10+1 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα

10+1 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα

Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε είναι από τις σημαντικότερες, ίσως, πολιτιστικές περιόδους για την πόλη. Ένα 10ήμερο φεστιβαλικού ενδιαφέροντος ανοίγεται μπροστά μας, με πλούσιο πρόγραμμα και εξαιρετικές δράσεις. Εκτός αυτού, μια σειρά από εκπληκτικές εκδηλώσεις, σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις, επιλέγοντας με το δικό σου γούστο αυτές που σου ταιριάζουν. Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα event της εβδομάδας 28/10 – 04/11/2019 …

 

60o ΦΚΘ: Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος ambassador της Αγοράς
Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος ambassador της Αγοράς του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Έναν διαφορετικό «ρόλο» θα έχει ο Γιώργος Πυρπασόπουλος στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31/10 – 10/11/2019). Ο αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης θα είναι φέτος ο ambassador της Αγοράς της επετειακής διοργάνωσης. Ένα από τα βασικά πρόσωπα του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος διαθέτει βαθιά αγάπη για το κινηματογραφικό μέσο, μια αγάπη που εκφράζεται μέσα από τις εμφανίσεις του σε ταινίες ελλήνων κινηματογραφιστών, αλλά και από την ενασχόλησή του με τη σκηνοθεσία. Ως ambassador της Αγοράς στο 60ό Φεστιβάλ, θα πρεσβεύει και θα προωθεί τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της Αγοράς, με τον ambassador να λειτουργεί ως γέφυρα που θα ενώνει τα μυστικά των επαγγελματιών του κινηματογράφου με τους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ, τους δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος θα βρίσκεται μαζί μας στη Θεσσαλονίκη, θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει στις 8 Νοεμβρίου την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 60ού Φεστιβάλ. Μια σημαντική αλλαγή φέτος είναι η αναβάθμιση της ψηφιακής βιντεοθήκης της Αγοράς, σε συνεργασία με την επαγγελματική πλατφόρμα Cinando. Οι διαπιστευμένοι επαγγελματίες της Αγοράς θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν online για τρεις μήνες μετά το τέλος του Φεστιβάλ, επιλεγμένες ταινίες από την Αγορά και από το πρόγραμμα της 60ής διοργάνωσης (ανάλογα με την έγκριση του εκάστοτε δικαιούχου). Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, πρόσβαση στις ταινίες θα έχουν και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι. Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA, φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 9 Νοεμβρίου 2019 στην Αποθήκη Γ΄ (Λιμάνι). Φιλοξενεί 15 κινηματογραφικά σχέδια στο 15ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, 12 ταινίες στα Agora Works in Progress, καθώς και περισσότερους από 190 διεθνείς τίτλους στο Agora Film Market.

60o ΦΚΘ: Ένα κόμικ για το φεστιβάλ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμπληρώνει 60 χρόνια – έξι δεκαετίες που συνδέουν πολλά, κάτω από έναν τίτλο. Τον Νίκο Κούνδουρο και τον Φίνο, με τον Τζιμ Τζάρμους και την ψηφιακή εποχή. Την ΕΜΣ και τον β’ εξώστη με την Κατρίν Ντενέβ και τους νέους έλληνες δημιουργούς. Τον Χρυσό Αλέξανδρο με το Πρώτο Πλάνο. Τον Θερμαϊκό με το παγκόσμιο σινεμά. Για να γιορτάσουμε το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και όλα αυτά που το χαρακτηρίζουν και το συνθέτουν, για να μιλήσουμε για όλα αυτά που αγαπάμε και για όλους αυτούς που αγάπησαν το Φεστιβάλ, ετοιμάσαμε μια ξεχωριστή έκδοση. Στρέφοντας το βλέμμα ταυτόχρονα προς το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και τιμώντας μια τέχνη που εμπνέεται από την εικόνα, την ιστορία και τους ήρωες, όπως κάνει και το ίδιο το σινεμά, το Φεστιβάλ παρουσιάζει το… Φεστιβάλ, ένα κόμικ φτιαγμένο από νέους δημιουργούς, μπολιασμένο από όλους τους παλιότερους. Οι αγαπημένοι comic artists Γιώργος Γούσης, Παναγιώτης Πανταζής και Γεωργία Ζάχαρη, έγραψαν και σχεδίασαν μια ερωτική ιστορία που μιλά ταυτόχρονα για σινεμά, τέχνη, αλλά και για την ίδια τη ζωή. Άλλωστε το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο οι ταινίες: είναι οι μέρες και οι νύχτες, οι σκοτεινές αίθουσες, τα φωτεινά πρωινά στη θάλασσα και η κοσμοσυρροή στα μπαρ, οι γνωριμίες, οι συνεργασίες κι οι συμπαραγωγές, οι συζητήσεις για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Οι δύο ήρωες, ο Σωτήρης και η Ντάρια, μπλέκονται με την ιστορία του Φεστιβάλ, καθώς κινούνται, αγαπιούνται, μεγαλώνουν και ωριμάζουν σε τρεις εποχές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του. Τη σχέση τους κατευθύνουν και σχολιάζουν, άχρονα, άνθρωποι που μέσα στις δεκαετίες του Φεστιβάλ έχουν δουλέψει γι’ αυτό ή του έχουν προσφέρει τις ταινίες και τα κείμενά τους. Από τον Νάνι Μορέτι στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, αγαπημένοι κινηματογραφιστές και ηθοποιοί κάνουν την εμφάνισή τους (μέσα από τα καρέ του κόμικ) στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους χώρους του Φεστιβάλ.

Γκουρτζίεφ: 3ήμερο εκδηλώσεων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το Κέντρο Γκουρτζίεφ σε συνεργασία με το περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ένα τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον Έλληνα φιλόσοφο και πνευματικό δάσκαλο Γεώργιο Γκουρτζίεφ (1866-1949), «της πιο άμεσης, σημαντικής και πιο αντιπροσωπευτικής μορφής του καιρού μας» (Πήτερ Μπρουκ), με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατό του, στις 29 Οκτωβρίου 1949. Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (MOMus) Εντός ΔΕΘ-Helexpo (είσοδος από Αγγελάκη και Τσιμισκή απέναντι από ΧΑΝΘ, τηλ. 2310 240002).
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019  #7 μ.μ. Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Γεώργιος Γκουρτζίεφ 1866- 1949». Μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, η Έκθεση «διηγείται» την πορεία του Γκουρτζίεφ, από τα πρώτα χρόνια στον Καύκασο μέχρι την τελευταία περίοδο της ζωής του στη Γαλλία. Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό όλη τη διάρκεια του τριημέρου των εκδηλώσεων. #8 μ.μ. Προβολή της ταινίας Οι Αναζητητές της Αλήθειας στην οποία παρουσιάζεται η μακροχρόνια και επίμονη αναζήτηση του Γκουρτζίεφ για την αληθινή Γνώση σε απρόσιτα μέρη της Ασίας μέχρι την εμφάνισή του στη Δύση και την ανάπτυξη της διδασκαλίας του, από τις αρχές του 20ού αιώνα στη Ρωσία μέχρι τις τελευταίες μέρες του στο Παρίσι, στις 29 Οκτωβρίου 1949.
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 # 8 μ.μ. Συναυλία με έργα από τη μουσική των Γκουρτζίεφ/ντε Χάρτμαν. Μια επιλογή από τους Ιερούς Ύμνους, τη Μουσική των Σούφι, των Λαών της Ανατολής, και τη Μουσική για τις Κινήσεις και τους Ιερούς Χορούς. Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 # 7 μ.μ. Παρουσίαση του δρώμενου Γκουρτζίεφ: Ένας Δάσκαλος της Ζωής. Μια δραματοποιημένη παρουσίαση (με ζωντανή μουσική) μικρών καθημερινών ιστοριών όπως τις έζησαν με τον Γκουρτζίεφ και τις κατέγραψαν ορισμένοι στενοί μαθητές του, μέσα από τις οποίες αποκαλύπτονται σημαντικές όψεις της διδασκαλίας του. #8.15 μ.μ. Ο Γκουρτζίεφ στον 21ο αιώνα και η σημασία της διδασκαλίας του για τον σύγχρονο άνθρωπο. Ομιλία του Στέφανου Ελμάζη, εκδότη-διευθυντή του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ και των εκδόσεων Αρχέτυπο.
Info:
Τιμή εισιτηρίου για την κάθε ημέρα 5 ευρώ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ Κέντρο Γκουρτζίεφ, τηλ. 697 346 6436 Περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ, τηλ. 2310 429200 Προπώληση εισιτηρίων από Viva.gr και στο 11876

The Circle Orchestra στο Βεντέτα
Η ορχήστρα του κύκλου παρουσιάζει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στη Βεντέτα ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Μανώλη Χιώτη και στο εύρος του έργου του. Η ορχήστρα του κύκλου παρουσιάζει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στη Βεντέτα ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Μανώλη Χιώτη και στο εύρος του έργου του. Το αφιέρωμα ξεκινά με τα πρώτα κομμάτια του αξεπέραστου δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και κορυφώνεται με τη συνεργασία του με τη Μαίρη Λίντα. Το πρόγραμμα έχει διακυμάνσεις από αργά τραγούδια μέχρι ρούμπες, σάλσα, λάτιν, swing, κλπ. Ένας κύκλος μουσικών και φίλων που τους συνδέει η αγάπη τους για το ρεμπέτικο, ένα μουσικό είδος που άκμασε στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ου αιώνα ως το 1955, αλλά παραμένει ακόμη ζωντανό και εξακολουθεί να ακούγεται σε όλη τη χώρα. Ο στόχος της ορχήστρας είναι να μεγαλώσει και να διευρυνθεί σε έναν μεγαλύτερο κύκλο μουσικών που μοιράζονται την αγάπη, όχι μόνο για το ρεμπέτικο, αλλά και για γειτονικές κουλτούρες, όπως η τουρκική και η αρμένικη μουσική, αλλά και για τη τζαζ, το χιπ χοπ, και άλλα δυτικά είδη. Η ορχήστρα επιδιώκει να φέρει σε επαφή μουσικούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να διαδώσει το μποέμικο άρωμα αυτής της μουσικής, αναμειγνύοντάς τη με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς, ώστε να συνεχιστεί το ταξίδι σε νέους και άγνωστους προορισμούς. Δίχως όρια και σύνορα, έχοντας μέλη με ελληνικές, τούρκικες, αρμένικες, αμερικανικές και γαλλικές καταβολές, σχηματίζοντας κύκλους παράλληλους με κοινό έδαφος, βίους παράλληλους, με παρόμοιες ευαισθησίες και μουσικές στο κέντρο.
Info:

Βεντέτα, Εθνικής Αμύνης 3 Τηλέφωνο Kρατήσεων: 2310 234973, 6949950530 The Circle Orchestra ΠΕΜΠΤΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 Ώρα έναρξης: 21:30 Είσοδος: 7 ευρώ

Xavier Sabata & Anne Le Bozec στο Τελλόγλειο
O Xavier Sabata ένας από τους κορυφαίους κόντρα τενόρους στον κόσμο επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. με τη συνοδεία της Anne Le Bozec στο πιάνο, σε μία μουσική βραδιά ερμηνεύοντας τραγούδια της Μεσογείου, με συνθέσεις των Μάνου Χατζιδάκι, Luciano Berio, Frederic Mompou, Giovanni Battista Perucchini, Deodat de Severac κ.α., την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στις 19.00. Ο Xavier Sabata συγκαταλέγεται στους πιο πολύπλευρους κόντρα τενόρους της γενιάς του, καθώς εκφράζεται με την ίδια άνεση στα πεδία της σύγχρονης μουσικής και εκείνης του μπαρόκ. Κατάγεται από την Καταλονία και σπούδασε υποκριτική, σαξόφωνο και μονωδία στη Βαρκελώνη και την Καρλσρούη. Η Γαλλίδα πιανίστρια Anne Le Bozec, σπούδασε πιάνο και μουσική δωματίου συνοδεία των Theodor Paraskivesco, Anne Grapotte, Hartmut Höll και Mitsuko Shirai. Της έχουν απονεμηθεί πρώτα βραβεία από το Conservatoire National Supérieur του Παρισιού και το Concert Exam του Lied της Ακαδημίας Μουσικής της Καρλσρούης (Γερμανία).
Info:
«Last Journeys» Xavier Sabata & Anne Le Bozec Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, στις 19.00 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Εισιτήρια 12 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων: Μικρό Τελλόγλειο, Καρ. Ντηλ 32, 2310-224785 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Αγίου Δημητρίου 159Α, 2310-247111

Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο στο Ξέφωτο, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου
Ο Μάνος Λοΐζος…τρυφερός, οικουμενικός, ευαίσθητος…μα πάνω απ’ όλα επίκαιρος! Ένα αφιέρωμα για τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη για να γνωρίσουμε καλύτερα τα τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει από την παιδική μας ηλικία μέχρι σήμερα! Ο Γιώργος Γελαράκης και η Μαρία Ρηγοπούλου παρέα με τους εξαίσιους Πάνο Κοσμίδη στο πιάνο και Γιάννη Σταμπολίδη στην ακουστική κιθάρα και στο μπουζούκι, σας καλούν σε μια βραδιά, όπου όλα τα είδη των συναισθημάτων καταφέρνουν να συνυπάρχουν και να εναλλάσσονται ανά πάσα στιγμή. Ένα μαγευτικό ταξίδι από την λησμονιά…στη χαρά και από τη θλίψη…στην αξιοπρέπεια! Μάνος Λοΐζος «Έλα κράτησε με»
Info:
Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο στο Ξέφωτο, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Ώρα έναρξης: 21.30

Μια ροκ συναυλία για μικρούς και μεγάλους στο Guitart
Mια ροκ συναυλία για μικρούς και μεγάλους στο Guitart, με αφορμή την ιστορία του αγαπημένου μας Ρένου! Ο Ρένος λατρεύει τη ροκ και τη κιθάρα! Παίρνει την κιθάρα του και πάει στο Λονδίνο, την πόλη της ροκ και μετά έρχεται στο Guitart και το Μουσικό δεντράκι του για να μας συστήσει τη ροκ μπάντα του! Μέσα από αγαπημένα ακούσματα και μελωδίες της παγκόσμιας και ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής, τα παιδιά γνωρίζουν μια ροκ μπάντα. Ακουστική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, πλήκτρα, ντραμς, φυσαρμόνικα και κρουστά παίζουν γνωστά και αγαπημένα ροκ κομμάτια και τα παιδιά και οι μεγάλοι τραγουδούν, χορεύουν και παίζουν!
Info:
Συντελεστές Αφήγηση, κρουστά, φωνητικά: Ελευθερία Τσάκουρη Κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο, φυσαρμόνικα, φωνητικά: Χρήστος Σιδηρόπουλος Ντραμς, Πλήκτρα, φωνητικά: Δημήτρης Τασούδης Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 Ώρα: 18.00 & 19:15 (διπλή παρουσίαση) Ηλικίες: 1,5 + Γενική είσοδος: 5 ευρώ Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση:2313030765 Guitart: Τάκη Οικονομίδη 44, Καλαμαριά (είσοδος Αργοναυτών)

Θέατρο Αθήναιον: Ένα Βήμα τη Φορά The Musical

«Ένα Βήμα τη Φορά The Musical» στο Θέατρο Αθήναιον, το πολυαγαπημένο μουσικό υπερθέαμα της Μαρίας Στεφάνου που συνεχίζει να μαγεύει το κοινό για 3η συνεχόμενη χρονιά, με πάνω από 16.000 θεατές! Το τρυφερό μουσικό παραμύθι που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με 15μελή θίασο, για λίγες μόνο παραστάσεις, από Σάββατο 2 Νοεμβρίου! Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για 6 sold out παραστάσεις με 80 καλλιτέχνες επί σκηνής και μετράει ως τώρα 62 παραστάσεις στην πρωινή και βραδινή ζώνη συνεχίζοντας και σε όλη την Ελλάδα!
Info:
Είσοδος ενός ατόμου, 15 Ευρώ
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων Θέατρο Αθήναιον – Σάββατο 2 Νοεμβρίου – 17:00 – Σάββατο 9 Νοεμβρίου – 17:00 – Σάββατο 16 Νοεμβρίου – 17:00 – Σάββατο 23 Νοεμβρίου – 17:00 – Σάββατο 30 Νοεμβρίου – 17:00

Το Νησί των Συναισθημάτων στον Πολυχώρο ΕΝΩ
Παίζουν: Παρασκευή Ανδρέου, Χριστίνα Μπακαστάθη. Η διεθνής ομάδα Hippo παρουσιάζει την διαδραστική παράσταση με τίτλο «Το Νησί των Συναισθημάτων», βασισμένη σε μια ιστορία του Χορχέ Μπουκάι. Κεντρικό θέμα του προγράμματος είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Η παράσταση είναι βασισμένη σε τεχνικές του σωματικού θεάτρου με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, το χορό και το τραγούδι και είναι διαδραστική. Τα παιδιά συμμετέχουν σε αυτήν σε συγκεκριμένα σημεία της δράσης μέσα από θεατρικά παιχνίδια και τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, επηρεάζουν την εξέλιξή της ιστορίας, μπαίνουν βαθιά στο θεματικό κέντρο της, αλληλεπιδρώντας, ασκώντας την κριτική τους σκέψη και συμμετέχοντας ενεργητικά. Οφέλη και στόχοι του προγράμματος Με την καλλιέργεια της συναισθηματικής αγωγής και δεξιοτεχνίας καταφέρνουμε την ειρηνική συνύπαρξη στο σχολικό περιβάλλον και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, αποκτούμε αυτοαποδοχή και ενσυναίσθηση, φτιάχνουμε έναν κόσμο μοιράσματος και αλληλοϋποστήριξης. Ερωτήματα που διερευνούνται -Tι είναι συναίσθημα; (κατανόηση ορισμού) -Πότε και πώς γεννιέται το συναίσθημα; -Τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε φορά που νιώθουμε συναισθήματα; -Ποια τα είναι τα βασικά συναισθήματα και οι οικογένειες συναισθημάτων; -Υπάρχουν τρόποι ελέγχου των συναισθημάτων; -Πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μας όταν σκεφτόμαστε, ονειρευόμαστε, αγαπάμε, μισούμε; Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι σημαντικότερη από τον δείκτη ευφυΐας (IQ) για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου ακόμα και σε τομείς που συνδέονται παραδοσιακά με την εξυπνάδα, όπως η επαγγελματική σταδιοδρομία για παράδειγμα. Θεωρούμε ότι η σπουδαιότητα της ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης στα πρώτα σχολικά χρόνια συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση δημιουργικών και ευτυχισμένων ενηλίκων.
Info:
Το Νησί των Συναισθημάτων από την Ομάδα Hippo Από Σάββατο 19 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 17.00 στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΕΝΩ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 697404085, 6979192902 Πληροφορίες παράστασης Παίζουν: Παρασκευή Ανδρέου, Χριστίνα Μπακαστάθη Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη, Hippo Theatre Group Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα Μάσκες: Μάρθα Φωκά Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος Σχεδιασμός δράματος: Σίσσυ Ιγνατίδου, Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης, Λουίζα Νικολάου Σκηνοθεσία – Μουσική: Hippo Theatre Group (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης) Επικοινωνία: Ιωάννα Λιούτσια Διάρκεια:60 λεπτα

Ζώγια: Έκθεση Ζωγραφιστών Κινηματογραφικών Αφισών στα πλαίσια του 60ου ΦΚΘ
Η ΖΩΓΙΑ, το ιστορικό καφέ της Θεσσαλονίκης που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια ζωής στο κέντρο της πόλης, δεν θα μπορούσε να μην γιορτάσει με το δικό της τρόπο τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από 25 Οκτωβρίου έως και 15 Νοεμβρίου φιλοξενεί μια έκθεση με ζωγραφιστές κινηματογραφικές αφίσες των “Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης”, τα εγκαίνια της οποίας είναι Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και ώρα 21:00. Τα “Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης” (2016-2017) αναβίωσαν την τέχνη της ζωγραφιστής αφίσας, δίνοντας πλήρη ελευθερία στους δημιουργούς όσο αφορά την τεχνοτροπία και την σύνθεση, προσθέτοντας τη δική τους ματιά, σε μια τέχνη που στάθηκε εφήμερη αλλά όχι χωρίς αξία. Η προσέγγιση τους δεν ήταν μιας μουσειακής αναπαράστασης αλλά ενός σύγχρονου εικαστικού γεγονότος. Ένα μέρος των αφισών που ζωγράφισαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες για τις ταινίες των κινηματογραφικών αφιερωμάτων «Λογοτεχνία και Κινηματογράφος» και «Κινηματογραφώντας (σ)την Κρίση» θα παρουσιαστούν στην έκθεση. Συμμετέχουν οι ζωγράφοι: Σταύρος Αποστόλου, Γιάννης Βαϊτσόπουλος, Κατερίνα Βαρβούτη, Συμεών Δερμεντζίδης, Φλώρα Διαμαντή, Άρτεμη Θεοδώρου, Θανάσης Καραμήτας, Γιάννης Τσιγάρας, Κατερίνα Τσιγκάνου, Βαρβάρα Χιονίδου, Vladimir Savic. Ιδέα – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Ευθυμιάδης ΟΙ Χάρτινοι Ήρωες Στα παλιά τα σινεμά κάθε βράδυ Σαββάτου ένα μικρό θαύμα γεννιόταν. Δεν ήταν απλά ο απόηχος της ταινίας, οι κουβέντες, τα γέλια ή τα δάκρυα των θεατών που έφευγαν, αλλά ήταν και οι τεράστιες χάρτινες αφίσες που προκλητικά καταλάμβαναν όλη την έκταση της πρόσοψης. Ήταν οι χάρτινοι κράχτες που πληροφορούσαν και προσκαλούσαν για την επόμενη ταινία. Οι δημιουργοί τους, οι ζωγράφοι, ανέπτυξαν μια τεχνική και ένα ύφος που σημάδεψε τον κινηματογράφο και τις μεθόδους διαφήμισης των ταινιών για τις επόμενες δεκαετίες. Η καλλιτεχνική αυτή έκφραση ονομάστηκε «Γιγαντοαφίσα κινηματογράφου». Ένα στοπ καρέ της ταινίας, χαρτί του μέτρου, σκόνες αγιογραφίας, ψαρόκολλα, ταλέντο και η έξαψη της δημιουργίας ήταν μερικά από τα μαγικά υλικά που αποτελούσαν μια γιγαντοαφίσα. Ζωγράφιζαν με έντονα χρώματα και σε γιγάντιες διαστάσεις -συχνά ξεπερνούσαν τα εννέα επί τρία μέτρα- τις εντυπωσιακότερες σκηνές από τις ταινίες που προβάλλονταν στους κινηματογράφους. Η τεράστια αφίσα αιχμαλώτιζε το βλέμμα των περαστικών, μετέδιδε κάτι από την ατμόσφαιρα του έργου ή λίγη από τη μαγεία της μυθοπλασίας. Πιασμένοι έτσι οι περαστικοί στη σαγήνη της εικόνας οδηγούνταν στην αίθουσα προβολής, εκεί όπου το όνειρο για λίγη ώρα υποδυόταν την πραγματικότητα. Έξαλλου σε εκείνη την εποχή που δεν υπήρχε η πληθώρα και η υπερβολή της σύγχρονης ενημέρωσης, η τεράστια εικόνα σε κοινή θέα επιβαλλόταν μόνο και μόνο με τον όγκο της, δημιουργούσε εντυπώσεις, έδινε τροφή για συζήτηση ενώ παράλληλα εκπλήρωνε την πληροφοριακή της λειτουργία. Ταυτόχρονα απεικόνιζε το γούστο και την εικαστική αισθητική της εποχής της. Η παρουσία των αφισών στην πρόσοψη του κινηματογράφου ήταν σύντομη και η τέχνη εφήμερη. Όταν η ταινία ολοκλήρωνε τον κύκλο προβολής της, τότε και η αφίσα κατέβαινε για να μπει στη θέση της η αφίσα της νέας ταινίας που θα προβαλλόταν. Η ζωή της αφίσας συνήθως τελείωνε εκεί. Αναστάσιος Γκόγκος – Ένας άγνωστος μάστορας της γιγαντοαφίσας στην Κατερίνη Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Αναστάσιο Γκόγκο (1925-1991), ζωγράφο και δημιουργό ζωγραφιστών κινηματογραφικών γιγαντοαφισών στην Κατερίνη, που όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Κάτια Κιλεσοπούλου: «Είναι κρίμα που δεν σώζεται καμία από αυτές τις ευφάνταστες εργασίες του Γκόγκου, παρά μονάχα μια-δυο φωτογραφίες και μερικά έργα στα οποία μεταφέρει την ατμοσφαιρικότητα, την ελευθερία σύνθεσης και την χολιγουντιανή λάμψη που χαρακτήριζαν τις γιγαντοαφίσες του, αποδεικνύοντας το ταλέντο του σ΄ αυτόν τον τομέα». Οι γιγαντιαίες αυτές κινηματογραφικές αφίσες ξέφυγαν από τον ρόλο της απλής διαφήμισης και αποτέλεσαν περισσότερο καλλιτεχνικές δημιουργίες. Δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικοί ζωγράφοι εργάστηκαν στον τομέα αυτό όπως ο Γιώργος Βακιρτζής, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Κώστας Γρηγοριάδης, ο Γεράσιμος Τουλιάτος, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Βαγγέλης Φαεινός και άλλοι. Ο επί χρόνια υποτιμημένος αυτός τομέας των εφαρμοσμένων τεχνών, έχει πλέον επαναξιολογηθεί και έλαβε τη θέση του σε μελέτες, εκδόσεις και μουσειακές συλλογές. Στη ΖΙΩΓΑ λοιπόν στην Έκθεση “Ζωγραφιστές Κινηματογραφικές Αφίσες” που παρουσιάζουν πρόσωπα της έβδομης Τέχνης, λειτουργώντας ως μυθοπλαστικές ανάγκες και υποκατάστατο του πραγματικού, διασπώντας το χώρο του συγκεκριμένου, μας ταξιδεύουν πέρα από το εφήμερο…
Info:
Έκθεση: Ζωγραφιστές Κινηματογραφικές Αφίσες Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, ώρα 21:00 Διάρκεια: 25/10 – 15/11 2019 Τοποθεσία: «Ζώγια», Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια, Αλ. Σβώλου 54 Τηλέφωνο: 2310 243.459 Είσοδος ελεύθερη

Οι Πλανήτες από την ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Η συνεργασία της ΚΟΘ με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσφέρει ένα ξεχωριστό ταξίδι για μικρούς και μεγάλους στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με όχημα τη διάσημη συμφωνική σουίτα του Χολστ. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει τους ?Πλανήτες?, μία εναλλακτική πρόταση γνωριμίας του διαστήματος για όλη την οικογένεια, μέσα από το συνδυασμό εικόνας και ήχου. Με όχημα τη διάσημη συμφωνική σουίτα του Χολστ, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μέσω των συμβολισμών και των συναισθημάτων της μουσικής του Άγγλου δημιουργού, με αρωγό ένα ξεχωριστό βίντεο που αποτελεί συρραφή από το παγκόσμιο σινεμά και έχει ετοιμάσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ειδικά για τη συγκεκριμένη παραγωγή.
Info:
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Διεύθυνση ορχήστρας: Georg Köhler Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Voci Contra Tempo Διδασκαλία: Σοφία Γιολδάση Πρόγραμμα: Γκούσταβ Χολστ (1874-1934): Οι Πλανήτες, συμφωνική σουίτα Η δημιουργία του βίντεο είναι μια συρραφή από το παγκόσμιο σινεμά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σκηνοθετική επιμέλεια/βίντεο: Φραγκίσκος Φαντόπουλος Συναυλία για όλη την οικογένεια Οι Πλανήτες Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 στις 8 μ.μ. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ Παιδικό 5 ευρώ Θα προηγηθούν παραστάσεις για σχολεία 29-31 Οκτωβρίου, ώρες 10:00 & 11:30 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Οι θέσεις για τις σχολικές παραστάσεις έχουν εξαντληθεί. Νέες σχολικές παραστάσεις 15-17 Ιανουαρίου 2020 ώρες 10:00 & 11:30 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Κλείσιμο θέσεων για σχολεία: [email protected] Τηλέφωνο: 2310 257900 Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Για τους κατόχους της κάρτας CLUB IANOS ισχύει έκπτωση 20% ανά εισιτήριο στις αμιγείς παραγωγές της Κ.Ο.Θ. Η έκπτωση ισχύει για ένα εισιτήριο ανά κάτοχο ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ Διατίθενται 30 δωρεάν εισιτήρια ανά συναυλία σε ανέργους στις αμιγείς παραγωγές της Κ.Ο.Θ.. Πληροφορίες στο 2310 236990 Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73, τηλ. 2310 236990 (Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-16:00, Παρασκευή 09:00-13:30) και από το www.tsso.gr

Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close