18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019

18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019

«Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης»

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2019 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να καταδείξει ότι τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών.

Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Το Μουσείο με αυτό το σκεπτικό έχει αναπτύξει στους ορόφους του Λευκού Πύργου μία έκθεση όψεων της ζωής των Θεσσαλονικέων διαχρονικά βασισμένη στις νέες τεχνολογίες. Ο Λευκός Πύργος, το οθωμανικό μνημείο-τοπόσημο της Θεσσαλονίκης ως κιβωτός της συλλογικής μνήμης και της πολυπολιτισμικότητας της πόλης.

Ο χώρος έξω από το μνημείο αποτελεί το πλέον σύνηθες σημείο συνάντησης των Θεσσαλονικέων, είτε πρόκειται για κοινωνικές συναντήσεις και εφηβικά ραντεβού, είτε για συγκεντρώσεις μετά τον θρίαμβο ή την ήττα των ποδοσφαιρικών ομάδων, είτε για πάνδημα συλλαλητήρια. Είναι το σημείο έναρξης ή κορύφωσης της γνωριμίας των επισκεπτών με την πόλη.

Στο εσωτερικό του, η έκθεση, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο νέες, καινοτόμες τεχνολογίες καταφέρνει να εικονογραφήσει τη διαχρονική ιστορία των Θεσσαλονικέων, φωτίζοντας ποικίλα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, κινήματα, τάσεις και μεταβάσεις δημιουργώντας ένα έντονο μουσειακό βίωμα στον επισκέπτη.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2018 10:00 και 12:00

Θεματική ξενάγηση στην έκθεση του Λευκού Πύργου, εστιασμένη στη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις στο τηλέφωνο 2310-267832.

Είσοδος ελεύθερη

Στις 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων η είσοδος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης» με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Εργαστήριο κατασκευής πάνινων κούκλων για παιδιά και γονείς

H εικαστικός-κατασκευάστρια κούκλας Ντόμινι Λυμπέρη (ομάδα κουκλοθέατρου JINX) μαζί με τα παιδιά και τους γονείς θα κατασκευάσουν πάνινες κούκλες.

Χώρος: Αίθριο
Ώρα: 12.00-14.00
Είσοδος ελεύθερη – Δήλωση συμμετοχής Δευτέρα 13 ως Πέμπτη 17 Μαΐου στα τηλ. 2313 310 201 & 244

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ομάδα κουκλοθέατρου JINX, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

ΕΓΚAIΝΙA ΕΚΘΕΣΗΣ/ΕΙΚAΣΤΙΚΗ ΕΓΚAΤAΣΤAΣΗ

“Ενδυματογραφία”. Aπό το σπίτι στο ταξίδι.

Έκθεση/εγκατάσταση ενδυμάτων σε συνεργασία με το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Η έκθεση στοχεύει να αναδείξει το ένδυμα ως φορέα της κοινωνικής διαλεκτικής όπου συμπυκνώνονται μνήμες, εκπέμπονται συναισθήματα, διασταυρώνονται πολιτισμικές καταβολές και αξίες. Από το «οικείον» του σπιτιού στο ανοίκειο του κόσμου, το ρούχο αφηγείται την προσωπική βιογραφία συνιστώντας παράλληλα μία συμβολική τοπογραφία του ταξιδιού της ζωής.

Τα ενδύματα σχεδίασαν οι τελειόφοιτοι σπουδαστές Χριστάγγελος Γεωργαντέλης, Βιολέτα Παπαγιαννίδου, Παναγιώτα Φιλημέγκα, Κερασία Χλωρίδου, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους (Ομάδα Pieta): Βενετία Κουτσού, Ενδυματολόγο-Σχεδιάστρια και Ελευθερία Στόικου, Εικαστικό.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου-30 Ιουνίου
Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ΄
Ώρα: 19.00
Είσοδος ελεύθερη

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

ΔΙAΛΕΞΗ

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της Έκθεσης/Εικαστικής Εγκατάστασης θα προηγηθεί ομιλία από τη Βενετία Κουτσού, Ενδυματολόγο, με τίτλο “Ενδυματογραφία”. Από το σπίτι στο ταξίδι.

Χώρος: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
Ώρα: 18.30-19.00
Είσοδος ελεύθερη

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης με Σύνολο Εγχόρδων. Τα έγχορδα θα διαμοιραστούν σε δύο υποσύνολα υπό την διεύθυνση των δύο αρχιμουσικών Χάρη Ηλιάδη και Λίζας Ξανθοπούλου. Κατόπιν η ορχήστρα θα συγκεντρωθεί στην κεντρική είσοδο του μουσείου, όπου συνενωμένο το σώμα των εγχόρδων θα εκτελέσει μουσικό πρόγραμμα χορών που θα συνδυαστεί με χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς σε χορογραφική επιμέλεια Δανάης Χριστακάκου.

Διεύθυνση Ορχήστρας: Χάρης Ηλιάδης και Λίζα Ξανθοπούλου.

Χώρος: Υπαίθρια Έκθεση «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος», Αίθριο & Προστώο
Ώρα: 20.30-22.00
Είσοδος ελεύθερη

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

 

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ

Ειδικές ξεναγήσεις στην έκθεση “Γιώργος Σεφέρης. Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια“, είσοδος ελεύθερη.

 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

7η Γιορτή Πολυγλωσσίας

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας προσκαλεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 στις 17:00 σε μία θεματική ξενάγηση από αρχαιολόγο του Μουσείου. Η ξενάγηση θα αφορά επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης, τα οποία φωτίζουν την πολυγλωσσία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης κατά την εποχή της Ρωμαιοκρατίας, τη βυζαντινή εποχή και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η εκδήλωση αποτελεί τμήμα της 7ης Γιορτής Πολυγλωσσίας, που οργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Close