Η ταινία που προφήτευε το μέλλον 21 χρόνια πριν από τον Χόκινγκ!

Η ταινία που προφήτευε το μέλλον 21 χρόνια πριν από τον Χόκινγκ!

Ο Στίβεν Χόπκινγκ στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Σύντομες Απαντήσεις στα Μεγάλα Ερωτήματα», μιλά για τους υπερανθρώπους που θα μπορούν με την εξέλιξη της γενετικής να αλλάξουν τα δεδομένα στον κόσμο και να τον οδηγήσουν στην καταστροφή.

Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, αυτή η εξέλιξη θα ευνοήσει φυσικά τους πολύ πλούσιους οι οποίοι θα επέμβουν στο dna των παιδιών τους δημιουργώντας υπερανθρώπους με πολύ μεγάλη ευφυία, αντοχή και ανοσία. Σε μια ακόμα χειρότερη μορφή θα μπορέσουν να δημιουργήσουν υπερπολεμιστές.

Η ταινία Gattaca (1997), του Andrew Niccol, με πρωταγωνιστές τους Ethan Hawke, Uma Thurman και Jude Law, διαπραγματεύεται ακριβώς το ίδιο θέμα, με τη διαφορά ότι γυρίστηκε 21 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1997.

Μια από τις σημαντικότερες ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου, με εξαιρετικό σενάριο, διαπραγνατεύεται το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και της ανθρώπινης φύσης.
Πόσο κοντά μας είναι το γεγονός που η επιστήμη θα αποφασίζει για το είδος των ανθρώπων που θα γεννιούνται αλλά και τις ικανότητες που θα έχουν;
Τι θα γίνονται όσοι δεν φαίνεται να έχουν τις ανώτερες προδιαγραφές;

Προβληματισμός αλλά ταυτόχρονα ένα σεναριακό και σκηνοθετικό αριστούργημα με έντονο σασπένς και δράση. Μια ταινία που ίσως αν τη δούμε σήμερα μπορούμε να αντιληφθούμε πολύ περισσότερα.

Τελικά οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, μήπως δεν είναι πολύ φαντασίας;

Κείμενο: Δημήτρης Συμεωνίδης
Διαβάστε επίσης

Δέκα ευρωπαϊκές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας που αξίζει να δεις (Vids)

Δέκα ευρωπαϊκές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας που αξίζει να δεις (Vids)

Καλές και οι αμερικανικές ταινίες, αλλά για τους φίλους μας εκείνους που προτιμούν το ευρωπαϊκό σινεμά, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια λίστα με ταινία που έχουν προβληθεί από το 2010 και μετά και χρίζουν την προσοχή σας.

Αφιέρωμα Ταινίας: Heat (1995)

Αφιέρωμα Ταινίας: Heat (1995)

Σκηνοθεσία: Michael Mann

Ηθοποιοί: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Diane Venora, Amy Brenneman, Ashley Judd, Tom Sizemore, Wes Studi, Danny Trejo, Mykelti Williamson, Dennis Haysbert, Ted Levine, William Fichtner, Henry Rollins, Kevin Gage, Hank Azaria, Jeremy Piven, Xander Berkeley, Tom Noonan, Natalie Portman, Jon Voight

Do the Right Thing (1989), αφιέρωμα

Do the Right Thing (1989), αφιέρωμα

Ο νεαρός τότε Spike Lee παρουσίασε στο κοινό ένα έργο που κατέληξε να γίνει ένα από τα πιο αδιαφιλονίκητα κλασικά αριστουργήματα της μεγάλης οθόνης που βασίζεται σε τραγικό αληθινό γεγονός. Εκρηκτικό έργο, διηγείται τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μια πολυφυλετική συνοικία του Μπρούκλιν κατρακυλά στη βία κατά την διάρκεια μιας ασφυκτικά καυτής καλοκαιρινής μέρας.
Close