Φράνκο Τζεφιρέλι: τα χρόνια του πενήντα είναι φανταστικά και του εξήντα υπέροχα

Φράνκο Τζεφιρέλι: τα χρόνια του πενήντα είναι φανταστικά και του εξήντα υπέροχα

Ο σκηνοθέτης που γεννήθηκε στη Φλωρεντία, που ήταν ταυτόχρονα σκηνογράφος και ενδυματολόγος, ο δημιουργός της πιο σημαντικής ταινίας για τον Ιησού, ο άνθρωπος ο οποίος έπαιρνε την έμπνευσή του από τις όπερες σε όλον τον κόσμο.

Ξεκίνησε ως ηθοποιός με μέτρια καριέρα αλλά συνέχισε σαν βοηθός σε πολύ μεγάλους σκηνοθέτες: Βισκόντι, Αντονιόνι και Ροσελίνι.

Μεγαλύτερη κινηματογραφική στιγμή του ήταν βέβαια ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ», η κορυφαία θρησκευτική ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, ο άνθρωπος που διάλεξε τον ιδανικό ηθοποιό (Ρόμπερτ Πάουελ) για να ενσαρκώσει τον Ιησού, ο άνθρωπος που σεβάστηκε τις Γραφές και κάθε λεπτομέρεια της ιερής ιστορίας.
Ακόμα και τα γυρίσματα έγιναν σε αυθεντικούς χώρους.

Φράνκο Τζεφιρέλι: τα χρόνια του πενήντα είναι φανταστικά και του εξήντα υπέροχα
Jesus of Nazareth

Όπως έλεγε ο ίδιος ο διάσημος σκηνοθέτης στην αυτοβιογραφία του: τα χρόνια του πενήντα είναι φανταστικά και του εξήντα υπέροχα.
Ύστερα αρχίζουν οι θάνατοι, αρχίζουν να φεύγουν ένας ένας οι φίλοι του. Οι επαγγελματικές του επιτυχίες συνεχίζονται, αλλά η ευτυχία, το πάθιασμα, η χαρά της ανακάλυψης, αρχίζουν σιγά σιγά να λιγοστεύουν: τα σκοτεινιάζει η μελαγχολία των χρόνων. Όμως η σκέψη του Βισκόντι κυριαρχεί πάντα, ακόμη πιο έμμονη: «Καθώς περνάει ο καιρός, αισθάνομαι να μου λείπει όλο και πιο πολύ ο Λουκίνο Βισκόντι…»

Το κίνητρο για τη δραματουργία του ήταν η ίδια του η ζωή.
Η παιδική του ηλικία ήταν απίστευτα δραματική, τόσο, που θα μπορούσε είναι η ιστορία μιας από τις αγαπημένες του όπερες.

Στα 6 του είδε την μητέρα του να μαχαιρώνει τον πατέρα του και να πεθαινει. Ο ίδιος ωστόσο άντεξε και αποτύπωσε τις δυσκολίες της ζωής του στα έργα του, όπως στην «Τραβιάτα», στη «Μποέμ»,. στην «Κάρμεν» και στους «Παλιάτσους», εκεί που ο πρωταγωνιστής σκοτώνει τη γυναίκα του.

Ακόμα και στον πόλεμο (ήταν Παρτιζάνος) 2 φορές βρέθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα και προφανώς από τρελά παιχνίδια της τύχης σώθηκε.
Από αυτή την εμπειρία του εμπνεύστηκε τον τρόπο που σκηνοθέτησε τη σκηνή της Σταύρωσης στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ».

Τζεφιρέλι: ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες όπερας αλλά και δημιουργός κλασικών ταινιών όπως «Άμλετ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», «Αδελφός Ήλιος, Αδελφή Σελήνη».

Κείμενο: Δημήτρης Συμεωνίδης

Διαβάστε επίσης

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η ηθοποιός του παλιού ελληνικού σινεμά που ανακηρύχθηκε "εθνική μας σταρ"

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η ηθοποιός του παλιού ελληνικού σινεμά που ανακηρύχθηκε «εθνική μας σταρ»

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 1934 και υπήρξε από τις πιο κορυφαίες, αναγνωρισμένες και ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Ελλαδικού χώρου.

Close