Η Παιδεία της διαφορετικότητας ή επανεφευρίσκοντας το Πανεπιστήμιο

Η Παιδεία της διαφορετικότητας ή επανεφευρίσκοντας το Πανεπιστήμιο

Όπως ένας παλιός φωνογράφος που ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί απ’ το iTunes το γηραιό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μας είναι έτοιμο για απόσυρση , με μεγάλες ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές.

Ποιος χρειάζεται ένα πανεπιστήμιο στην εποχή της Google;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν 75 εκατ. νέοι άνεργοι. Παράλληλα όμως οι εργοδότες δηλώνουν πως αδυνατούν να βρουν κατάλληλα προετοιμασμένους υποψήφιους σε ποσοστό 57%. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Διότι το σημερινό σύστημα έχει τις ρίζες του στη βιομηχανική εποχή και προετοιμάζει τους νέους για έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια. Τα σημερινά πανεπιστήμια είναι φτιαγμένα για να κατασκευάζουν αντίτυπα από συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων. Ο σημερινός κόσμος όμως είναι πολύ διαφορετικός. Αλλάζει ραγδαία και βασίζεται στην καινοτομία και την κοινωνική ευελιξία. Μπορεί το σύστημα να αλλάξει και να συμβαδίσει με την εποχή της διαφορετικότητας, της ταχύτητας και της ευελιξίας;

Ο Chris Dellarocas (Χρύσανθος Ντελαρόκας), καθηγητής και Πρόεδρος Πληροφοριακών Συστημάτων του πανεπιστημίου της Βοστόνης, μιλά στα TED για ένα σύστημα παιδείας με τόλμη, τίμια αξιολόγηση των ικανοτήτων του καθενός, επιβράβευση των ταλέντων, αλλά κυρίως για ένα σύστημα δικαιοσύνης, που θα επιφέρει στη συνέχεια οικονομική επανάσταση.

Πηγή: ted.com

Διαβάστε επίσης

Close