Pride, κριτική ταινίας

Pride, κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Matthew Warchus

Ηθοποιοί: Ben Schnetzer, Bill Nighy, Imelda Staunton, Joe Gilgun, Faye Marsay, Paddy Considine, Rhodri Meilir, Jessica Gunning, Liz White, Dominic West, Andrew Scott, Freddie Fox, Karina Fernandez, Jessie Cave, Monica Dolan, George MacKay, Kyle Rees, Lisa Palfrey

Kριτική: Παρασκευή Γιουβανάκη,Βαθμολογία 4/5
Ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο πολεμούν στο πλευρό των ανθρακωρύχων της Εθνικής Ένωσης Μεταλλευτών που απεργούν για τα δικαιώματά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1984.
Ο σκηνοθέτης Matthew Warchus, που είναι γνωστός για την επιτυχία του στο χώρο του θεάτρου, μας εξιστορεί ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Θάτσερ (περίοδος που πολλοί θέλουν να ξεχάσουν) στη Βρετανία. Ένα από τα πολύ καλά πάντως εκείνης της δεκαετίας ήταν και η δημιουργία ενός από τα σημαντικότερα και πλέον κλασικά συγκροτήματα, των Smiths.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών και κέρδισε τον Φοίνικα για την καλύτερη ομοφυλοφιλική ταινία του φεστιβάλ. Έχει τιμηθεί με τρία από τα φετινά βρετανικά βραβεία ανεξάρτητου κινηματογράφου.
Με την κατάλληλη ποσότητα μελοδραματισμού (όταν τη δείτε θα καταλάβετε) και με εξαιρετική πολιτική τοποθέτηση πάνω στην έννοια της αλληλεγγύης, τα γεγονότα μπαίνουν στη σειρά και εμείς για ακόμη μια φορά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανθρώπινη ηλιθιότητα που καλά κρατεί μέχρι και σήμερα. Χάρης όμως την αισιοδοξία και τη γλυκύτητα που χαρακτηρίζουν το σενάριο, μένουμε με μια γλυκιά γεύση και συνεχίζουμε να ελπίζουμε για το καλύτερο. Το στοιχείο της αλληλεγγύης είναι το μοναδικό που μπορεί να μας σώσει.
Οι ηθοποιοί είναι ακόμη ένα κομμάτι που ξεχωρίζει στην ταινία. Ο νεαρός Ben Schnetzer είναι εξαιρετικός ως ο αρχηγός της ομάδας των ομοφυλόφιλων ακτιβιστών Mark Ashton, που δυστυχώς πέθανε σε ηλικία μόλις 26 ετών μέσα στα πρώτα, σκοτεινά χρόνια του AIDS. Ο Schnetzer βγάζει αυτήν ακριβώς την ενέργεια και το θάρρος που ταιριάζει στον ρόλο. Και φυσικά ξεχωρίζουν οι προγενέστεροι, Imelda Staunton και Bill Nighy.
Το soundtrack που περιέχει επιτυχίες από Smiths, την κομματάρα “Υοu spin me round and round”, και άλλα, gay friedly κυρίως κομμάτια (αυτό ακριβώς που χρειάζεται και ταιριάζει στην ταινία), σε κάνει να αγαπήσεις ακόμη περισσότερο το γενναίο Pride!
To φιλμ βροντοφωνάζει “Αλλυλεγγύη!” (είδος υπό εξαφάνισης στης μέρες μας!).
Όμορφο, γεμάτο αισιοδοξία και δύναμη.
Παρασκευή Γιουβανάκη
Κριτική: Κασσάνδρα Γαλάτου, Movie Heat

Βιογραφικό δράμα με στοιχεία κωμωδίας, από τον σκηνοθέτη Matthew Warchus, αξιοπρόσεκτο, δυνατό, «περήφανο» και προτεινόμενο για Χρυσή Σφαίρα. Ανθρακωρύχοι από την μία, γκέι και λεσβίες από την άλλη, σε πρώτο πλάνο. Ένας ιδιόμορφος συνδυασμός κοινωνικών ομάδων που ενώνεται, συγκρούεται, ερωτεύεται, διασκεδάζει, προβληματίζεται και, κυρίως, διεκδικεί τα δικαιώματά του.

H υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Στο Λονδίνο του 1984 μια ομάδα γκέι ακτιβιστών προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για την υποστήριξη της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων. Όταν όμως τα μέλη της χρειαστεί να μεταβούν στην Ουαλία για να συναντήσουν τους απεργούς, θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι ακριβώς καλοδεχούμενα.”

Το μέρος της κωμωδίας υπερτερεί του δράματος, και αυτό ακριβώς είναι το αξιοθαύμαστο. Αναφέρεται σε ένα καίριο, λεπτό και πολύ σημαντικό ζήτημα, χωρίς όμως να βαραίνει την ατμόσφαιρα. Δεν λείπουν οι δραματικές και συγκινητικές στιγμές ασφαλώς, ακόμα κι αυτές όμως παρουσιάζονται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, ο οποίος καθιστά το σύνολο της ταινίας ουσιαστικό και ευχάριστο, χωρίς άσκοπα δράματα. Σε αυτό συμβάλουν σε έναν βαθμό οι άκρως συμπαθητικοί κινηματογραφικοί χαρακτήρες και η έντονη θετική αύρα που εκπέμπει ο καθένας τους.

Πέρα από την γενικά ευχάριστη ατμόσφαιρα της ταινίας, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία δημιουργούνται έντονα συναισθήματα στον θεατή, ο οποίος νιώθει στο πετσί του την αδικία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πρωταγωνιστές. Αξίζει να σημειωθούν εδώ, κάποια υποκειμενικά πλάνα των πρωταγωνιστών, με βλέμματα πραγματικού μίσους από τον περίγυρό τους, τα οποία διαπερνάνε και τον ίδιο τον θεατή σαν ακτίνες Χ. Ασφαλώς, όντας έντονα πολιτικοποιημένο και βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το έργο δεν θα μπορούσε να παραλείψει καυστικά σχόλια σχετικά με την Θατσερική Αγγλία της δεκαετίας του ’80.

Πολύ καλές ερμηνείες από μια παρέλαση καλών ηθοποιών. Αξίζει να αναφερθεί πως ανάμεσα τους βρίσκεται το μισό κάστ… της σειράς ταινιών “Harry Potter”, όπως οι: Imelda Staunton, Bill Nighy και Jessie Cave.

Αξίες όπως η αλληλεγγύη και, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, η περηφάνια και η αξιοπρέπεια βρίσκονται διάχυτες στην ταινία. Κατορθώνει να σε κερδίσει και να σου φτιάξει τη διάθεση, παράλληλα όμως προκαλεί προβληματισμό και σε κάνει να αναρωτιέσαι: 30 χρόνια έπειτα από την περίοδο στην οποία αναφέρεται η ταινία, τελικά τι πραγματικά έχει αλλάξει σχετικά με την αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων? Πολλά, θα σπεύσει να απαντήσει κάποιος, όμως αν αναρωτηθεί λίγο βαθύτερα, θα συνειδητοποιήσει πως τελικά η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και τόσο αισθητά, γεγονός που προκαλεί θλίψη και κλονίζει λίγο το κλίμα χαράς που αφήνει η ταινία.

Ανακεφαλαιώνοντας, πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη και επίκαιρη κινηματογραφική δημιουργία, που προτείνεται ανεπιφύλακτα για μια εξόρμηση σε θερινό κινηματογράφο. Καλή προβολή λοιπόν!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.5/5

Για το Movie Heat,
Κασσάνδρα Γαλάτου

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και κινηματογραφικά νέα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο: facebook.com/movieheat

Thessaloniki Arts and Culture,

Διαβάστε επίσης

Close