Τι θετικό πρόσφερε ο Χριστιανισμός στην ανθρωπότητα, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Τι θετικό πρόσφερε ο Χριστιανισμός στην ανθρωπότητα, από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο Χριστιανισμός είναι μία θρησκεία η οποία διαχρονικά ανά τους αιώνες, δεχόταν ένα κράμα αρνητικής και θετικής κριτικής, είναι μία θρησκεία η οποία ίσως περικλείει το νόημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αγάπης πιο ορθά από κάθε άλλη.

Η διδασκαλία του Ιησού Χριστού και η ίδια η προσωπικότητά Του ήταν τόσο ριζοσπαστική για την εποχή της, ώστε ακόμα και εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν πίστη στη θεϊκή του υπόσταση, να Τον αναγνωρίζουν ως μεγάλο ειρηνιστή και επαναστάτη.

Δε γνωρίζω αν μπορώ να αποδεχθώ τα πάντα από ένα σύστημα πίστης. Διότι ούσα ένα άτομο το οποίο δεν είμαι ιδιαίτερο πιστό και απλώς μελετώ και κρατάω εκείνα που θεωρώ σπουδαία μηνύματα, επιλέγω να ξεχωρίζω αυτά που θεωρώ άξια προσοχής δίχως να δέχομαι την ολότητα μίας διδασκαλίας και καθ ολοκληρίαν.

Ο Χριστιανισμός μέσα σε μία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μίσους και εκδίκησης, απόγνωσης και ελπίδας για την έλευση κάποιου που θα λυτρώσει από τα βάσανα, γεννήθηκε και έφερε την ελπίδα σε κάθε αδικημένο, μόνο και άρρωστο άνθρωπο της εποχής εκείνης. Ήρθε με την επιθυμία να τελειοποιήσει τον Μωσαϊκό νόμο και με μία διδασκαλία η οποία συμπληρώνει και αναγεννά την ανθρωπότητα.

Μπορούμε να αναλύσουμε κάποια από τα σπουδαία μηνύματα του Χριστιανισμού.

Το μήνυμα της ισότητας όλων των ανθρώπων: Ο Χριστός δεν έδρασε με βάση τις κοινωνικές διακρίσεις και την προσωποληψία των ανθρώπων. Συνέτρωγε μαζί με τους τελώνες και τις πόρνες διότι για εκείνον οι απλοί άνθρωποι είχαν αξία, σε αντίθεση με την κοινωνία μας η οποία θαυμάζει περισσότερο εκείνους που κατέχουν πλούτο και δημόσια αξιώματα.

Ο Χριστός συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο σε πλούσιους και φτωχούς, σε ασθενείς και σε πόρνες, σε τυφλούς και σε ανάπηρους. Δεν κάνει διακρίσεις βάση πλούτου, επαγγέλματος, εμφάνισης, ασθένειας, κοινωνικής θέσης. Επικοινωνεί με κάθε καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα και δίνει την ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο να Τον γνωρίσει.

Ο άνθρωπος για τη Χριστιανική πίστη έχει αξία, ανεξαρτήτως των επιτευγμάτων του και της κοινωνικής του θέσης: η αξία απορρέει από το γεγονός πως ο ίδιος είναι εικόνα του Θεού, σύμφωνα με την ίδια την πίστη.

Το μήνυμα της αγάπης: Είναι ίσως η πρώτη φορά που στην Ιστορία της ανθρωπότητας που λέγονται αυτά τα λόγια: Να αγαπάς τον εχθρό σου, να ευεργετείς εκείνον που σε βλάπτει και να προσεύχεσαι για εκείνον που σε βλάπτει και σε καταδιώκει.

Το μήνυμα της αγάπης για πρώτη φορά περικλείει κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως εθνικότητας, κοινωνικής προέλευσης, σχέσης με εμάς. Η αγάπη δεν απορρέει από κάποια φοβική ηθικολογία, αλλά είναι απόρροια της ανάγκης του ανθρώπου να ολοκληρωθεί ως οντότητα.

Ο Άλλος δεν είναι άγνωστος προς εμένα, είναι κομμάτι του εαυτού μου και παραμένει άνθρωπος ακόμα και αν με έχει βλάψει. Η αγάπη λυτρώνει τον άνθρωπο από τη φοβική αντίληψη περί Θεού και τιμωρίας; η αγάπη είναι ολοκλήρωση του Νόμου και μέσα σε αυτή δεν υπάρχει φόβος.

Η ελπίδα του θανάτου: Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ανάγκη να πιστεύουν στη ζωή μετά θάνατον. Όμως, για εκείνους που νοσούν και βιώνουν έντονα την υπαρξιακή αγωνία ή απλώς για εκείνους που βάλλονται από φόβο για το τέλος της ζωής, η Χριστιανική διδασκαλία τους απαλλάσσει από τα έντονα συναισθήματα του φόβου, διότι δίνει την ελπίδα στον άνθρωπο πως η ζωή δεν τελειώνει με το βιολογικό πέρας. Αυτή η πεποίθηση στέλνει στον άνθρωπο που έχει ανάγκη ένα μήνυμα αισιοδοξίας, πως πάντοτε θα ζει και πάντοτε θα έχει τη δυνατότητα να υπάρχει.

Η κοινωνική δικαιοσύνη: Ο Χριστός ενθαρρύνει εκείνους που καταπιέζονται, συμπονά τους φτωχούς και θέλει να τους απαλύνει από τα βάσανα και τις μέριμνες της βιοτικής φροντίδας. Σου ζητάει να μη φοβάσαι για τα βιοτικά ζητήματα, δίνει μηνύματα αισιοδοξίας στους φτωχούς και κατακρίνει τη σκληρή στάση των πλουσίων οι οποίοι νομίζουν πως μόνο τα πλούτη της γης έχουν αξία.

Επαινεί εκείνους που διψούν τη δικαιοσύνη, μακαρίζει εκείνους που προσφέρουν από το υστέρημά τους, επικρίνει τον πλούσιο που δε δίνει από το υστέρημά του στον φτωχό Λάζαρο. Αυτή η διδασκαλία μας βοηθάει να αντιληφθούμε την αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προσφοράς στο συνάνθρωπο, σε μία εποχή η ιδιοτέλεια και η μανία με τα υλικά αγαθά κυριαρχούν.

Η χριστιανική πίστη μπορεί να βοηθήσει μέσω των κοινωνικών μηνυμάτων της για αγάπη, προσφορά και ειρήνη μία κοινωνία. Διότι προσφέρει ένα στέρεο αξιακό σύστημα, στο οποίο η προσφορά και η συγχωρητικότητα κυριαρχεί έναντι του μίσους και του μονόπλευρου πλούτου.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διαβάστε επίσης

Close