Πέδρο Αλμαδόβαρ: 5 ταινίες - ύμνοι στη γυναικεία φύση

Πέδρο Αλμαδόβαρ: 5 ταινίες – ύμνοι στη γυναικεία φύση

Ο Pedro Almadovar Caballero δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι από τους σκηνοθέτες που με μια ματιά αναγνωρίζεις τις ταινίες του, από τα πολύ έντονα χρώματα, την ισπανική γλώσσα και βέβαια το ρόλο της γυναίκας και της ψυχοσύνθεσής της, ο οποίος είναι σχεδόν πάντα πρωταγωνιστικός στα έργα του.

Ο Αλμαδόβαρ γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1949, στο Calzada de Calatrava στην περιοχή του Αλμάγρο της Ισπανίας. Φοίτησε σε καθολικό σχολείο, ενώ σε μικρή ηλικία υπέστη σεξουαλική κακοποίηση. Δούλεψε για 12 χρόνια στον ισπανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών και έτσι κατάφερε να αγοράσει την πρώτη του κάμερα, μια Super 8. Τα χρόνια εκείνα δούλεψε σε θεατρικές ομάδες, ίδρυσε το σατιρικό πανκ-ροκ συγκρότημα Almodovar y McNamara και γύρισε πολλές χιουμοριστικές ταινίες σε super 8, τις οποίες παρουσίαζε σε ιδιωτικές προβολές. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ήταν Η Πέπη, η Λούσι, η Μπομ και τ’ άλλα κορίτσια, το 1980. Συνολικά έγραψε, σκηνοθέτησε και παρήγαγε πάνω από 30 ταινίες, χρησιμοποιώντας πολλές φορές τους ίδιους ηθοποιούς, όπως η Πενέλοπε Κρουθ, η Κάρμεν Μάουρα, η Σεσίλια Ροτ, η Ρόζι Ντε Πάλμα και άλλες. Σημαντικό ρόλο στη ζωή και στον κινηματογραφικό δρόμο που έχει ακολουθήσει, έχει παίξει η ιδιαίτερη σχέση που διατηρούσε με τη μητέρα του. Αυτό γίνεται οφθαλμοφανές και από την παρουσία της μητρικής φιγούρας στις περισσότερες ταινίες του, η οποία είναι καταλυτικής σημασίας.

Έχει κερδίσει για κάποιες ταινίες του 1 Χρυσό Λέοντα, 3 βραβεία Γκόγια, 2 Όσκαρ, 2 Χρυσές Σφαίρες και 3 BAFTA, μεταξύ άλλων βραβείων και διακρίσεων.

Ας πάρουμε μια γεύση από 5 ταινίες του Ισπανού σκηνοθέτη, στις οποίες η γυναικεία μορφή έχει μεγάλη βαρύτητα…

Volver (2006)

 

Todo Sobre Mi Madre (1999)

 

Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988)

 

Tacones lejanos (1991)

 

Habla con ella (2002)

 

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close