Χριστούγεννα, οι μέρες των ακραίων συναισθημάτων, από την Ιωάννα Ο.

Χριστούγεννα, οι μέρες των ακραίων συναισθημάτων, από την Ιωάννα Ο.

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα…

Συνειδητοποιείς ότι έρχονται οι γιορτές όταν ακούς το πρώτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι στο ραδιόφωνο, όταν βλέπεις την πρώτη χριστουγεννιάτικη διαφήμιση στην τηλεόραση και μόλις κάνεις μια βόλτα στην αγορά.

Πολλά καταστήματα έχουν μπει ήδη σε χριστουγεννιάτικη διάθεση. Άρχισαν να στολίζουν τις βιτρίνες τους  με χριστουγεννιάτικα είδη για να προσελκύσουν κόσμο.

Συχνά ακούμε ότι τα Χριστούγεννα έχουν γίνει μια εμπορική γιορτή, αγνοώντας το πραγματικό νόημα των ημερών. Δυστυχώς  πάντα υπάρχουν κάποιοι που εστιάζουν μόνο στο αρνητικό κομμάτι όλων των καταστάσεων, έτσι και τα

Χριστούγεννα έχουν κάτι να πούνε …

Ας πατήσουμε όμως σίγηση στις αρνητικές φωνές των Χριστουγέννων και ας προσπαθήσουμε ν’ ασχοληθούμε με τα θετικά…

Τι είναι όμως αυτό που κάνει αυτή την συγκεκριμένη γιορτή του χρόνου τόσο μοναδική;

Σίγουρα είναι η ίδια η εποχή. Όλοι έχουμε συνδυάσει τα Χριστούγεννα με κρύο και χιόνι, γι’ αυτό ίσως έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε ζεστά συναισθήματα περισσότερο από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Μαζεμένοι όλοι στο σπίτι, στολίζουμε το δέντρο, φτιάχνουμε γλυκά και καθόμαστε στη ζεστασιά του σπιτιού με ανθρώπους αγαπημένους.

Πράγματα που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητα για όλους τους ανθρώπους. Εκεί λοιπόν που σκεφτόμαστε όλα αυτά τα  θετικά στοιχεία μας πιάνει μια μελαγχολία…

Τα Χριστούγεννα μπορούν να χαρακτηριστούν οι μέρες των ακραίων συναισθημάτων!

Από την μια μεριά,  η γιορτινή ατμόσφαιρα με φώτα, μουσικές και στολίδια, και από την άλλη μεριά το κενό που μεγαλώνει μέσα μας ότι κάτι μας λείπει…

Το κλίμα των Χριστουγέννων μοιάζει σχεδόν παραμυθένιο, με ξωτικά και μάγους, με αγγέλους και δώρα. Και το φωτεινό αστέρι εκεί ψηλά να μας μαγεύει με την λάμψη του και να μας καλεί να το ακολουθήσουμε…

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αυτές τις μέρες πραγματικά υποφέρουν. Είναι εκείνοι που για κάποιο λόγο θα περάσουν τις γιορτές μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Είναι εκείνοι που δεν θα νιώσουν τις γιορτές όπως τις ονειρεύεται και τις προσδοκεί ο περισσότερος κόσμος.

Είναι εκείνοι οι μοναχικοί άνθρωποι όχι από επιλογή, αλλά γιατί έτσι το όρισε η ζωή να περνάνε μόνοι τους όλες τις μέρες του χρόνου, ακόμη και  τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν να σταματήσουν την ζωή τους αυτές τις μέρες.

Μην ξεχνάμε όμως ότι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή μικρών και μεγάλων, γιατί αυτές τις μέρες όλοι ονειρευόμαστε να ξαναγίνουμε παιδιά. Όλοι έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε ότι έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μας νοιάζονται και μας αγαπούν.

Όλοι θέλουμε να αγγίζουμε για λίγο την μαγεία της παιδική αθωότητα αυτών των ημερών, και να χαθούμε μέσα σ’ έναν μαγικό κόσμο. Όλοι θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει ένας καλός άνθρωπος που θα ακούσει την μελωδία της ψυχής μας και θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μια από τις επιθυμίες μας.

Τα Χριστούγεννα μπορεί να έχουν χάσει το νόημα τους, αλλά είναι στο χέρι μας να το ανακαλύψουμε μόνοι μας από την αρχή…

Ας περάσουμε χρόνο με τους δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους.

Ας δείξουμε την αγάπη μας με πράξεις αγάπης.

Ας σκεφτούμε και τους ανθρώπους που δεν είναι τόσο τυχεροί όπως εμείς.

Ας πιστέψουμε στα όμορφα πράγματα και ας ταξιδέψουμε για λίγο σ’ αυτόν το μαγικό ταξίδι, όπως τότε που ήμασταν παιδιά, περιμένοντας πως και πώς να έρθουν τα Χριστούγεννα.

Ας αφήσουμε το μήνυμα της αγάπης να αγγίξει τις καρδιές μας και να ζεστάνει την ψυχή μας με καλοσύνη, γαλήνη και χαρά.

Ας αφήσουμε το φως του αστεριού να μας οδηγήσει σε έναν καλύτερο κόσμο με υγεία, ευημερία και αγάπη….

 

Γράφει η Ιωάννα Ο.

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close