«100 Χρόνια Καλαμαριά – 100 Καρέ»: Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» φωτογράφισαν την Καλαμαριά για… καλό σκοπό

«100 Χρόνια Καλαμαριά – 100 Καρέ»: Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» φωτογράφισαν την Καλαμαριά για… καλό σκοπό

Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» ξαναχτύπησαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές, αλλά αυτή τη φορά στην Καλαμαριά.

Έκαναν zoom στην περιοχή, συγκέντρωσαν 100 φωτογραφίες κι έστησαν με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς την έκθεση «100 Χρόνια Καλαμαριά – 100 Καρέ» που θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo, 7-13 Σεπτεμβρίου.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης –Μπάμπης Γιαννακίδης, Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Χρήστος Καραγιαννόπουλος, Γιάννης Κεσσόπουλος– που είναι οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» συμμετέχουν με τις φωτογραφίες τους στις εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμαριάς που τρέχουν όλη τη χρονιά για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης αναφερόμενος στην έκθεση επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Πολύτιμα τα τάλαντα των ανθρώπων που έχουν την έμπνευση και το μεράκι να προσφέρουν πέραν του επαγγελματικού τους αντικειμένου.

Έτσι, μια φωτογραφία της όμορφης Καλαμαριάς στην παρθενική έκθεση των τεσσάρων δημοσιογράφων, γνωστοί πια ως “Αυτόπτες Μάρτυρες” δημιούργησε την ιδέα για την έκθεση φωτογραφίας, που όλοι θα απολαύσουμε στο χώρο του Remezzo.

Το θέμα της έκθεσης δεν ήταν δύσκολο να δοθεί, δεδομένου ότι φέτος συμπληρώνονται 100 από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των ξεριζωμένων Ελλήνων της Ανατολής στη μητέρα πατρίδα, στην Καλαμαριά μας. Ένας λασπότοπος που μέσα από μία μεγάλη πορεία ανάπτυξης τον μετατρέψαμε σε μια σύγχρονη πόλη».

Σε σημείωμά τους για την έκθεση οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» εξηγούν ότι  «στόχος μας ήταν να “συλλάβουμε” εικόνες της σημερινής Καλαμαριάς, της προσφυγομάνας πόλης που, από λασπότοπος που ήταν κάποτε, όταν υποδεχόταν τους πρώτους ξεριζωμένους πρόσφυγες, εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη πόλη, μια πόλη που αξίζει να ζεις. Μια πόλη που οι άνθρωποί της πάλεψαν, μόχθησαν, αγωνίστηκαν για την επιβίωση και τα κατάφεραν. Προσπέρασαν τις δυσκολίες μα δεν ξέχασαν. Κι έγιναν όλοι μαζί μια θάλασσα μνήμες».

Επίσης οι ίδιοι σημειώνουν πως «η συγκεκριμένη έκθεση είναι το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που είχαμε με τον Δήμο Καλαμαριάς και τον Δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη και βεβαίως με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Βάσω Νικολέτου όπως και με τους συνεργάτες της. Αρωγοί όμως στην προσπάθειά μας ήταν, γι΄ άλλη μια φορά ο Κώστας Παρχαρίδης της Chalkos  Gallery ως Σύμβουλος της διοργάνωσης κι ο βραβευμένος art director Mike Rafail που μας… αποτύπωσε με το φωτογραφικό καρέ του στην αφίσα».

Οι συνολικά 100 φωτογραφίες -25 από τον κάθε δημοσιογράφο- έχουν δοθεί ως δωρεά στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος, που εδρεύει στην Καλαμαριά, ο οποίος θα τις διαθέσει προς πώληση για την ενίσχυσή του, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης.

Χρήσιμα:

*Χώρος: Αίθουσα Τέχνης Remezzo, Ν. Πλαστήρα 2, Αρετσού, Καλαμαριά

*Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00 – 21:00

*Διάρκεια: 7-13 Σεπτεμβρίου 2022

*Εγκαίνια: Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, 19:30

*Πληροφορίες: Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Καλαμαριάς, Κομνηνών 60, τηλ.: 2313314577, -570 (9:00-15:00)

Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» με δικά τους λόγια

Μπάμπης Γιαννακίδης
Είμαι πατέρας δύο υπέροχων κοριτσιών, της Αλεξάνδρας και της Ιωάννας και δημοσιογράφος με «ένσημα» επί περίπου τέσσερις δεκαετίες. Με αφετηρία τα Κτενά Κοζάνης και ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, βρέθηκα τον Οκτώβριο του ΄84 στη Θεσσαλονίκη όπου ζω μέχρι σήμερα.

Σημαντικότεροι σταθμοί στην καριέρα μου, η εφημερίδα ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ’’ (επί 29 χρόνια) και το ΑΠΕ-ΜΠΕ όπου εξακολουθώ να εργάζομαι από το 2000. Είμαι μέλος διαφόρων συλλόγων και εθελοντικών ομάδων και αγαπώ ιδιαίτερα τη φωτογραφία.

Εκτός από την τρέχουσα Έκθεση που συνδιοργανώνουμε οι τέσσερις «ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ» στην προσφυγομάνα Καλαμαριά, προηγήθηκε άλλη μία, στις αρχές του έτους, στην Γκαλερί Χαλκός (Chalkos Gallery) της Θεσσαλονίκης. Και οι δύο διοργανώθηκαν για καλό σκοπό. Τα έσοδα της πρώτης διατέθηκαν στο βρεφοκομείο Αγ. Στυλιανός, ενώ αυτής προορίζονται για τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος.

Άλλο ένα project, για το οποίο είμαι πολύ περήφανος που συμμετείχα, είναι η δημιουργία από το Δίκτυο Εθελοντών “Δημοσιογράφοι σε Δράση” (Journalists Acting), δέκα Παιδικών – Νεανικών Βιβλιοθηκών, σε ισάριθμες ακριτικές περιοχές της χώρας. Ολοκληρώθηκε μέσα σε, ακριβώς, δύο χρόνια (Ιούλιος 2014- Ιούλιος 2016).

Λάζαρος Θεοδωρακίδης
Γεννήθηκα τον Απρίλιο του ’67 στην Στουτγάρδη της Γερμανίας. Είμαι θρέμμα της Νεάπολης Θεσσαλονίκης, πήρα Degree in Journalism από το North College of Thessaloniki το ‘92. Σήμερα σπουδάζω Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχω εργαστεί ως δημοσιογράφος σε πολλά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων, εργάστηκα 17 χρόνια ως Αρχισυντάκτης του «Αγγελιοφόρου», 3,5 χρόνια ως Διευθυντής της TV100, ενώ υπήρξα Ειδικός Σύμβουλος Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Επικεφαλής του OPEN TV στη Βόρεια Ελλάδα. Ήμουν στον Real FM 107.1, υπήρξα ρεπόρτερ στην ΕΡΤ3 & την TV Μακεδονία, Υπεύθυνος Τύπου του ΑΠΘ και του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών.

Σήμερα, εργάζομαι στη Voria.gr και στο e-farmako.gr, ενώ τα πρωινά καθημερινά είμαι στα μικρόφωνα του Flash 99.4 FM Θεσσαλονίκη με την εκπομπή «Μπλέντερ». Είμαι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Έχω τρία παιδιά, την Χριστίνα, τον Ευάγγελο και την Αγγελίνα. Είμαι παντρεμένος με τη συνάδελφο Ολιάνα Αντωνοπούλου και ζω πια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Υπογράφω σαν… theRόs.

Χρήστος Καραγιαννόπουλος
Δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης. Εργάστηκα σε εφημερίδες, στην ΕΡΤ, στη Δημοτική Τηλεόραση, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε περιοδικά και ενημερωτικά σάιτ. Για 22 χρόνια ήμουν επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και για 7 χρόνια στην αντίστοιχη θέση του Δήμου Καλαμαριάς.

Ασχολούμαι ενεργά με τα κοινά και σήμερα είμαι Αντιπρόεδρος στο Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Για τουλάχιστον μια 25ετία φωτογραφίζω καθετί που τραβά την προσοχή μου, αφού η φωτογραφία υπήρξε πάντα μέρος του χρόνου μου που μοιράζονταν με τη δημοσιογραφία.

Γιάννης Κεσσόπουλος
Γεννήθηκα στις Σέρρες και σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ. Εργάστηκα ως δικηγόρος από το 1996 έως το 2015. Από το 1998 εργάζομαι ως δημοσιογράφος, λογογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας. Από τον Φεβρουάριο 2020 είμαι γενικός διευθυντής της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (TV100, FM100, FM100,6). Από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 ήμουν πρόεδρος του Συνδέσμου Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών. Έχω τρία παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Close