Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» και λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη δυσμενή υγειονομική συγκυρία, εορτάζεται και φέτος ψηφιακά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με αφορμή την Διεθνή ημέρα Μουσείων την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, ανακοίνωσε την ψηφιακή δράση(on line). Στο πλαίσιο της αφιερωματικής αυτής δράσης θα έχουμε τη δυνατότητα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου να ακούσουμε 18 από τις 200 και περισσότερες ιστορίες, από τους ίδιους τους δημιουργούς, τους διαδικτυακούς επισκέπτες του.

Οι διαδικτυακοί επισκέπτες του μουσείου άντλησαν έμπνευση από τις αρχαιότητες των συλλογών, στο πλαίσιο της ψηφιακής δράσης δημιουργικής γραφής «Το μουσείο έχει (τη δική σου) ιστορία!», η οποία ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε την Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 2021.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικου 6, 540 13 Θεσσαλονίκη, T. 2313 310201

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, με δυο ανοιχτές ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους στην αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000). Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον χρωματιστό κόσμο της Ιωάννας Σπητέρη στις 12.00 αλλά και στις 19.30.

Στην έκθεση, σαράντα χρόνια μετά την τελευταία ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρο το έργο της με περισσότερα από 180 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Αγίου Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 247111

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
”Με αφορμή το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» σας καλούμε να μιλήσουμε για την επίδραση της πανδημίας στην ζωή του καθενός μας.
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας και πείτε μας με τη σειρά σας, τι σας έχει λείψει την περίοδο της πανδημίας. Οι απαντήσεις σας θα συγκεντρωθούν στο [email protected] και θα αποτελέσουν το θέμα ψηφιακής έκθεσης – βίντεο που θα οργανώσει το Μουσείο με εκθέματά του.
Προχωρώντας στο πνεύμα του αναστοχασμού και της επανεκκίνησης που προτείνει και το ICOM, το Μουσείο, σας καλεί επίσης, να μας δηλώσετε τι άλλες δράσεις θα θέλατε να δείτε από εμάς. Με τις δράσεις αυτές ευελπιστούμε να ανοίξουμε έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μας και συμβάλλοντας έτσι, στην αλληλοεπίδρασή μας.”

Δείτε τις τρέχουσες εκθέσεις εδώ

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Στρατού 2, 54640 Θεσσαλονίκη, T | 2313-306400

MOMus
Το MOMus συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα με κατά βάση διαδικτυακές δράσεις από όλες τις Διευθύνσεις του, με ανοιχτούς χώρους για το κοινό και ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκθέσεις του από τις 14 έως και τις 21 Μαΐου, ειδικές τιμές σε εκδόσεις και αντικείμενα πωλητηρίου στις 18 Μαΐου, και φυσικά τηρώντας όλες τις υγειονομικές οδηγίες για τους επισκέπτες και τους εργαζομένους του φορέα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 14 – Παρασκευή 21 Μαΐου Ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους του MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Δευτέρα 17 Μαΐου, 18:00-21:00 Διαδικτυακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο «Φωτογραφίες από σπίτι»
Μείναμε αρκετά στο σπίτι. Βιώσαμε τον χώρο αυτό σαν το προσωπικό μας καταφύγιο, το γυμναστήριό μας, το σχολείο μας, τον χώρο που συναντούσαμε τους άλλους έστω και από απόσταση. Στο διαδικτυακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο θα μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα, φωτογραφίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο μας με δημιουργική και παιχνιδιάρικη διάθεση. Στο κατώφλι της επόμενης μέρας, θα ανακαλύψουμε όλα όσα μας ενώνουν με τους άλλους.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος, Μαρία Κοκορότσκου

Για νέους ηλικίας 13 έως 103 ετών. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310566716 και στο email: [email protected]. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας Απαραίτητη η χρήση πλατφόρμας zoom.

Τρίτη 18 Μαΐου, «Art Museums are everchanging»
Πρώτη προβολή του animation «Art Μuseums are everchanging», ανάθεση του MOMus στον animator-εικαστικό νέων μέσων Μπάμπη Αλεξιάδη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, από τα κάναλια του MOMus στα social media fb @MOMusMuseums, Instagram @momus_museums, youtube @MOMus Museums.

Διαδικτυακή ξενάγηση-παρουσίαση 360ο στην έκθεση «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη από την επιμελήτρια Αγγελική Χαριστού στις 16:00.

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/84780772423, Meeting ID: 847 8077 2423

Πέμπτη 20 Μαΐου, 19:00, Διαδικτυακή εκδήλωση «Συνέργειες: Τέχνη και πολιτική την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Μία συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της Αρετής Αδαμοπούλου ‘Τέχνη και ψυχροπολεμική διπλωματία. Διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα (1950 – 1967)’»

Πώς οι εκθέσεις τέχνης υπηρέτησαν ιδεολογικά και πολιτικά συμφέροντα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Σε ποιες περιόδους του παρελθόντος και σε ποια έργα τέχνης ανατέθηκαν «διπλωματικές αποστολές» στα χαρακώματα του σκληρού ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού; Πώς η Ελλάδα συνδέθηκε με τον μεταπολεμικό δυτικό πολιτισμό; Τι είδους εκθέσεις έβλεπε και πώς τις προσλάμβανε το αθηναϊκό κοινό; Πώς διαμορφώθηκαν οι μεταπολεμικές εθνικές πολιτιστικές ταυτότητες στην Ευρώπη; Αυτά είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θα τεθούν στη διαδικτυακή εκδήλωση.

Ομιλητές (σε αλφαβητική σειρά)
Αρετή Αδαμοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Αντώνης Κωτίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, ΑΠΘ, Μέλος Δ.Σ. ΜΚΣΤ
Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ-ΙΤΕ
Ματούλα Σκαλτσά, Ιστορικός της Τέχνης, Μουσειολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, ΔΠΜΣ «Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού», Μέλος Δ.Σ. ΜΚΣΤ, ΜΜΣΤ και ΜΟΜus
Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός της Τέχνης, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Μετάδοση live streaming: facebook @MOMusContemporary, @Εκδόσεις UniversityStudioPress youtube @MOMus Museums

Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, 56430 Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη
Ωράριο επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-17.00, Γραμματεία : τ. 2310 589141, [email protected]

Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη

Διαβάστε επίσης

Close