Khumba, κριτική ταινίας

Khumba, κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Anthony Silverston

Ηθοποιοί: Jake T. Austin, Loretta Devine, Richard E. Grant, Steve Buscemi, Laurence Fishburne, AnnaSophia Robb, Catherine Tate, Anika Noni Rose, Ben Vereen, Liam Neeson

Κριτική: Άγγελος Νομικός, Movie Heat

Από τα “Triggerfish Animation Studios” της Νοτίου Αφρικής, που μας έφεραν το “Zambezia” το Μάιο, έρχεται το (ίδιου επιπέδου πάνω – κάτω) “Khumba”.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Γεννημένος με τις μισές ραβδώσεις, ο Khumba (Jake T. Austin) εξορίζεται από τις υπόλοιπες ζέβρες του κοπαδιού και ξεκινά μια μακριά πορεία αναζήτησης, η οποία θα αλλάξει τη μοίρα όλων των ζώων της περιοχής.”

Δεν έχουμε και πολλά να πούμε για αυτήν τη φτωχή σε animation, αλλά φιλόδοξη (αν και χιλιοειδωμένη) σε ιδέες, ταινία κινουμένων σχεδίων. Τα πάντα ευπρόσδεκτα μηνύματα περί διαφορετικότητας και ενηλικίωσης τα έχουμε ξαναδεί ουκ ολίγες φορές σε πολλές (και καλύτερες) ταινίες, ενώ το cgi ήταν δυστυχώς αρκετά κακό. Η μεταγλώττιση αδιάφορη, αν και το χιούμορ ήταν, σε σημεία, πετυχημένο, κυρίως για τους μικρούς μας φίλους, στους οποίους απευθύνεται ξεκάθαρα το έργο.

Δύο αστεράκια για την καλή πρόθεση και την προσπάθεια των συντελεστών, αλλά γνωρίζοντας πόσα λεφτά έχετε χαλάσει σε ταινίες κινουμένων σχεδίων για την οικογένειά σας μέσα στο 2014, το “Khumba” προτιμήστε το για DVD.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2/5

Για το Movie Heat,
Άγγελος Νομικός

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και κινηματογραφικά νέα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο: facebook.com/movieheat

Κριτική: Παρασκευή Γιουβανάκη, Film Critiques, Βαθμολογία 2.5/5

Μερικές λιγότερες ρίγες είναι αρκετές ώστε να κάνουν μια ζέβρα να μην είναι “κανονική” αλλά να διαφέρει από όλες τις υπόλοιπες. Έτσι κατά κάποιον τρόπο περιορίζεται, μένει στο περιθώριο επειδή την κοροιδεύουν οι υπόλοιπες.
Ένα αλληγορικό παιδικό παραμυθάκι από τους δημιουργούς του «Ζαμπίζια: Πουλιά στον Αέρα» που στηρίζεται στο παλιό και αγαπημένο για πολλούς “Lion King”, για την έννοια της διαφορετικότητας και τη δυσκολία που φέρει αυτό, το να διαφέρεις δηλαδή από το συνηθισμένο και δυστυχώς για πολλούς “φυσιολογικό”. Μια ζέβρα προσπαθεί να πείσει τις υπόλοιπες πως είναι και αυτή ζέβρα, αλλά σε πρώτο επίπεδο δεν το καταφέρνει καθώς παρασύρεται από την γενική και λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί γύρω της. Άνετα στη θέση της νεαρής ζέβρας μπορούμε να τοποθετήσουμε οποιονδήποτε από εμάς έχει κάτι το διαφορετικό και τον κάνει έστω και για λίγο να ξεχωρίζει από τη μαζοποίηση.
Ως προς την κινηματογράφηση του, δεν κερδίζει σε γοητεία καθώς δεν έχει εκθαμβωτικά εφέ και χρώματα αλλά ούτε και σε πρωτοτυπία καθώς πολλά κομμάτια της πλοκής είναι αναμενόμενα. Φαίνονται να απουσιάζουν η φαντασία και το χιούμορ που συνηθίζεται να έχουν στο σύνολό τους αυτές οι ταινίες. Μερικές χαριτωμενιές και χορωδιακά σκετσάκια (μερικά μάλιστα ίσως και τρομακτικά) δεν αρκούν ώστε να την κάνουν αξέχαστη στη μνήμη. Εντυπωσιακή όμως ήταν μια από τις τελευταίες σκηνές όπου και βρισκόταν όλο το ζουμί της υπόθεσης- λεοπάρδαλη εναντίον ζέβρας. Αρνητικό στοιχείο αποτελεί και το αδιάφορο soundtrack.
Η ταινία “Khumba” μάλλον δεν ποντάρει στο να φανεί ωραία και μαγευτική στα μάτια των μικρών θεατών, όπως πολλές άλλες του είδους animation. Για αυτό κρατάμε το αρκετά σημαντικό και ευαίσθητο θέμα που πραγματεύεται- και πιστέψτε με, αξίζει και μόνο αυτό. Είναι μια πολύ καλή διδαχή για τους μικρούς θεατές. Στιλιστικά και σεναριακά λοιπόν, φτωχό και λιτό. Νοηματικά όμως, πλούσιο.
Υ.Γ “Τι κακό έχει το να ξεχωρίζεις?” ‘Οπως λέει και η αντιλόπη…

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2.5/5

http://film-c.blogspot.gr/

Thessaloniki Arts and Culture, http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Διαβάστε επίσης

Close