Η καλύτερη road movie της δεκαετίας!

Η καλύτερη road movie της δεκαετίας!

Μια ταινία σπουδαία στις χιουμοριστικές στιγμές της αλλά ταυτόχρονα σπουδαία και στις δραματικές.

Green Book (Το πράσινο βιβλίο) 2018, του Peter Farrelly, με τους Viggo Mortensen και Mahershala Ali.

Μια ταινία στην οποία πήγα με μια αίσθηση ότι θα είναι μια χρυσή, μοναχική και λίγο «κουλτουριάρικη» μετριότητα και κατέληξε να είναι απίστευτη!

Αφορά τη μουσική περιοδεία στον ρατσιστικό Αμερικανικό Νότο του 1960, ενός πλούσιου Αφροαμερικανού, βιρτουόζου πιανίστα κλασικής μουσικής και ενός Ιταλοαμερικανού της κατώτερης τάξης ο οποίος ασχολούνταν με δουλειές του ποδαριού και μάλιστα ψιλοπαράνομες.

Η ιστορία είναι αληθινή. Η ταινία αποτίει φόρο τιμής στον πλούσιο Don Shirley που αντί να μείνει στο Manhattan να τον προσκυνάνε οι πλούσιοι λευκοί, βρίσκει το θάρρος να ταξιδέψει στον σκληρό Νότο, για να προσπαθήσει να αλλάξει την ασχήμια και την προκατάληψη της εποχής.

Αλλά αποτίει φόρο τιμής και στον Tony, έναν άνθρωπο χωρίς επίπεδο, με έντονες προκαταλήψεις, που μπορεί σιγά – σιγά να νιώσει το μεγαλείο κάποιων ανθρώπων, το μεγαλείο της μουσικής τους και να γίνει δεκτικός σε μια άλλη ζωή.

Μια άλλη ζωή όμως ξεκινά και για τον μοναχικό Don.Αιτία; Ο απολαυστικός Tony.

Η ταινία διδάσκει χωρίς να κάνει κήρυγμα, όλα είναι φυσικά, το γέλιο, οι συγκινητικές στιγμές, το ωραίο φινάλε.
Εξαιρετική μουσική, οι ερμηνείες εκπληκτικές και πολύ καλή σκηνοθεσία.

***Νομίζω ότι το soundrack της ταινίας θα μου κάνει παρέα για πολύ καιρό.

Κείμενο: Δημήτρης Συμεωνίδης
Διαβάστε επίσης

Αφιέρωμα Ταινίας: Heat (1995)

Αφιέρωμα Ταινίας: Heat (1995)

Σκηνοθεσία: Michael Mann

Ηθοποιοί: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Diane Venora, Amy Brenneman, Ashley Judd, Tom Sizemore, Wes Studi, Danny Trejo, Mykelti Williamson, Dennis Haysbert, Ted Levine, William Fichtner, Henry Rollins, Kevin Gage, Hank Azaria, Jeremy Piven, Xander Berkeley, Tom Noonan, Natalie Portman, Jon Voight

Close