5 +2 ταινίες "φτιαγμένες" για φωτογράφους

5 +2 ταινίες “φτιαγμένες” για φωτογράφους

Ταινίες που κάθε φωτογράφος θα έπρεπε να έχει δει.

1. “1000 times goodnight” (2013), “Tusen ganger god natt” (2013), “Χίλιες φορές καληνύχτα” (2013) του Erik Poppe, με τους : Juliette Binoche, Nikolaj Coster-Waldau, Lauryn Canny.

Η ιστορία της Ρεβέκκα, μιας από τις κορυφαίες δημοσιογράφους στον κόσμο, στο πολεμικό ρεπορτάζ, που θυσίασε την οικογενειακή ζωή της για τον τρόπο που ήθελε να ζήσει και να μας ευαισθητοποιήσει με μεγάλες πραγματικά εικόνες.
Γιατί κάποιος, κάποια στιγμή πρέπει να κάνει τον κόσμο να δει.

Γιατί όμως κάποιος να διαλέξει την τραγωδία από την ευτυχία; Γιατί υπάρχουν και οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν παρά μόνο για τον σκοπό που νιώθουν ότι γεννήθηκαν.

2. “The bang bang club” (2010), του Steven Silver, με τους Ryan Phillippe, Malin Akerman, Taylor Kitsch.

Η πραγματική ιστορία μιας ομάδας παθιασμένων φωτογράφων, που με κίνδυνο της ζωής τους απαθανατίζουν τις τελευταίες μέρες του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.
Από ένα εξαιρετικό βιβλίο, έγινε μια εξαιρετικά κινηματογραφημένη ταινία.

3. “Under Fire” (1983), “Αποστολή στη Νικαράγουα” (1983), του Roger Spottiswoode με τους Nick Nolte, Ed Harris, Gene Hackman και Joanna Cassidy.

Νικαράγουα 1979, φωτορεπόρτερς, έρωτας και αγωνία. Ρεαλιστικές σκηνές μάχης, ηθικά διλήμματα και ένταση.

4. “City of God” (2002), “Η πόλη του Θεού” (2002), των Fernando Meirelles και Kátia Lund με τους Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Matheus Nachtergaele

Στις φαβέλες του Ρίο, ένα παιδί προσπαθεί με πενιχρά μέσα να γίνει φωτογράφος και να αποτυπώσει τη σκληρή ζωή και τα συναισθήματα των ανθρώπων της περιοχής του.
Μια ιστορία που ξεκινά το 1960, στη φαβέλα “η πόλη του Θεού” όπου η ζωή του καθενός απλά καθορίζεται από τις αποφάσεις των συμμοριών ναρκωτικών.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το επικίνδυνο περιβάλλον και χωρίς οικονομικά μέσα, ένας νέος άνθρωπος αγωνίζεται να γίνει φωτογράφος και να μπορέσει πλέον να κατευθύνει τη ζωή του όπως αυτός θέλει.

Σκηνοθεσία, κινηματογράφηση, μοντάζ, είναι όλα εξαιρετικά. Μια από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

5. “Eyes of Laura Mars” (1978), “Τα Μάτια της Λόρα Μαρς” (1978), του Irvin Kershner, με μια Faye Dunaway να λάμπει και τους Tommy Lee Jones, Brad Dourif.

Μια διάσημη φωτογράφος αποκτά την ικανότητα να βλέπει μέσα από τα μάτια ενός δολοφόνου.
Έτσι ανακαλύπτει ότι προβλέπει με ακρίβεια όλους τους επόμενους φόνους οι οποίοι αφορούν άτομα που γνωρίζει.
Βασισμένο σε μια ιστορία του John Carpenter, ένα θρίλερ αγωνίας με πολύ καλή σκηνοθεσία, εξαιρετική μουσική που μεγαλώνσει την ένταση και πολύ σασπένς.
Οι ερμηνείες είναι όλες εξαιρετικές

5+1. “Blow Up” (1966), του Michelangelo Antonioni, με τους David Hemmings, Vanessa Redgrave, Sarah Miles

Δεν θα μπορούσε να λείπει αυτή η κλασική ταινία από τη λίστα που αφορά έναν φωτογράφο μόδας ο οποίος πιστεύει ότι κατά λάθος φωτογράφισε έναν φόνο.
Εξαιρετική αισθητική 60’s, λίγοι διάλογοι, οι φυσικοί ήχοι υπερισχύουν της μουσικής, αργή ροή αλλά εξαιρετική κινηματογράφηση.
Η εικόνες είναι μαγικές.
Ωστόσο, δεν είναι “εύκολη” ταινία.

5+2. “Rear Window” (1954), “Σιωπηλός Μάρτυρας” του Alfred Hitchcock με τους James Stewart, Grace Kelly

Και μόνο για την εικόνα ενός φωτογράφου που με έναν τεράστιο τηλεφακό παρακολουθεί τους γείτονές του ενώ είναι καθηλωμένος από ατύχημα, είναι αρκετό για να μπει στη λίστα.
Προσθέστε το σασπένς στη σκηνοθεσία του Χίτσκοκ, την Grace Kelly πιο όμορφη από ποτέ και την αγωνία, όλα αυτά είναι αρκετά για να μπει στη λίστα.
Το σενάριο είναι εκπληκτικό, κυριολεκτικά σε εμπλέκει στην υπόθεση και ακόμα και αν την έχεις ξαναδεί πριν από καιρό, δεν μπορείς να σηκωθείς από τη θέση σου.

Η πλοκή αναπτύσσεται σταδιακά μέσα μόνο από ένα δωμάτιο. Και όσο και αν αυτό ακούγεται αρχικά βαρετό, είναι τέτοια η μαεστρία του Χίτσκοκ που πραγματικά δημιουργεί μαι από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών.

Αυτό άλλωστε το ξέρουμε όλοι. Είναι μια αφορμή όμως να την ξαναδούμε.

Κείμενο – επιλογή: Δημήτρης Συμεωνίδης

Διαβάστε επίσης

Close