την αγάπη της, τότε θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Και είναι το πρόσωπο αυτό της κακοποίησης, σε όλα τα επίπεδα. Από την ψυχολογική κακοποίηση έως την σωματική.

Το πρόσωπο της κακοποίησης δεν είναι ποτέ φανερό, δεν το ξέρεις εσύ, δεν το ξέρω εγώ, δεν το ξέρει ο κόσμος έξω. Δεν πιστεύουν τίποτα από όσα της υποκρίθηκαν γιατί είναι άδειοι και άψυχοι. Οι κακοποιητές δεν αγαπούν τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους. Τον θεωρούν απόκτημα, μέρος μιας συλλογής, αντικείμενο που το μεταφέρεις από δω και από κει για να το δείχνουν.

Ένα αντικείμενο που μπορεί να πειραματίζεται μαζί του, να του δημιουργεί σύγχυση, να το απατά, να του λέει ψέματα στα φανερά και αυτό να μην αντιδρά. Να μην φεύγει. Να πιστεύει, παρά τα γεγονότα. Να μην έχει δική του λογική και αντίληψη. Να είναι αφοσιωμένο, πιστό. Το μάθημα που δίνει ο κακοποιητής στο θύμα του είναι ότι χωρίς αυτόν είναι ανύπαρκτο.

Όταν μία γυναίκα που έχει υποστεί κακοποίηση θελήσει να φύγει οφείλει να γνωρίζει ότι ο κακοποιητής της θα την κυνηγήσει και θα θελήσει να την εκδικηθεί με όλους τους τρόπους. Όχι γιατί την αγάπησε ή την αγαπά. Θα την κυνηγήσει γιατί δεν μπορεί να πιστέψει ότι μπόρεσε να του ξεφύγει ή ότι ξέφυγε. Θα την κυνηγήσει για να την εκδικηθεί. Και δεν θα παρουσιαστεί πάντα προς τα έξω ως ο εκδικητικός, ο κακός ή βίαιος άνθρωπος.

Αυτό έγινε ήδη κατά την διάρκεια της κακοποίησής της. Θα την κυνηγήσει παίζοντας το ρόλο του ανθρώπου που αγαπά ακόμη, που είναι ερωτευμένος τάχα, για να την ξαναπαγιδεύσει. Και στις γυναίκες αυτές που έχουν υποστεί την κακοποίηση, το μυαλό παίζει πολλά παιχνίδια και επιστρέφουν, γιατί η ψυχή τους είναι τραυματισμένη και γιατί έχουν εξαρτηθεί από αυτόν τον κύκλο της βίας.

Αυτός είναι ο κύκλος της επιστροφής ή αλλιώς ο κύκλος της κακοποίησης. Ας μην κρίνουμε αυστηρά τις γυναίκες που είτε δεν φεύγουν από την κακοποιητική σχέση είτε ξαναγυρίζουν… Χρειάζονται βοήθεια, μόνο που πρέπει να φτάσουν να τη ζητήσουν οι ίδιες.

Γράφει η  Christina Zoi – Χριστίνα Ζώη, Καλλιτέχνης

Διαβάστε επίσης

Close