Μουσείο Μπενάκη, κιβωτός Ελληνικού πολιτισμού, το βίντεο

Μουσείο Μπενάκη, κιβωτός Ελληνικού πολιτισμού, το βίντεο

“Έφυγα από τον κόσμο το 1954, μα το ξέρετε πως είμαι ακόμη και για πάντα εδώ, σαν τον Τρελαντώνη, τον ήρωα στο βιβλίο της αδερφής μου…”, τα λόγια του Αντώνη Μπενάκη, ιδρυτή του μουσείου Μπενάκη, ενός από ταπιο γνωστά μουσεία της Αθήνας.

Το μουσείο στεγάζεται στην οικία της οικογένειας της οποίας η συμμετοχή στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αθήνας, αλλά και γενικότερα της Ελλάδας, θεωρείται ανεκτίμητη.

THE BENAKI MUSEUM short film, directed by Athena Rachel Tsangari and narrated by Willem Dafoe

Αρχικά ο Αντώνης Μπενάκης άρχισε να συγκροτεί τις διάφορες συλλογές του στην Αίγυπτο, απ’ όπου και καταγόταν η οικογένεια. Το 1928 εγκαθίσταται μόνιμα στην Ελλάδα και δωρίζει στο ελληνικό κράτος αυτές τις συλλογές, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο πατρικό του σπίτι, ένα πολύ όμορφο νεοκλασικό κτίριο. Το κτίριο αποτέλεσε το πρώτο ιδιωτικό μουσείο της Ελλάδας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδήλωσε το αθηναϊκό κοινό για το μουσείο συνέβαλε στον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των εκθεμάτων του. Με την πολύτιμη συμβολή και άλλων ευεργετών και δωρητών, το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει να εμπλουτίζεται και να είναι πρωτοπόρο σε εκδηλώσεις του αντικειμένου του και γενικότερα της τέχνης.Έτσι αφενός η ραγδαία αύξηση των συλλογών και των εκθεμάτων του μουσείου, αφετέρου η επαύξηση των διαφόρων δραστηριοτήτων του, συντέλεσαν και επέβαλαν την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία πολλών νέων παραρτημάτων του μουσείου.

Δείτε το σχετικό βίντεο.

Διαβάστε επίσης

Close