Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2018

Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2018

Οι δρόμοι των μνημείων” του Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, για φέτος όπως και πέρυσι ,θα είναι ένα τριήμερο πολιτιστικό/αθλητικό γεγονός

8/9 & 10 Ιούνη 2018

Με την παρουσίαση του προγράμματος του στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ώρα 7 μ.μ, από την πρόεδρο του Οργανισμού τουρισμού Θεσσαλονίκης κα Π. Πατουλίδου, ανοίγουν οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2018

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει

Την 1η μέρα, “δρόμοι θεάτρου”, 8 Ιούνη,

στον εσωτερικό αύλειο χώρο του Γεντί Κουλέ, η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος(ΚΘΒΕ)

«ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ, ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι μνήμης. Μια παράσταση για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που τραγουδάει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κά.).

Ένα έργο, που θυμίζοντας πώς οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.

 

Τη 2η μέρα “δρόμοι μουσικής”, 9 Ιούνη

το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας(ΠΑΜΑΚ),θα παρουσιάσει τρεις μουσικές συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η κράτηση θέσεων, θα αρχίσει να γίνεται ηλεκτρονικά στο site της εκδήλωσης, λίγες μέρες πριν της ημερομηνίας.

-Στο Βυζαντινό Λουτρό, οδός Θεοτοκοπούλου στο Κουλέ Καφέ της Πάνω Πόλης στον εσωτερικό και αύλειο χώρο

Συναυλία της τάξης “Σύνθεσης” της Κατεύθυνσης Σύγχρονης Μουσικής,με τίτλο “Έξωθεν – Εντός”,στο διάστημα μεταξύ 18.30-20.30.

Θα παρουσιαστούν 10 µινιατούρες και 3 έργα Μουσικής Δωµατίου για συνδυασµούς των παρακάτω οργάνων:

2 βιολιά, 2 τσέλα, βιόλα, κοντραµπάσο, κρουστά , φλάουτο, τροµπέτα, κλαρινέτο, 2 κιθάρες

Συνθέτες των έργων είναι οι προπτυχιακοί και µεταπτυχιακοί φοιτητές της Τάξης Σύνθεσης: Αναστασία Γιαµούζη, Παναγιώτης Βούλγαρης, Στέφανος Κεµανετζής, Γιώργος Μαγαλιός, Στεφανοµάριος Γαζίλας, Χαρίσιος Βουδουρίδης, Γιάννης Ντεµογιάννης, Στέφανος Κιορίδης, Πάνος Τσαµουράς, Θεόφιλος Λαµπριανίδης, Χρήστος Χαλναρίδης, Σάκης Αµπατζίδης.

Τα έργα έχουν γραφτεί, ειδικά για αυτή τη συναυλία στο Βυζαντινό Λουτρό.

Καλλιτεχνική Επιµέλεια: Γεώργιος Κυριακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής.

-στον Πύργο Αλύσεως (Τριγωνίου)

Συναυλία της Κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής με τίτλο “Μουσική Έξω από τα Τείχη”, από τις 19.00-20.30

Τα σύνολα παραδοσιακής µουσικής του Τµήµατος Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης, παρουσιάζουν οργανική και φωνητική µουσική από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις κλασικές παραδόσεις της Ανατολής, ισορροπώντας από την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και το σύγχρονο crossover, στη προφορική παράδοση.

Στα σύνολα συµµετέχουν φοιτητές των ειδικεύσεων λαούτο, βιολί, ούτι, λύρα, κανονάκι, παραδοσιακά κρουστά, κιθάρα, µπουζούκι, σαντούρι, τραγούδι.

Καλλιτεχνική Επιµέλεια: Σωκράτης Σινόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ευθύµιος Ατζακάς, Επίκουρος Καθηγητής, Ελευθέριος Τσικουρίδης, Επίκουρος Καθηγητής.

-στο Επταπύργιο(Γεντί Κουλέ)εσωτερικό αύλειο χώρο

Συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικής, με τίτλο “Μουσική Εντός Τειχών”.​

Θα παρουσιαστούν έργα των: L.Janacek, A.Vivaldi, A.Elgar, A.Piazzolla.

Καλλιτεχνική Επιµέλεια: Δηµήτρης Χανδράκης.

Ώρα έναρξης 21.00. Η διάρκεια της συναυλίας θα είναι περίπου 45 λεπτά.

 

Την 3η μέρα 10 Ιούνη, ” αγώνας δρόμου Yedi Kule Conquest”.

μέσα από τα σοκάκια της Ακρόπολης Θεσσαλονίκης , με τη συμμετοχή αθλητών σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων που θα συνδέσει 8 μνημεία της

Συγκεκριμένα τα μνημεία είναι:

Επταπύργιο, Μονή Βλατάδων, Όσιος Δαβίδ, Βυζαντινό Λουτρό, Άγιος Νικόλαος του Ορφανού, Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ( περιοχή Ισλαχανε), Κήποι του Πασά, Πύργος της Αλύσεως (Τριγωνίου), Επταπύργιο(Γεντί Κουλέ).

​Καμιά φορά, οι όμορφες εκπλήξεις δίνουν άλλη πνοή σε μία εκδήλωση.

​Την Κυριακή το απόγευμα 10 Ιούνη, ώρα 20:00

θα είμαστε όλοι εκεί, σε μία συμβολική κίνηση θα δώσουμε το παρόν για να αγκαλιάσουμε το μνημείο του φρουρίου του Επταπυργίου στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης .

Αγαπάμε την πόλη μας με τα μνημεία της, ενταγμένα στην Unesco λόγω της μεγάλης ιστορικής αξίας και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς . Γι’ αυτό την ξεχωρίζουμε με εκδηλώσεις που μας φωτίζουν.

Οι εθελοντές μας από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ),που θα ξεπερνούν σε αριθμό κάθε προηγούμενο θα βρίσκονται εκεί, για να σας καλωσορίσουν.​

Δεν θα δυσκολευτείτε να τους ξεχωρίσετε, εφόσον θα φορούν το χαρακτηριστικό καπέλο μασκότ των εκδηλώσεων μας, για να μας θυμίζουν την πρακτική που καθιερώθηκε τη δεκαετία 1920, ώστε να ξεχωρίζουν οι επισκέπτες από τους φυλακισμένους του Γεντί Κουλέ.

Με όχημα την ιστορία αυτή ,που η αναφορά της συνδέεται με την ελευθερία, θελήσαμε να την κρατήσουμε ζωντανή, δημιουργώντας αυτή τη σχέση μεταξύ εθελοντών και κοινού στις εκδηλώσεις μας.

Πηγή: yedikule.gr

Διαβάστε επίσης

Close