Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα  «Η Δύναμη των Μουσείων».

Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022

Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: 1. Βιωσιμότητα, 2. Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα, 3. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

-Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αυτό το σκεπτικό συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εστιάζοντας στην συμβολή των μουσείων στα ζητήματα Καινοτομίας – νέων τεχνολογιών – προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξηςπροσκαλώνταςμία ομάδα μαθητών διαπολιτισμικού σχολείου σε μία εκπαιδευτική δράση στην μόνιμη έκθεση.

Επίσης, καλεί το κοινό να παρακολουθήσουν στο κανάλι του Μουσείου στο youtube (https://youtu.be/xCWTFe4WR6E) την ψηφιακή εγκατάσταση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Φιλελληνισμοί, 1780-1860».

Με αυτήν αναδεικνύεται το περιεχόμενο των φιλελληνικών βιβλίων των Λόρδου Βύρωνα, Σατωμπριάν και Πουκεβίλ και των μουσικών συγγραμμάτων των Τεοντόρ Λαμπάρ και Αμπρουάζ Μπετουρνέ: τα αποσπάσματα από τα κείμενα διαβάζονται από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος πλαισιωμένα από χαρακτικά των εκδόσεων που ζωντανεύουν μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ τα μουσικά κομμάτια ερμηνεύονται από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

-Ακόμη, σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται στο κεντρικό αίθριο του Μουσείου από τις 20:00 έως τις 21:30 βραδιά τάνγκο με τίτλο “Χορεύοντας με τη φωνή, τραγουδώντας με το χορό!”. Μια βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια του τάνγκο, μέσα από τραγούδια του μεσοπολέμου, γαλλικές μελωδίες των Edith Piaf, Kurt Weill, Astor Piazzola και άλλες κινηματογραφικές αναφορές. Τραγούδι: Άλκηστις Τόγια, Πιάνο: Κανάρης Κεραμάρης. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Κρατήσεις  στο [email protected].

Στις 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων η είσοδος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Στρατού 2, 54640 Θεσσαλονίκη, T | 2313-306400

-Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, με προβολή ταινίας, ψηφιακές δράσεις, διάλεξη, εργαστήριο ενηλίκων και δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Προβολή ταινίας – Εικαστική Δράση: «Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν’ τα παραμύθια»
Η ταινία προβάλλεται από την Action Art

Αφηγητές από διάφορες χώρες, θεματοφύλακες της άυλης κληρονομιάς της πανάρχαιας τέχνης της αφήγησης, μοιράζονται μαζί μας προσωπικές εμπειρίες, σκέψεις, γνώσεις και αφηγούνται παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

Η Action Art στο πλαίσιο του 10ου Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών» που οργάνωσε ο φορέας, υλοποίησε το πρόγραμμα «Οι δρόμοι των Παραμυθιών» το οποίο περιλάμβανε παραστάσεις αφήγησης και τη δημιουργία της ταινίας.
Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι παραστάσεις αφήγησης που προβάλλονται στη ταινία συνδιοργανώθηκαν με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

Διάλεξη & Εργαστήριο για Ενήλικες: «Ένας χάρτης, ένα νόμισμα, μια ιστορία για την ελευθερία»
Η δρα Μαρία Παζαρλή (Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας) πραγματοποιεί τη διάλεξη και το σχετικό εργαστήριο.

Μέσω της δράσης, θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή και να κατανοήσουν την εποπτική αποτελεσματικότητα που έχει ο χάρτης ως φορέας αρχαιογνωστικών πληροφοριών και επαναστατικών ιδεών.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές: «Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά τάξης Δ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικών Σχολείων.

Η ψηφιακή δράση του ΑΜΘ με τίτλο «Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς» μεταφέρεται για μία μόνο ημέρα από την οθόνη σε ένα δια ζώσης εργαστήριο!

Θα γνωρίσουμε την τέχνη του ψηφιδωτού, θα εμπνευστούμε από τα ψηφιδωτά που εκτίθενται στο ΑΜΘ και θα φτιάξουμε ένα δικό μας ψηφιδωτό με καρπούς και σπόρους!
Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 244 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικου 6, 540 13 Θεσσαλονίκη, T. 2313 310201

-Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Στο φετινό εορτασμό της Ημέρας Μουσείων το ΛΕΜΜΘ συμμετέχει με δύο δράσεις: η πρώτη αφορά στην πρώτη παρουσίαση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Museotek που σχεδιάστηκε για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από απόσταση μέσω διαδικτύου.

Το μουσείο υποδέχεται διαδικτυακά τα παιδιά από το Greek Primary School of London για μια εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο του καινούργιου εκπαιδευτικού προγράμματος για εξ αποστάσεως υλοποίηση και με πλούσιο πολυμεσικό υλικό, που αναφέρεται στον νερόμυλο – αλευρόμυλο της προβιομηχανικής κοινωνίας.

Η δεύτερη του ΛΕΜΜΘ είναι ένα βίντεο που θα προβληθεί στα κοινωνικά δίκτυα με διασκεδαστικό περιεχόμενο που με μεράκι και παιχνιδιάρικη διάθεση που ετοίμασε η Λαογράφος του Μουσείου Ρένα Μπότσιου, με τίτλο «Φαιδρά, τερπνά κι ωφέλιμα… μετ’ εικόνων».

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Φιλίππου Νίκογλου 1, Θεσσαλονίκη 546 42, 231 088 9840

-Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Στις 18 Μαΐου, οι άνθρωποι του Μουσείου θα εξηγούν στους επισκέπτες πως αξιοποίησαν τα εκθέματα και πως κράτησαν «ανοικτό» το Μουσείο μέσα από διαδικτυακές δράσεις στο κοινό, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μικρούς φίλους.

Με τις ξεναγήσεις, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κληρονομιά του ΄21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη 546 22, 231 022 9778

-MOMus- Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Οι φετινές δράσεις του MOMus, που το θέμα του εορτασμού έχει να κάνει με το μέλλον των μουσείων, τον αναστοχασμό και την επανεκκίνησή τους μετά από τόσους μήνες που έμεναν κλειστά λόγων της πανδημίας, είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες.

Θα υπάρξουν διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαστήρια (17 & 23.05), μια διαδικτυακή εκδήλωση λόγου με θέμα την παρουσίαση των εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες με αφορμή το νέο βιβλίο της Αρετής Αδαμοπούλου «Τέχνη & ψυχροπολεμική διπλωματία».

Διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα (1950-1967)» στις 20.05, ξεναγήσεις 360ο σε εκθέσεις του MOMus, δωρεάν είσοδο σε όλες τις εκθέσεις το διάστημα 14-21 Μαΐου και ειδικές προσφορές στα πωλητήρια.

Επίσης, το MOMus θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνουν οι Εθνικές Επιτροπές του ICOM Γαλλίας, Ελλάδας, Φινλανδίας και Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος Solidarity, την Τρίτη 18 Μαΐου στις 14:00-15:30 (ώρα Ελλάδος), με θέμα την αλληλεγγύη μεταξύ των μουσείων σε περιόδους κρίσης

Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, 56430 Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη
Ωράριο επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-17.00, Γραμματεία : τ. 2310 589141, [email protected]

-Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Φέτος γιορτάζουμε την Ημέρα Μουσείων με χορό, συναυλίες, ποίηση, προβολές και ξεναγήσεις:

Συναυλία
Τμήμα Διεύθυνσης Φωνητικών Συνόλων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
Διεύθυνση Συνόλου ─ Υπεύθυνη Διοργάνωσης: Κυριακίδου Αθανασία
Χώρος: Εκθεσιακός χώρος Τ.Ι.
Ώρα: 11:00-12:00

Εικαστική δράση-Φωτογραφική σύνθεση:
Η δράση «Η Θεσσαλονίκη ξανά» απευθύνεται σε παιδιά και γονείς με σκοπό την εικονική αναδιάρθρωση του χάρτη της πόλης Οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν το δικό τους φωτογραφικό υλικό από γειτονιές της πόλης, προσωπικές στιγμές, αγαπημένα πρόσωπα και γιορτές, για να συνθέσουν το δικό τους κολάζ και να φτιάξουν μια άλλη… Θεσσαλονίκη.
Χώρος: Εκθεσιακός χώρος Τ.Ι.
Ώρα: 10:00-24:00

Απαγγελία Καβάφη
Απαγγελία με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Καβάφη για τα 150 χρόνια από την γέννησή του.
Απαγγελία: Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής Α.Π.Θ.
Χώρος: Εκθεσιακός χώρος Τ.Ι.
Ώρα: 19.30

Χορός
Η ομάδα χορού “Vertex” σε μία παράσταση δομημένου αυτοσχεδιασμού εξερευνά τη συμπεριφορά του υποκειμένου στην ετεροτοπία του μουσειακού χώρου.
Σύνθεση: Νάντια Κουτζιάμπαση-Μελά
Χορεύουν οι Ροδιά Βόμβολου, Ζένια Συμεωνίδου, Νίκη Τζάνα, Φένια Χατζάκου.
Χώρος: Αύλειος χώρος Τ.Ι.
Ώρα: 21:00-22:00

Ξεναγήσεις ─ Εκθέσεις
-«Τα φαντάσματά μου – Ο Άρτος» του Θόδωρου Παπαγιάννη
– «Ομήρου Οδύσσεια, Ζωγραφικό Δοκίμιο» του Δημοσθένη Κοκκινίδη με κείμενα Δ.Ν. Μαρωνίτη
Χώρος: Εκθεσιακός χώρος Τ.Ι.
Ώρες: 12:00-13:00 και 19:00-20:00

Προβολή
Εκπομπή «Στη Γη της Μακεδονίας» αφιερωμένη στην Αλίκη Τέλλογλου.
Χώρος: Αύλειος χώρος Τ.Ι.
Ώρα: 22:00

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Αγίου Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 247111

Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close