Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και Βία στον χώρο εργασίας, της Χριστίνας Ζώη

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και Βία στον χώρο εργασίας, της Χριστίνας Ζώη

Bulling στην εργασία σου είναι:

1) Η κακοποιητική και η τοξική συμπεριφορά με ειρωνικά σχόλια, προσωπικές ερωτήσεις και κακόβουλες παρατηρήσεις ΕΙΝΑΙ BULLING.

2) Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση με παρατεταμένη εργασιακή παρενόχληση ΕΙΝΑΙ BULLING.

3) Τα επαναλαμβανόμενα επιθετικά τηλεφωνήματα εκτός και εντός ωραρίου εργασίας ΕΙΝΑΙ BULLING.

4) Η προώθηση από τον εργοδότη του υφιστάμενου-εργαλείου για τους οποιουσδήποτε διεστραμμένους δικούς του λόγους, από σχέσεις συγγένειας έως ερωτικές, ΕΙΝΑΙ BULLING.

5) Η εσκεμμένη υποτίμηση της εργασιακής προσφοράς ΕΙΝΑΙ BULLING.

6) Η ανάθεση υποτιμητικών καθηκόντων αναντίστοιχων των ικανοτήτων του εργαζόμενου ΕΙΝΑΙ BULLING.

7) Η υπερφόρτωση υποχρεώσεων σε προθεσμίες που δεν μπορούν να τηρηθούν ΕΙΝΑΙ BULLING.

8) Οι συζητήσεις αναφερόμενες άμεσα στο πρόσωπο του εργαζόμενου-θύματος σα να είναι απών/ούσα ΕΙΝΑΙ BULLING.

9) Τα υποτιμητικά και κακόβουλα σχόλια ΕΙΝΑΙ BULLING.

10) Η δημιουργία αρνητικής εικόνας σε βάρος του θύματος ΕΙΝΑΙ BULLING.

11) Η απόκρυψη πληροφοριών στο εργασιακό κομμάτι και η ηλεκτρονική αλληλογραφία στην οποία το θύμα δεν έχει πρόσβαση ενώ απαιτείται ΕΙΝΑΙ BULLING.

12) Οι αυθαίρετες εντολές σε επουσιώδη καθήκοντα ΕΙΝΑΙ BULLING.

13) Οι συκοφαντίες, οι διαβολές και ο εκφοβισμός ΕΙΝΑΙ BULLING.

14) Το να αρνούνται στον εργαζόμενο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα ΕΙΝΑΙ BULLING.

15) Το να σε προσβάλλουν ΕΙΝΑΙ BULLING.

16) Η ψυχολογική τρομοκρατία και η ηθική παρενόχληση ΕΙΝΑΙ BULLING.

17) Η δημιουργία εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος το οποίο να καθίσταται αδύνατο να διαχειριστεί κανείς ΕΙΝΑΙ BULLING.

Ας «γιορτάσουμε» μία μέρα που ειδικά με τις συνθήκες Covid έβγαλε στην επιφάνεια καταστάσεις που κρύβονταν επιμελώς, όπως είναι η βία σε όλες της τις μορφές, η ενδοοικογενειακή βία αλλά και η κάθε είδους βία που υφίστανται σιωπηλά και επειδή «έτσι είναι το σωστό» πολλές γυναίκες στο σπίτι και στον εργασιακό χώρο.

Η βία δεν πρέπει να μένει κρυφή, πρέπει να αποκαλύπτεται, πρέπει να βγαίνει προς τα έξω όπου και να συμβαίνει και από όποιον και να προκαλείται, σύντροφο, εργοδότη, συγγενή κοντινό ή μακρινό, άγνωστο ή γνωστό. Όταν πέφτεις θύμα τέτοιας βίας σα γυναίκα δεν πρέπει να μένεις άπρακτη, πρέπει να μιλάς και να γράφεις εκεί που δεν παίρνει μελάνι τις αντιδράσεις των φίλων, γνωστών, ευρύτερου περιβάλλοντος αλλά και ό,τι άλλο.

Η βία δεν είναι πάντα φανερή, για παράδειγμα τρως ένα βρισίδι ή μία γερή ανάστροφη όπως γινόταν παλαιότερα και σχόλασες. Η βία είναι φαύλος κύκλος. Επεκτείνεται από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα από κάτω προς τα πάνω. Σήμερα, η βία έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους της, ακριβώς επειδή το να δέρνεις κάποιον ή κάποια είναι αξιόποινο, μετατράπηκε σε bulling, έγινε δύσκολο δηλαδή να καταγραφεί και να αποκωδικοποιηθεί σαν συμπεριφορά, επομένως και να καταγγελθεί.

Γι’ αυτό κορίτσια και αγόρια ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι το bulling στον εργασιακό χώρο για να παίρνουμε τα μέτρα μας αναλόγως ή να φεύγουμε όταν δεν γίνεται αλλιώς…! Ας το παραδεχτούμε ότι στην άθλια Ελλάδα που ζούμε, λειτουργούμε ακόμα με όρους «κοινωνικής περιέργειας», μηχανισμών εξουσίας τύπου «ο μπατζανάκης μου λύνει και δένει», επαγγελματικούς «κανόνες» του «γλύψε για να δεις καλό» όπως και του «ότι φάμε ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξουμε»… Άθλιο θα μου πεις; ναι καλέ, τελείως μα τελείως άθλιο.

Γράφει η Χριστίνα Ζώη

Διαβάστε επίσης

Close