Λύχνου σβεσθέντος πᾶσα γυνή Λαΐς... από τον Ελευθέριο Α. Λούχοβιτς

Λύχνου σβεσθέντος πᾶσα γυνή Λαΐς… από τον Ελευθέριο Α. Λούχοβιτς

Τη μισή του φήμη ο Διογένης την οφείλει στη συστηματική του ενασχόληση με τη Φιλοσοφία, αφού υπήρξε ο κύριος εκφραστής της Κυνικής Σκέψης.

Την άλλη μισή σε σκωπτικού χαρακτήρα ιστορίες και διαδόσεις με πρωταγωνιστές τον ίδιο και άλλα διάσημα πρόσωπα της αρχαιότητας. Συμπρωταγωνίστρια του φιλοσόφου σε αυτή την ιστορία η ξακουστή Λαΐδα, εντυπωσιακή και περιζήτητη εταίρα από την Κόρινθο, πόλη των χαλαρών ηθών για την εποχή.

Ασφαλείς πληροφορίες για τον χρόνο γέννησης και θανάτου της Λαΐδας δεν υφίστανται. «Όλη η Ελλάδα έλιωνε από πόθο μπροστά στην πόρτα της» σημείωνε χαρακτηριστικά ο Ρωμαίος ποιητής Προπέρτιος. Λεγόταν ότι έφερε όμορφες ξανθές πλεξούδες, λεπτό καλλίγραμμο σώμα και δύο στήθη «σαν κυδώνια».

Κατά τη διάρκεια της ζωής της υπήρξε αξεπέραστη ασκώντας ένα επάγγελμα που έχαιρε του σεβασμού της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας. Της έδωσαν το προσωνύμιο «Αξίνη» λόγω των υπέρογκων οικονομικών της απαιτήσεων. «Δεν είναι για όλους τους άνδρες η Κόρινθος» υποστήριζε ο στοχαστής Σωτίων αναφερόμενος στις υπέρλογες τιμές της Λαΐδας, τις οποίες ελάχιστοι μπορούσαν να πληρώσουν.

Μνημειώδης η φράση του μεγάλου Αθηναίου ρήτορα και επίδοξου εραστή της Λαΐδας Δημοσθένη «οὐκ ὠνοῦμαι μυρίων δραχμῶν μεταμέλειαν», δηλαδή «δεν αγοράζω με δέκα χιλιάδες δραχμές κάτι που αργότερα θα μετανιώσω». Στα πόδια της μπορούσε να έχει όποιον άνδρα ήθελε. Ωστόσο, η Λαΐδα ενοχλήθηκε από την πρωτοφανή αδιαφορία που έδειχνε για εκείνη ο Διογένης, όταν κατά τους θερινούς μήνες επισκεπτόταν την Κόρινθο. Σκέφτηκε τότε να τον εκδικηθεί για τη στάση του.

Μία ημέρα η διάσημη εταίρα τον πλησίασε και του εξεδήλωσε τον θαυμασμό της. Πέραν τούτου, εξεδήλωσε και την επιθυμία να περάσει ένα βράδυ μαζί του, αρκεί να επικρατεί σκοτάδι στον χώρο συνεύρεσης. Ο Κύων δέχθηκε, βρέθηκε στον χώρο που αποφάσισαν, αλλά πέρασε τη νύχτα του στο πλάι μιας άσχημης και ηλικιωμένης υπηρέτριας της Λαΐδας χωρίς να το αντιληφθεί.

Την επομένη, η Λαΐδα διέδωσε την παγίδα που έστησε στον φιλόσοφο, με σκοπό να τον εξευτελίσει. Τότε, ένας Κορίνθιος προσέγγισε τον Διογένη και τον ρώτησε για το αν ισχύουν όλα αυτά που διαδίδονται εις βάρος του με τον ίδιο να απαντά με αφοπλιστικό τρόπο: «Λύχνου σβεσθέντος πᾶσα γυνή Λαΐς», δηλαδή «Όταν σβήσει το λυχνάρι, όλες οι γυναίκες είναι σαν τη Λαΐδα».

Η απάντηση του φιλοσόφου εξέπληξε την εταίρα, η οποία κατάλαβε ότι ο Διογένης ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Ως απόρροια του εντυπωσιασμού της του προσέφερε μια πραγματική νύχτα μαζί της, πρόταση που έγινε άμεσα αποδεκτή από τον Πόντιο στοχαστή.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η αντίδραση του Αρίστιππου, ιδρυτή της Ηδονιστικής Σχολής και τακτικού πελάτη της Λαΐδας. Οι Κορίνθιοι, καθώς γνώριζαν το πάθος του για την πόρνη αλλά και τα υπέρογκα ποσά που ξόδευε για εκείνη, θέλησαν να τον περιπαίξουν για το δώρο της στον Διογένη. Ο Αρίστιππος με εφάμιλλο στοχαστικό ύφος απάντησε: «Την πληρώνω για να ικανοποιεί εμένα, όχι για να μην ικανοποιεί άλλους». Ο Αρίστιππος είχε υπερασπιστεί και παλαιότερα τη Λαΐδα, όταν για μια περίοδο συζούσαν.

Συγκεκριμένα, ένας Κορίνθιος τον είχε ρωτήσει αν ντρεπόταν που συζούσε με μια πόρνη. Ο Αρίστιππος τότε είπε: «Σου φαίνεται παράξενο να ζεις σε ένα σπίτι, που πριν από εσένα ζούσαν άλλοι; Ή να ταξιδέψεις με πλοίο, που ταξίδεψαν και άλλοι; Με τον ίδιο τρόπο δεν είναι ντροπή να είσαι με μια γυναίκα, που έχει σχέσεις και με άλλους».

Γράφει ο Ελευθέριος Α. Λούχοβιτς, Φιλόλογος

Διαβάστε επίσης

Close