«100 Σχέδια – 100 Χρόνια Μνήμης» της Hanne Moth

«100 Σχέδια – 100 Χρόνια Μνήμης» της Hanne Moth

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Αντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού και η Δημοτική Πινακοθήκη παρουσιάζουν την έκθεση «100 Σχέδια – 100 Χρόνια Μνήμης» της Δανής καλλιτέχνιδας Hanne Moth.

Η έκθεση που εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου, από τις 4 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Τα εικαστικά έργα που φέρουν την υπογραφή της Hanne Moth αποτυπώνουν μνήμες από τη Μικρά Ασία πριν το 1922, τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και από την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο.

Όλα τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για τη στήριξη του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός».

Η Hanne Moth δημιουργεί τα γραμμικά σχέδιά της, χρησιμοποιώντας στυλό μελάνης μαύρου χρώματος πάνω σε χαρτί περιτυλίγματος εύθραυστων αντικειμένων (μεταξόχαρτο), το οποίο συγκέντρωσε και διατήρησε -μετά τη χρήση του- ως υλικό συσκευασίας κατά τις προσωπικές της μετακινήσεις στις χώρες της διαμονής της. Το γεγονός αυτό αποτελεί και τη συμβολική της αναφορά στην έννοια της «μεταφοράς» και της «μετακίνησης».

«Η χρήση του χαρτιού από μετάξι δίνει προσωπικό τόνο στην έκφραση και συναισθηματική βαρύτητα, καθώς η επαναχρησιμοποίησή του, τώρα, μου θυμίζει όλες τις φορές που μετακινήθηκα, για να κατοικήσω από χώρα σε χώρα», δηλώνει -μεταξύ άλλων- η ίδια.

Τα τελευταία χρόνια, τόπος διαμονής της καλλιτέχνιδας υπήρξε η Θεσσαλονίκη.

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close