Περιττοί άνθρωποι

Περιττοί άνθρωποι

Ποιοι είναι λοιπόν οι περιττοί άνθρωποι;

Εφαρμόζοντας την αλγεβρα στις ανθρωπινες σχέσεις

Πολλές φορες αναρωτήθηκα στη ζωή μου για τη χρησιμότητα ή μη ορισμένων γνωσεων. Πολλές φορές αναρωτηθηκα για τη θέση ορισμένων ανθρώπων στη ζωή μας.
Κι όμως, ηρθε η στιγμή που κάποιες γνωσεις της αλγεβρας έπεσαν επάνω στις σκέψεις μου περί ανθρωπινων σχέσεων και εδωσαν μια απλή κατανοητή και χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση εξηγηση.

Αλγεβρα- οι περιττοί αριθμοί

Κάθε ακέραιος αριθμός μπορεί να είναι είτε άρτιος είτε περιττός σύμφωνα με τον παρακάτω κανόνα: αν είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του δύο τότε είναι άρτιος, διαφορετικά είναι περιττός. Για παράδειγμα οι αριθμοί −2, 0, 8 είναι άρτιοι ενώ οι −3, 1, 21 είναι περιττοί.

Με λίγα λόγια, οσοι ακεραιοι αριθμοι διαιρούνται ακριβώς με το 2 , είναι αρτιοι, ενώ αντιθέτως, οσοι δεν διαιρούνται με το 2 είναι περιττοί.

Οι άρτιοι καλούνται επίσης ζυγοί και οι περιττοί καλούνται μονοί .
• Κάθε άρτιος αριθμός μπορεί να γραφτεί στη μορφή: 2ν όπου ν∈Ζ
• Κάθε περιττός αριθμός μπορεί να γραφτεί στη μορφή: 2ν+1 όπου ν∈Ζ

Ιδιότητες

Πολλαπλασιασμός
• άρτιος * άρτιος = άρτιος
• άρτιος * περιττός = άρτιος
• περιττός * περιττός = περιττός

Διαίρεση
Το αποτέλεσμα της διαίρεσης δύο ακεραίων αριθμών δεν είναι αναγκαστικά ακέραιος αριθμός. Για παράδειγμα το πηλίκο της διαίρεσης του 1 με το 2 είναι το κλάσμα 1/2 που δεν είναι ούτε άρτιος ούτε περιττός αφού άρτιοι ή περιττοί μπορούν να είναι μόνο οι ακέραιοι. Αν όμως το πηλίκο της διαίρεσης δύο ακεραίων είναι ακέραιος τότε αυτός είναι άρτιος αν και μόνο αν ο διαιρετέος έχει περισσότερους παράγοντες του δύο από τον διαιρέτη.

Περιττοί άνθρωποι

Ποιοι είναι οι περιττοί άνθρωποι;
Ποιοι άνθρωποι νιώθουν περιττοί;

Όταν δεν έχεις χώρο , χρόνο στη ζωή κάποιου, ίσως νιώσεις περιττός.
Όταν ο χώρος ή ο χρόνος στη ζωή κάποιου ανθρώπου, είναι απ την αρχή προκαθορισμένος, δεδομένος και πεπερασμένος, είσαι περιττός.

Όταν επίσης είσαι εύκολα αντικαταστάσιμος, είσαι περιττός.
Όταν ικανοποιείς συγκεκριμένες ανάγκες μη καλύπτοντας τις δικές σου, είσαι επίσης περιττός.

Όταν «μετριέσαι» με βάση τη χρησιμότητά σου (λες και είσαι δόση φαρμάκου για θεραπεία κάποιας ασθένειας) είσαι περιττός.
Όταν αναγκάζεσαι να προσαρμόζεις εσύ συνήθως το πρόγραμμα σου, για να χωρέσει ο άλλος, είτε μιλάμε για φιλία , είτε για κάτι παραπάνω, είσαι περιττός.

Όταν σε θυμούνται για να καλύψουν τα κενά στο πρόγραμμά τους, είσαι περιττός.
Όταν επίσης σε θυμούνται για να σου φορτώσουν τα προβλήματα τους ενώ όταν τους έχεις ανάγκη εσύ, απουσιάζουν, είσαι περιττός.

Όταν σε θέλουν μόνο όταν εκφράζεσαι με γλυκό συγκαταβατικό τρόπο και βαφτίζουν “περίεργη” οποιαδήποτε άλλη αντίδραση σου , που δεν τους βολεύει, είσαι περιττός. Εκεί μένουν στην επιφάνεια απλά, γιατί επιφανειακά σε βλέπουν μόνο.

Όταν το νοιάξιμο και το ενδιαφέρον τους, εκφράζεται μόνο όταν έχουν να πάρουν από σένα, είσαι περιττός.

Περιττός, εύκολα αντικαταστάσιμος, χρήσιμος, σαν να είσαι προϊόν της αγοράς.
Περιττός, στη ζωή τους , στην ψυχή τους, στην καρδιά τους.

Ένα τίποτα. Μια εναλλακτική λύση. Αν δεν μπορείς εσύ να ικανοποιήσεις την συγκεκριμένη εκάστοτε ανάγκη τους, δε θα νιώσουν καμιά τύψη, να την ικανοποιήσουν με άλλον άνθρωπο.

«Θέλω να βγω για καφέ μαζί σου, γιατί μ αρέσει αυτό που είσαι. Γιατί κοιτώ τα μάτια σου και βλέπω έναν άνθρωπο καθαρό. Γιατί περνάμε όμορφα μαζί κ κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Γιατί απλά εκτιμούμε και σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Γιατί μου δίνεις κάτι μοναδικό. Γιατί, είσαι για μένα μοναδικός! Γιατί αν κάτι συμβεί και χαθείς απ τη ζωή μου, θα μου λείψεις, και ότι έπαιρνα από αυτή τη σχέση, δεν θα έχει την ίδια γεύση με όσους ανθρώπους και αν έχω μια φιλία. Γελάμε και χαιρόμαστε μαζί , και μπορώ να είμαι ο εαυτός μου. Είσαι η επιλογή μου. Απλά. Η σχέση μας, είναι ένας άρτιος αριθμός, που διαιρείται με το δυο και τίποτα δεν περισσεύει.»

Αν είσαι περιττός άνθρωπος στη ζωή κάποιου, ποτέ δε θα χεις το χώρο , τον χρόνο που σου αξίζει. Πάντα θα είσαι περιττός αριθμός. Κάποιος που περισσεύει. Στο (2ν + 1 ) θα είσαι πάντα το 1. Το 2ν δε θα σαι ποτέ. Μπορεί και οι δυο σας να είστε περιττοί στις εκαστοτε ζωές σας. Λογικό αφού περιττός * περιττός = περιττός αριθμός .

Αν είσαι άρτιος , άρτια θα είναι και η σχέση σας. Άρτιος * άρτιος= άρτιος αριθμός.
Με τον ίδιο τρόπο εφαρμόζεται και η διαίρεση.

Ήταν απλό τελικά. Μη κάθεσαι και κουράζεις το μυαλό σου. Όλα τα μάθαμε από μικροί, αλλά δεν τα χαμε καταλάβει , Η άλγεβρα μας δίνει τη γνώση έτοιμη. Ίσως χρειάζεται εμπειρία τελικά ή ίσως, όταν είσαι «άρτιος», άρτια νομίζεις πως είναι όλα.

Άνθρωποι, καταστάσεις, φιλίες, έρωτες. Κοιτάξου πάλι στον καθρέφτη …τι θες να είσαι τελικά;
(2ν) ή (2ν + 1) ?

Ααα ξεχάστηκα ! Υπάρχει και η ιδιότητα άρτιος* περιττός= άρτιος…

Μη προβληματίζεσαι , είναι το γνωστό παραμύθιασμα και το καλύτερο και πιο επιτυχημένο παραμύθιασμα είναι αυτό που πουλάμε στον εαυτό μας.

Κείμενο: Χαρά Μαζίδη

Thessaloniki Arts and Culture,

Διαβάστε επίσης

Close