The Golden Dream (La Jaula de Oro), κριτική ταινίας

The Golden Dream (La Jaula de Oro), κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Diego Quemada-Díez

Ηθοποιοί: Brandon López, Rodolfo Domínguez, Karen Noemí Martínez Pineda, Carlos Chajon, Héctor Tahuite, Ricardo Esquerra, Luis Alberti, César Bañuelos, Gilberto Barraza

Κριτική: Μαίρη Πουτιού, Movie Heat

Μετά από μια σειρά ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, και έχοντας βάλει την υπογραφή του σε σημαντικές ταινίες (“21 Grams”), o Diego Quemada-Díez κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με μια ταινία ισπανικής και μεξικανικής παραγωγής που ακούει στο όνομα “The Golden Dream”.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Τρεις έφηβοι (Brandon López, Karen Noemí Martínez Pineda & Carlos Chajon) από τη Γουατεμάλα ξεκινούν ένα ταξίδι προς τις ΗΠΑ, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Στο δρόμο θα συναντήσουν έναν συνομήλικό τους Ινδιάνο (Rodolfo Domínguez) και μαζί θα προσπαθήσουν να φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας.”

Ένας δυναμικός νεαρός, μια κοπέλα που προσποιείται πως είναι αγόρι, και ένας νέος που δε μιλά τη γλώσσα των άλλων δύο, συσπειρώνονται και δημιουργούν μια μικρή ομάδα που αντιπροσωπεύει τα όνειρα χιλιάδων άλλων παιδιών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Η ταινία θίγει το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης χρησιμοποιώντας πετυχημένα για κεντρικές μορφές τρεις ανθρώπους, που πάνω τους αντικοπτρίζονται τα όνειρα των νέων ανθρώπων και η αγνότητα των επιθυμιών τους.

Η εικόνα των ανθρώπων αυτών αντιπροσωπεύει την αλήθεια. Τα βρώμικα ρούχα και πρόσωπά τους, τα γυμνά τους πόδια αλλά και το χαμόγελό τους εντάσσει το κοινό σε μια άκρως ρεαλιστική συνθήκη και το τοποθετεί σε μια σκληρή πραγματικότητα. Ο Diego Quemada-Díez χτίζει ένα φιλμ που κεντρίζει το ενδιαφέρον με την ποιητικότητά του. Ο ρυθμός στον οποίο πατά και εξελίσσεται, οι λίγοι και λιτοί διάλογοι που στολίζουν τη ροή της ιστορίας και οι πρωταγωνιστές που μεταφέρουν με επιτυχία τις σκέψεις τους στο θεατή (ακόμα και ο αλλόγλωσσος πρωταγωνιστής, κάνει ξεκάθαρα τα θέλω και τα όνειρά του) αποτελούν ένα σύνολο που χαρακτηρίζεται από υψηλή καλλιτεχνικότητα.

Ο σκηνοθέτης στηρίχτηκε σε βασικούς σκηνοθετικούς κανόνες για να προσφέρει στους θεατές το αποτέλεσμα της δημιουργίας του. Ίσως θεώρησε περιττό το γεγονός να επεκταθεί με περισσότερη δημιουργικότητα στη σκηνοθεσία και να προσεγγίσει την ιστορία από μια πιο περίπλοκη ματιά. Αφενός γιατί επηρεάστηκε από προηγούμενες δουλειές του, που είχαν ντοκιμαντερίστικο χαρακτήρα, αφετέρου γιατί θεώρησε πως η απεικόνιση της πραγματικότητας αυτής, θα ήταν καλό να ειπωθεί αυτή καθεαυτή. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι μια ευχάριστη οπτική δημιουργία, η οποία κάνει ένα μεγάλο σχόλιο για την κοινωνία και τη ζωή του σήμερα σε χώρες και περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι αναζητούν με κάθε μέσο μια καλύτερη ζωή, νιώθωντας έτοιμοι να ρισκάρουν τα πάντα.

Η ταινία αποτελεί μάθημα για τη φιλία, τη δύναμη, την αγάπη και τη θέληση. Προσφέρει αμέτρητη τροφή για σκέψη και προβληματισμό και αποτελεί μια όμορφη εμπειρία, ειδικά για τους οπαδούς του κινηματογράφου του ρεαλισμού! Αν έχετε ανάγκη κάτι με πλούσιο περιεχόμενο για αναζήτηση επιλέξτε την. Αν πάλι όχι, καλό είναι στο μέλλον να την έχετε στα υπόψιν!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.5/5

Για το Movie Heat,
Μαίρη Πουτιού

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και κινηματογραφικά νέα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο: facebook.com/movieheat
Thessaloniki Arts and Culture,

Διαβάστε επίσης

Close