Διαδρομές Μνήμης, Ξεναγήσεις

Διαδρομές Μνήμης, Ξεναγήσεις

Στο δήμο Παύλου Μελά, από την Τρίτη 15 έως και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013.

Εκπαιδευτικού χαρακτήρα ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 15, 16, 17, 22, 23 και 24 Οκτωβρίου. Όλη, ή σχεδόν όλη, η ιστορία της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα αναδυθεί μέσα από τη βόλτα σε κτίρια και σε ταφικά σύνολα που σημάδεψαν την οδό Λαγκαδά από την αρχή της χάραξής της και πριν, ακόμα, απ’ αυτήν.

Σημείο 1: Ορθόδοξο νεκροταφείο Αγίας Παρασκευής

Μια καλή αφορμή για να μιλήσει κανείς για τον ταραγμένο 19ο αιώνα και την αντιπαλότητα των ορθόδοξων κοινοτήτων στην οθωμανική Θεσσαλονίκη, τη συνδρομή των Ελλήνων της διασποράς ως Εθνικών Ευεργετών, τη φρίκη των εκτελέσεων στον καιρό της Κατοχής.

Σημείο 2: Καθολικό νεκροταφείο

Εδώ μπορεί κανείς να βρει μπροστά του την ευρωπαϊκή αύρα της Θεσσαλονίκης και να συναντήσει ονόματα που συνεισέφεραν στην ικονομική, θρησκευτική-κοινωνική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της.

Σημείο 3: Συμμαχικά κοιμητήρια

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας του πολέμου αποτυπώνεται στο πολυεθνικό αυτό κοιμητήριο μπολιασμένος με το συγκινητικό καθήκον μιας οικογένειας να τροφοδοτεί με φύλακες το πιο επισκέψιμο τμήμα του.

Διαβάστε εδώ για τη μεγαλύτερη νεκρόπολη της χώρας, τα νεκροταφεία Ζεϊντέλικ.

Σημείο 4: Κτίρια καθολικών

Η πρώτη οικονομική, πολιτική (με την ευρύτερη έννοια) επένδυση στη δυτική ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης και η πρώτη αλλαγή χρήσης ιστορικού κτιρίου στη σύγχρονη εποχή.

Σημείο 5: Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Παρελθόν και μέλλον τρυπώνουν στην κουβέντα καθώς κανείς τριγυρνάει στα ερειπωμένα πια κτίρια του στρατοπέδου που σημάδεψε την περιοχή με την παρουσία του διαχρονικά και με την φρίκη που εξέπεμψε στα χρόνια της Κατοχής. Στα χώματά του συναντώνται τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια ίσως και τα ύστερα βυζαντινά με έργα ζωής όπως ο υδραγωγός του Λεμπέτ αλλά και ο εικοστός αιώνας με την φρίκη του πολέμου και σπαράγματα από το κατεστραμμένο εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης και τα κτίρια αποθήκες μελλοθάνατων ανθρώπων θύματα του φασισμού.

Μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάμεσα στις ώρες 11:00 – 13:00 και 17:00 – 19:00.

Τηλ. επικοινωνίας: 2313 302800, 2313 302807, 2313 302916
Διαβάστε επίσης

Viva Europa 2013, Οθέλος του Βέρντι

Viva Europa 2013, Οθέλος του Βέρντι

Ζωντανή υπαίθρια προβολή της όπερας από το Palau de les Arts-Reina Sofia, σε γιαγαντοοθόνη στο εξωτερικό αμφιθέατρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, στις 21.00′, είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Close