Σταμάτα να μαδάς μαργαρίτες! από την Nancy Kara

Σταμάτα να μαδάς μαργαρίτες! από την Nancy Kara

Ο έρωτας ο αληθινός, παύει τον εσωτερικό μονόλογο του «μ΄αγαπάει, δεν μ΄αγαπάει».

Κι αυτό γιατί ο έρωτας είναι πράξεις. Πράξεις που επιβεβαιώνουν την θεωρία. Το να λες σ΄αγαπώ είναι εύκολο, όμως το να το αποδεικνύεις εμπράκτως, δεν είναι πάντα δεδομένο γιατί είναι και πιο δύσκολο.

Για αυτό το λόγο ίσως, κάποια παιδάκια ρωτάνε την μαμά ή τον μπαμπά συνέχεια, «μ΄αγαπάς;». Γιατί δεν είναι σίγουρα. Ακόμα και σε αυτήν την σχέση της ανιδιοτελούς αγάπης μεταξύ γονιού και παιδιού,μπορεί πάντα να χρειάζεται επιβεβαίωση.

Δεν είναι όμως περίεργο να αναρωτηθούμε γιατί τα παιδιά δεν είναι σίγουρα για την αγάπη ενός γονιού. Αυτό συμβαίνει γιατί σχεδόν πάντα, οι γονείς είναι ατελείς, κάτι που σημαίνει ότι μερικές φορές δεν μπορούν ή δεν ξέρουν πώς να δείξουν την αγάπη τους.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι για όχι λίγους ανθρώπους, δυστυχώς, η έκφραση συναισθημάτων σημαίνει αδυναμία. Τελικά όμως, δυνατός είναι ο άνθρωπος ο μη συναισθηματικά ανάπηρος, αυτός που εκφράζει και δείχνει το ΣΕ ΑΓΑΠΩ.

Υπάρχει μια φράση στο βιβλίο Ανατολικά της Εδέμ του Τζών Στάινμπεκ: «..και τώρα που δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος, είσαι απλά καλός.»Τα παιδιά το κάνουν αυτό. Προσπαθούν να είναι τέλεια, καταπιέζοντας την προσωπικότητα τους, γιατί νομίζουν ότι στην αντίθετη περίπτωση, οι γονείς θα τα απορρίψουν.

Οι γονείς όμως, δεν πρέπει να απαιτούν από τα παιδιά τους να είναι τέλεια, αλλά να τα μαθαίνουν ότι το να κάνεις λάθη είναι ανθρώπινο. Έτσι μπορείς να δείξεις στο παιδί σου ότι το αγαπάς κι έτσι θα το σώσεις.

Γιατί σαν ενήλικας δεν θα επιλέξει εκείνον που προσπαθεί να το αλλάξει ή εκείνον που το εκβιάζει με ένα σ’ αγαπώ. Δεν θα δημιουργήσει σχέσεις στις οποίες ενδεχομένως να κακοποιείται και που κάθε φορά μετά ακούει αυτό το τόσο επικίνδυνο, μα τόσο αναγκαίο (για αυτό κάποτε) «σε αγαπώ».

«Με αγαπάς;;» ρωτάς με αγωνία και στην ενήλικη ζωή σου τον σύντροφό σου. Πόσες άμοιρες μαργαρίτες έχουν«θυσιαστεί» δε, για χάρη αυτής της απάντησης! Μα είναι δυνατόν να σου απαντήσει κάποιος όχι; «Φυσικά. Το ξέρεις.» θα πει. Θα σου το δείξει όμως ποτέ; Και πάλι αρχίζεις το μάδημα.

Επίσης, όταν σου δείχνει (δηλαδή, σου λέει με απτό τρόπο) πως όχι δεν σε αγαπώ,εσύ εκεί, επιμένεις. Ελπίδα λέγεται, το ξέρω. Καμιά φορά όμως, η ελπίδα ισοδυναμεί με παραίτηση.

Όπως είπε κάποτε οΑλμπέρ Καμύ: «Από το κουτί της Πανδώρας όπου βρίσκονταν πλήθος τα κακά της ανθρωπότητας, οι Έλληνες άφησαν την ελπίδα να βγει τελευταία από τα άλλα, σαν το πιο τρομερό από όλα. Δε γνωρίζω πιο συγκινητικό συμβολισμό. Γιατί η ελπίδα, αντίθετα απ’ ο,τι πιστεύουμε, ισοδυναμεί με παραίτηση. Και ζω σημαίνει δεν παραιτούμαι..»

Ζήσε λοιπόν άνθρωπε! Μην ελπίζεις απλάκαι σταμάτα να μαδάς μαργαρίτες!

 

Γράφει η Nancy Kara

Διαβάστε επίσης

Close