Το παιδί ως αντιμετώπιση μοίρας και αναπόφευκτου... από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Το παιδί ως αντιμετώπιση μοίρας και αναπόφευκτου… από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η επαιτεία είναι μία εναλλακτική λύση πολλών ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική ανέχεια.

Συναντώ αρκετά συχνά –κυρίως έξω από εκκλησία, σούπερ μάρκετ και καταστήματα εστίασης ανθρώπους οι οποίοι επαιτούν και, συνήθως, έχουν μαζί τους και τα μικρά τους παιδιά.

Φυσικά και δεν μπορώ να γνωρίζω τις συνθήκες που οδηγούν έναν άνθρωπο στο να καταλήγει σε μία κατάσταση όπου ζητά βοήθεια με τέτοιο τρόπο, μπορεί, πραγματικά, η ζωή να του έφερε έτσι τις καταστάσεις, να έχασε περιουσία, να του συνέβησαν εξελίξεις που δεν περίμενε. Και, φυσικά, η βοήθεια προς όποιον άνθρωπο πάσχει η στερείται, είναι θεάρεστη πράξη.

Αυτό το γεγονός, μου δίνει την ευκαιρία να σκεφτώ διάφορες προεκτάσεις του συγκεκριμένου θέματος. Παρατηρώντας τους ανθρώπους που επαιτούν, παρατηρώ πως πολλοί εξ αυτών προέρχονται από χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν γενικότερη τη γέννηση του παιδιού ως μία πράξη που απορρέει από τη μοίρα και δεν είναι απόρροια συνειδητής και λογικής επιλογής.

Εξίσου μου προκαλεί πάντοτε εντύπωση το γεγονός πως συζητώντας αρκετές φορές με αυτούς, μου αναφέρουν πως έχουν αρκετά μικρά παιδιά. Αυτό με κάνει καχύποπτη απέναντι στις προθέσεις κάποιου ο οποίος φέρνει ένα παιδί στον κόσμο, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται στην ένδεια και έχοντας ήδη παιδιά τα οποία ταλαιπωρούνται.

Ίσως να προέρχεται και από μία ωφελιμιστή διάθεση αυτή η διαδικασία της αναπαραγωγής, καθώς μπορεί τα παιδιά αυτά να χρησιμοποιηθούν ως μελλοντικοί επαίτες ή ως μέσο εκμετάλλευσης για ευαισθητοποίηση και χειραγώγηση.

Όντως το παιδί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει το αίσθημα οίκτου ή για να ασκεί και το ίδιο την επαιτεία.

Η γέννηση του παιδιού δεν είναι υπόθεση της μοίρας, ούτε μοιρολατρική στάση απέναντι σε ένα γεγονός που μοιάζει άγνωστο για εκείνον που συμμετέχει σε αυτό πρωταρχικά.

Ξεφεύγοντας από την παγίδα της μοιρολατρίας, βάζοντας στο κέντρο τον άνθρωπο και την ευθύνη, το παιδί δεν είναι έρμαιο μίας τυχαίας κατάστασης: αλλά πράξη ουσιαστικής επιθυμίας και γνώσης.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close