Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!… από την Κατερίνα Σιδέρη

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!… από την Κατερίνα Σιδέρη

Από το 1992, η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ, ως Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

 

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!… από την Κατερίνα Σιδέρη

 

Με τον όρο αναπηρία πνευματική ή σωματική, αναφερόμαστε σε κάθε μορφή δυσκολίας σε λόγο, έργο ή αντιληπτική ικανότητα από την οποία πάσχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο συνάνθρωποί μας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης, είναι αποτέλεσμα άλλοτε οργανικών λειτουργιών και άλλοτε περιβαλλοντικών αιτιών και αποφέρει στους πάσχοντες πλήθος εμποδίων σε καθημερινό επίπεδο, άξια να τους στερεί δεδομένες πτυχές της ζωής τους.

 

Η κώφωση και η τύφλωση, χαρακτηρίζονται αισθητηριακές αναπηρίες, ο ακρωτηριασμός και τα εγκεφαλικά παραλυτικά προβλήματα χαρακτηρίζονται σωματικές αναπηρίες και τέλος ο αυτισμός, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι νοητικές καθυστερήσεις και τα σύνδρομα γενικότερα, χαρακτηρίζονται ως νοητικές αναπηρίες.

 

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως τα άτομα με την όποια μορφή αναπηρίας, είναι αναγκασμένα να έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με πολλά προβλήματα, να βιώνουν δυσκολίες και να στερούνται αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αυτοεξυπηρέτηση, η εργασία, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και γενικότερα η συμμετοχή στα κοινά αποτελούν μερικά παραδείγματα στα οποία χρειάζεται ειδική μεταχείριση για να μπορούν να ανταπεξέλθουν.

 

Ομοίως, η δύσκολη πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα, υπηρεσίες, κτήρια και σε πολλές περιπτώσεις η μη πρόσβαση σε αυτά, ο στιγματισμός, η περιθωριοποίηση και η διάκριση που συνδράμουν στο φαινόμενο του Κοινωνικού Αποκλεισμού τους και η ελλιπής ιατρική περίθαλψη, ενισχύουν τις δυσκολίες της ζωής τους, συμβάλλουν στην διόγκωση ψυχολογικών δυσλειτουργιών αυξάνοντας τα ποσοστά κατάθλιψης, με αποτέλεσμα να επιλέγουν οι ίδιοι την αποστασιοποίηση από την ένταξή τους στην κοινωνία.

 

Υψίστης σημασίας θεωρείται επίσης η ισχνή οικονομική ενίσχυση μέσω των παρεχόμενων επιδομάτων πρόνοιας και των αναπηρικών συντάξεων που δέχονται τα άτομα με αναπηρία έναντι των αυξημένων οικονομικών αναγκών τους πχ σε φάρμακα ή σε ειδικό μέσο μετακίνησης που απορρέουν από αυτή καθ’ εαυτή την αναπηρία, έχουν σαν απόληξη, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.

 

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!… από την Κατερίνα Σιδέρη

 

Με καθολική συμμετοχή όλων μας και με συστηματική μέριμνα της πολιτείας, δίδεται η δυνατότητα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ΑΜΕΑ.

 

Με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν ξεκινήσει δράσεις διαδικτυακές και ημερίδες ενημέρωσης και υποστήριξης, που απώτερο στόχο τους έχουν να ευαισθητοποιήσουν και να γνωστοποιήσουν τα καθημερινά εμπόδια που ακόμα και εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε άλλοτε άθελά μας στα άτομα με αναπηρία και επιπροσθέτως να ενισχύσουν τις ευκαιρίες ένταξής τους στην κοινωνία σε εργασιακό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο.

 

Παράλληλα, η δημιουργία περισσότερων κέντρων αποκατάστασης, η οποία στοχεύει στην ανακούφιση και ελάφρυνση των οικογενειών των πασχόντων, έχει σαν σκοπό της να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους την κάλυψη βασικών αναγκών, μια ολοκληρωμένη αγωγή υγείας έναντι των ειδικών τους προβλημάτων, ευκαιρίες εκπαίδευσης, απασχόλησης και ψυχαγωγίας μέσω εξειδικευμένων ατόμων φορτισμένων με θέληση, αγάπη, διάθεση και υπομονή για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.

 

Επενδύοντας σε προγράμματα, υιοθετώντας εθνικές πολιτικές στρατηγικές και σχέδια δράσης που θα ενισχύουν την ποιότητα ζωής τους, την κάλυψη βασικών αναγκών και την εξασφαλισμένη συμμετοχή τους στα κοινά, τους παρέχεται η δυνατότητα να ακούσουμε όλοι τη φωνή τους που δυστυχώς καταπιέζεται λόγω των συνθηκών και των στερεότυπων και να τους δώσουμε τις ευκαιρίες που επικαρπωνόμαστε όλοι μας.

 

Καίτοι τα όσα μπορεί να προσφέρει η κοινωνία, υπάρχουν διαρκώς ευκαιρίες βελτίωσης και βοήθειας για καθέναν από εμάς. Η τυχαία αντάμωση με άτομα με ειδικές ανάγκες δε θα πρέπει να σταθεί αφετηρία για να στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού. Μας δίνεται η δυνατότητα να το στηρίξουμε χωρίς να μας το ζητήσει, να του δείξουμε έμπρακτα την θέλησή μας, τη φροντίδα και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο ανιδιοτελώς και έτσι θα έχουμε συνεισφέρει για να χαραχτεί ένα αληθινό χαμόγελο στο πρόσωπό του.

 

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!… από την Κατερίνα Σιδέρη

Αυτή η ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων επιδιώκει από την κοινωνία το αυτονόητο. Ζητά μια ζωή ΙΣΗ με των υπολοίπων. Ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα, κοινά οφέλη για όλους τους πολίτες ενός κράτους. Ισότητα όχι σε τυπικό, αλλά σε πραγματικό επίπεδο και σεβασμό, κατανόηση και αλληλεγγύη στην ιδιαιτερότητα που τους χαρακτηρίζει!

 

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
”Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική”.

Διαβάστε επίσης

Close