Το μυστικό νόημα της ζωής, από την Αρσινόη Βήτα

Το μυστικό νόημα της ζωής, από την Αρσινόη Βήτα

Η ζωή είναι πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες, συναισθήματα, άνθρωποι. Θα μας συναντήσουν, θα έρθουν μαζί μας, θα μας συνοδεύσουν, θα συνοδοιπορήσουν.

Kαι μετά φεύγουν, παίρνουν άλλους τρόπους, άλλα μονοπάτια, μερικές φορές σταματούν, και μένουν εκεί, και μας βλέπουν να γινόμαστε μικρότεροι και μικρότεροι, όλο και πιο μακρινοί. Συνεχίζουμε το δρόμο μας και συχνά δεν γυρίζουμε πίσω, από χιλιάδες σκέψεις, ματιές, αποφάσεις και πρόθεση για τον επόμενο προορισμό. Αλλά σε όλους μας αφήνουν κάτι, ένα μικρό ή μεγάλο φορτίο, πολύτιμο πάντα. Μας αφήνουν το μυστηριώδες και γλυκό βάλσαμο της απουσίας.

Η απουσία είναι μια φωνή που δεν θα ακούμε πια, όμως θα μας μιλήσει από τα βάθη της καρδιάς στην πιο σκοτεινή ώρα, την πιο δύσκολη μέρα. Η απουσία είναι ένα χέρι που μπορούμε να κρατάμε δυνατά όταν κάθε άλλο χέρι μας ξεφεύγει, όταν το θάρρος είναι λιγότερο. Η απουσία είναι μια ανάμνηση, είναι μια φωτογραφία σε μαύρο και άσπρο, μια πρόταση που περιέχει έναν κόσμο, ένα τραγούδι που μάθαμε μα δεν θυμόμαστε πλέον πότε και πού, ένα χαμόγελο, μια πίκρα θαμμένη στη μνήμη.

Είναι μια φθινοπωρινή νύχτα με πολλά σύννεφα στον ουρανό, παλιοί βασιλιάδες των παραμυθιών που φεύγουν για την εξορία. Είναι Χριστούγεννα όπως τα περιμένουν τα παιδιά, ένας μυστηριώδης κήπος, ένα απόγευμα που παίζουμε στην αυλή, καθημερινοί μύθοι, οικογενειακό λεξικό, το ολόδικό μας έπος. Απουσία είναι ο χρόνος που φαινόταν ανεξάντλητος και αντ ‘ αυτού δεν υπάρχει πια, χρόνος για όλα όσα δεν μπορούσαμε να πούμε, που δεν μπορούσαμε ή δεν επιθυμούσαμε να κάνουμε. Είναι τύψεις για ένα φιλί που δεν δόθηκε ποτέ, για ένα γράμμα που δεν στάλθηκε, για τα άχρηστα λόγια και τις σκληρές σιωπές. Απουσία είναι το παρελθόν.

Ότι απέμεινε όταν όλα τελειώνουν είναι η Αγάπη που μας φέρνει στο παρόν. Το μυστικό  νόημα της ζωής.

Γράφει η Αρσινόη Βήτα- Αγγελική Γιαννόπουλου
Η Αγγελική Γιαννοπούλου (Αρσινόη Βήτα) γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας. Σπούδασε ελληνική φιλολογία, ψυχολογία και ιστορία της τέχνης. Εργάστηκε ως καθηγήτρια φιλόλογος. Άρθρα της, δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα έχουν δημοσιευθεί σε ιστοσελίδες. Είναι παντρεμένη κι έχει τρεις γιους.

Διαβάστε επίσης

Close