Το να μην έχεις χρήματα είναι πάντοτε κακό; Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Το να μην έχεις χρήματα είναι πάντοτε κακό; Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Το χρήμα αποτελεί το βασικότερο κίνητρο για την εργασία και ένα μέσο απόκτησης βασικών αγαθών. Είναι δύσκολο, ως αδύνατο, να φανταστείς την καθημερινότητά σου χωρίς αυτά, καθώς είναι το κύριο μέσο συναλλαγής.

Θεωρείται κακό να μην έχεις χρήματα στην εποχή του σήμερα, καθώς όλοι μας έχουμε πλάσει μία καθημερινότητα στην οποία τρέχουμε πίσω από αυτά. Οι καθημερινές σου ανάγκες τα χρειάζονται, από μία κάρτα τηλεφώνου, μέχρι μία μερίδα φαγητό ή έναν καφέ.

Θα μπορούσα όμως να αναρωτηθώ: είναι πάντα κακό να μην έχεις χρήματα; Μήπως η κατοχή τους, πολλές φορές, σε οδηγεί σε άσχημες συνήθειες, έξεις και εξαρτήσεις;

Θα μπορούσα να έχω χρήματα και να τα ξοδεύω σε γλυκά και ζαχαρωτά άφθονα, βλάπτοντας την υγεία μου. Και όμως, όσο περισσότερα χρήματα έχω, τόσο περισσότερες είναι οι βλαπτικές συνήθειες στη διατροφή που μπορώ να αποκτήσω.
Το να έχεις χρήματα μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε κακές συνήθειες: από αλκοόλ και τσιγάρα, μέχρι τον τζόγο.

Πόσα πάθη, πόσα λάθη καλλιεργεί η κατοχή του χρήματος! Πόσες επικίνδυνες πόρτες μπορεί να ανοίξει, σε πόσο σκοτεινά μονοπάτια να σε οδηγήσει. Και αυτά τα πόδια σου, που θα έπρεπε να τα χρησιμοποιείς για να πορεύεσαι ορθά, να σε φέρνουν πιο κοντά στην πνευματική σου νάρκωση.

Ναι, το χρήμα είναι απαραίτητο, προσφέρει μία άμεση δυνατότητα. Θέλω να μορφωθώ, μπορώ να το πράξω. Θέλω να ταξιδέψω, έχω τη δυνατότητα αυτό να το πραγματοποιήσω άμεσα.

Όμως, ναι, μπορούν ακόμα και τα χρήματα και η κατοχή τους να μην είναι πάντοτε καλή. Πόσες φορές σπατάλησα ποσά σε ανούσιες τροφές, σε γλυκά γεμάτα ζάχαρη, σε σακούλες γεμάτες με αυταπάτες.

Ίσως και το μην έχεις χρήματα πάντοτε να μην είναι τόσο κακό όσο πιστεύεις. Ίσως αυτή η έλλειψη σε οδηγήσει στο να βρεις την ευκαιρία να αλλάξεις τη ζωή σου σε επίπεδο δραστηριοτήτων ή να αλλάξεις τρόπο ζωής με την υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών.

Και αν η τσέπη είναι άδεια, μπορεί να γεμίσει ξανά. Μπορεί να σου δείξει και ποιοι πραγματικά σε νοιάζονται γύρω σου, ποιοι σε δέχονται με τις καλές και κακές στιγμές σου. Με τις ελλείψεις και τις ικανότητές σου. Και ποιες συνήθειες μπορείς να έχεις ευκολότερα με χρήματα, αλλά δε χρειάζονται ουσιαστικά για την επίτευξη μίας ποιότητας ζωής.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διαβάστε επίσης

Close