50 Χρόνια Woodstock: Ένα διήμερο ταξίδι στο φεστιβάλ που καθόρισε την ιστορία της ροκ

50 Χρόνια Woodstock: Ένα διήμερο ταξίδι στο φεστιβάλ που καθόρισε την ιστορία της ροκ

Όσοι δεν έζησαν το Woodstock χάνονται σε ντοκιμαντέρ, φωτογραφικά ντοκουμέντα και βιντεοσκοπήσεις των ιστορικών εμφανίσεων θεοτήτων της ροκ όπως ο Jimmy Hendrix, ο Joe Cocker, η Janis Joplin και η Joan Baez. Κρέμονται από τα χείλη εκείνων που το έζησαν και τους το αφηγούνται ξανά και ξανά,  Αναλώνονται σε trivia που αναπαράγονται σε κάθε επέτειο του φεστιβάλ. Θέλουν να «το ζήσουν» με όποιο τρόπο μπορούν. Η ομορφιά του Woodstock κρύβεται στο ότι συνέβη μόνο μία φορά.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι είναι το Φεστιβάλ που άλλαξε τη ροκ μουσική όπως την ξέρουμε. Συγκαταλέγεται, άλλωστε, στη λίστα του Rolling Stone με τις 50 στιγμές που άλλαξαν την ιστορία του Rock and Roll, αλλά και αποτέλεσε μια κραυγή του κόσμου που έψαχνε εκείνη την εποχή.

Επιστρέφουμε  πάντα στο Woodstock γιατί το έχουμε ανάγκη. Το φεστιβάλ ήταν, μεταξύ άλλων, μία ηχηρή κραυγή του κινήματος των hippies ενάντια του πολέμου και του ρατσισμού. Μια γιορτή της αγάπης και της ειρήνης σε μία εποχή που αυτό επιβάλλονταν. Αυτό το γεγονός θέλουμε να θυμηθούμε μαζί 50 χρόνια μετά  στον φιλόξενο χώρο της Μονής Λαζαριστών, την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 21.00.

Θα δούμε μαζί τις ωραιότερες και πιο ιστορικές στιγμές του Φεστιβάλ… Θα μάθουμε μερικές ιστορίες και φυσικά θα ακούσουμε μουσική.

 

Πρόγραμμα:
Τετάρτη 28/8
Εισαγωγή και παρουσίαση από τον Νίκο Θεοδωράκη και τον Λάκη Καρασαββαΐδη.
Προβολή εκτενών αποσπασμάτων του θρυλικού ντοκιμαντέρ Woodstock (1970) του Michael Wadleigh.
(Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ. )

Επεξεργασία ταινίας: CineDogs
Έρευνα και σχολιασμός: Νίκος Θεοδωράκης – Λάκης Καρασαββαΐδης
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ντουνούσης – Moonfarm

Live μουσική της εποχής από τους Moonfarm (Νίκος Ντουνούσης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Σερεμέτης, Τατιάνα Οικονόμου, Αλέξης Αποστολάκης, Δημήτρης Γιαλαμάς).

Οι Moonfarm είναι μια μπάντα που δημιουργήθηκε από έξι πολύ έμπειρους μουσικούς της σύγχρονης  μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από το φεστιβάλ του Woodstock. Το όνομά τους είναι επηρεασμένο από τις αμερικάνικες φάρμες στις οποίες φιλοξενήθηκε το φεστιβάλ, σε συνδυασμό με το Αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Θα εμφανιστούν στο αφιέρωμα στο Woodstock, του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, την Τετάρτη 28 Αυγούστου, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας, παίζοντας αντιπροσωπευτικά τραγούδια του ανεπανάληπτου αυτού γεγονότος. Οι μουσικοί που συμμετέχουν στους Moonfarm είναι οι εξής:

Νίκος Ντουνούσης

Ο Νίκος Ντουνούσης θεωρείται από τους σημαντικότερους μουσικούς του rock – blues στην Ελλάδα. Από τα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε ενεργά στα μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης με το συγκρότημά του Gheto.Το 1983 συν-ιδρύει τους Blues Gang – Blues Wire και δημιουργούν τις δύο βασικές ζωντανές  σκηνές της Θεσσαλονίκης,  το Παραρλάμα ‘86-’90 και το club του Μύλου ‘91-‘96. Μεγάλη δισκογραφία, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και Ευρώπη, έως το 1996, όταν ο Νίκος αποχωρεί, για να συστήσει το προσωπικό του τρίο NICK and the BACKBONE, με το οποίο εξακολουθεί και εμφανίζεται μέχρι σήμερα. Άλλα σχήματα στα οποία συμμετέχει είναι οι B.I.G (blues in greece) BROTHERS, με τον Ηλία Ζάικο των BLUES WIRE, και οι TWO με τον Βασίλη Παπαδόπουλο.

 

Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος κάθε άλλο παρά νέο πρόσωπο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στο χώρο της μουσικής. Με αφετηρία την αγάπη του για τους folk – rock ήχους των Simon & Garfunkel έως τη hard & heavy ιστορία του με το συγκρότημα των “ΚΟΝΑΝ” τη δεκαετία του ’80. Ποτέ δεν έμεινε προσκολλημένος σε μοτίβα και κλισέ και πάντα ακολούθησε τα δημιουργικά του ένστικτα. Τα projects στα οποία συμμετείχε τις τελευταίες δεκαετίες είναι αναρίθμητα και πάντα διαφορετικά το ένα από το άλλο. Session μουσικός και τραγουδιστής σε χώρους όπως το “Stuff” και “In Rock” της Θεσσαλονίκης και το “B-Live” στη Λάρισα. Ιθύνων νους πίσω από την ελληνόφωνη μεταφορά του “The Wall” των Pink Floyd στην Ελληνική Γλώσσα και πραγματικότητα με το συγκρότημα των “Φως”. Μέλος του ακουστικού blues – rock ντουέτου “TWO” εδώ και είκοσι δύο χρόνια με το συνεργάτη του Νίκο Ντουνούση (Blues Wire – Nick and the Backbone)

Με δύο προσωπικές δισκογραφικές παρουσίες:

– Βασίλης Παπαδόπουλος – «Στοιχειωμένη Συντροφιά»

– Βασίλης Παπαδόπουλος – «SOLO»

και πολλές συμμετοχές σε άλλες ηχογραφήσεις.

 

Γιώργος Σερεμέτης

Ο Γιώργος Σερεμέτης ασχολήθηκε αρχικά με την κλασσική κιθάρα, αλλά σύντομα κατέληξε στην ηλεκτρική, συμμετέχοντας σε δημοφιλή μουσικά σχήματα της πόλης από το 1990 και έπειτα, όπως  WE’RE ENOUGH,  PASSION με τη Natassa Mare Moumtzidou,  HUMPTY DUMPTY,  SHARP 9, ASKA κ.λ.π., με εμφανίσεις στις πιο γνωστές μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, όπως ΠΑΡΑΡΛΑΜΑ, ΜΥΛΟΣ, MALT’N’JAZZ, BLUE BARREL κ.α., αλλά και της επικράτειας.  Διδάσκει ηλεκτρική κιθάρα τα τελευταία 20 χρόνια.

 

Τατιάνα Οικονόμου

Η Τατιάνα Οικονόμου ξεκίνησε τη μουσική μαθαίνοντας κλασσική κιθάρα, συνέχισε με τα τύμπανα, για να καταλήξει στο τραγούδι, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 20 χρόνια. Συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα, με πιο γνωστά τους CAPITAL S (μέχρι το 2007) και τους VELVET με τους οποίους εμφανίζεται μέχρι και σήμερα, ερμηνεύοντας τραγούδια soul, disco, pop, rock σε διάφορες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης αλλά και εκτός αυτής.

 

Αλέξης Αποστολάκης

Ο Αλέξης Αποστολάκης έχει μακριά ιστορία σαν ντράμερ 18 χρόνια με τους Blues Wire,10 χρόνια με το Θανάση Παπακωνσταντίνου, 15 χρόνια με τους Nick and the Backbone, αμέτρητα sessions και πάνω από 50 δισκογραφικές εμφανίσεις τον κάνουν έναν από τους εμπειρότερους ντράμερ στην Ελλάδα.

 

Δημήτρης Γιαλαμάς

Από το 1993 έως το 1996 σπούδασε μπάσο στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Κατά την περίοδο `96-`99 εμφανίστηκε με διάφορα συγκροτήματα σε αρκετές μουσικές σκηνές της πόλης και της υπόλοιπης Ελλάδας. Από το `97-`99 ήταν μέλος της house band στο jazz club “Sporos”. To 1999 μετακόμισε στη Βοστώνη των Η.Π.Α. για να σπουδάσει με υποτροφία στο Berklee College of Music (`99-`03). Στην Βοστώνη δούλεψε και ως καθηγητής μπάσου στο ‘’Belmont Music School’’(`02-`04) . Το `04 επέστρεψε στην Ελλάδα και έκτοτε έχει εμφανιστεί με διάφορους καλλιτέχνες και συγκροτήματα σε όλη την Ελλάδα, όπως  Aroma Caribe, Chico Freeman, Nick Dounoussis and the Backbone, Olympians, Hardgroove, Σταμάτης Κραουνάκης κ.α.

50 Χρόνια Woodstock: Ένα διήμερο ταξίδι στο φεστιβάλ που καθόρισε την ιστορία της ροκ

Πέμπτη 29/8
Προβολή της ταινίας Taking Woodstock (2009), Έτσι πήραμε το Woodstock του Ang Lee και στη συνέχεια DJ set. (Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ)

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν για τρίτη χρονιά σε συνεργασία και συμπαραγωγή με τη CineDogs, την δημιουργική ομάδα που ασχολείται με το σινεμά και διοργανώνει προβολές και αφιερώματα.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου στο χώρο θα υπάρχουν σπάνιοι και συλλεκτικοί δίσκοι βινυλίου, CD, poster, βιβλία κ.α. από μουσικούς που έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ του Woodstock αλλά και από καλλιτέχνες και συγκροτήματα που επηρέασαν και επηρεάστηκαν από τη μουσική σκηνή της εποχής εκείνης (late 60s – early 70s). Το υλικό θα διατίθεται προς πώληση σε προσιτές τιμές.

Επιλογή και επιμέλεια υλικού: Κώστας Δαμίγος / Music Kitchen


50 Χρόνια Woodstock: Ένα διήμερο ταξίδι στο φεστιβάλ που καθόρισε την ιστορία της ροκ

Ώρα έναρξης: 21.00
Οι πόρτες ανοίγουν στις: 20.30

Τιμή εισιτηρίου: 7€ (ημέρας), 12€ (διημέρου)

Σημεία Προπώλησης:
Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών (Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 14:00)
– Στα καταστήματα Seven Spots και WIND
– Ηλεκτρονικά στο viva.gr και στους συνεργάτες του

Διαβάστε επίσης

Close