51α Δημήτρια 2016

51α Δημήτρια 2016

Θέατρο, μουσική, χορός, performance, εικαστικά, λόγος, έρευνα, κινηματογράφος, workshops, και η πόλη ως τελικός αποδέκτης και κριτής.

Σε επιλεγμένους χώρους της πόλης μας, από 1 έως και 23 Οκτωβρίου 2016

Σε περισσότερους από 20 κλειστούς και ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις των 51ων Δημητρίων, οι οποίες ανοίγουν στο κοινό την 1η Οκτωβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με τα εγκαίνια της νέας πολυσυζητημένης έκθεσης της Γιόκο Όνο.

Ο θεσμός των “Δημητρίων”, ο οποίος ξεκίνησε το 1966, περιλαμβάνει θεατρικές, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και πλήθος παράλληλων δράσεων

51α Δημήτρια είναι εδώ, με ένα ιδιαίτερο, πάντα νεωτερικό πρόγραμμα, καλλιτεχνικώς και κοινωνικώς ευαίσθητο, όπως το συνθέτουν το θέατρο, η μουσική, ο λόγος, τα εικαστικά συμβάντα, ο χορός, ο κινηματογράφος, η performance και τα εργαστήρια. Για ένα ακόμη φθινόπωρο, σε πείσμα της εσωστρέφειας και των δύσκολων καιρών, προσκαλούν και προκαλούν τη Θεσσαλονίκη να συνδεθεί ευθέως μαζί τους.

Ζήστε το! Εμπειρία, καλές τέχνες και τεχνολογία, με φόντο τους δρόμους, τις λέξεις, τις εικόνες, τα σώματα, τα κτίρια και τα σημεία εκείνα του αστικού χάρτη, όπου θα παραχθούν ενέργεια και επικοινωνία, θα ανοίξουν συναρπαστικοί ορίζοντες και θα καταγραφούν «στιγμές» μέσα από πολλαπλές αφηγήσεις και ποικιλία απόψεων.

Αστυβάλ! Το ζητούμενο δηλαδή: ο διάλογος με την πόλη μέσω των τεχνών, η επικοινωνία ανθρώπων και τάσεων, που μέσα στον κατακερματισμένο κόσμο θα συνυπάρξουν και θα μεταλάβουν ορίζοντα και προοπτική.

Μια απόπειρα συνύπαρξης και συντονισμού μέσω 42 εκδηλώσεων που άφοβα θα επιχειρήσουν, κινούμενα σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής ανθρωπογεωγραφίας και αντισυμβατικών θεωρήσεων-θεαμάτων, να συνενώσουν και να συνεγείρουν τη Θεσσαλονίκη.

Κοσμοπολίτικα, έκκεντρα και εκκεντρικά, τολμηρά και ευαίσθητα, τα φετινά Δημήτρια επιχειρούν και πάλι ένα «άλμα» και ονειρεύονται μια Θεσσαλονίκη που δεν πτοείται. 

Αναθεωρητικά, απελευθερωμένα από την κοινοτοπία, προσανατολισμένα στο σπαρταριστό πλην όμως αθέατο από τους πολλούς «σήμερα», τα φετινά Δημήτρια καλείσθε να τα βιώσετε με μια διάθεση «αστυβαλική», που θα πει πως προσκαλείστε να ζήσετε εντός τους μια καλειδοσκοπική εμπειρία τέχνης σε χρόνο παρόντα και ενεστώτα.

Γιατί ίσως κι αυτός να είναι ο ορισμός-στοίχημα του φετινού θεσμού. Η πόλη στο σήμερα, η Θεσσαλονίκη του όχι πια χθες, παρά μόνο η Θεσσαλονίκη του αύριο.

Ο κύκλος των θεατρικών παραστάσεων των 51ων Δημητρίων:

30 Σεπτεμβρίου
Έναρξη 51ων Δημητρίων

1, 2 και 3 Οκτωβρίου [ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ]
“Ο αδαής και ο παράφρων” του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, από την ομάδα θεάτρου “Χαίρεται”.

Ο αυστριακός συγγραφέας επιστρατεύει το γκροτέσκο και “χολερικό” χιούμορ του για να υπογραμμίσει το υπαρξιακό άγχος των ηρώων του. Μια άγρια κωμωδία για την τραγωδία της τέχνης, της επιστήμης και της γονεΐκής χειραγώγησης.

5 Οκτωβρίου [ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ]
“Compassion. The History of the Machine Gun”, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Milo Rau, από το βερολινέζικο θέατρο “Σάουμπινε”.

Ο Milo Rau και η ομάδα του ταξίδεψαν σε σημεία αιχμής της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας: στα δρομολόγια των προσφύγων της Μέσης Ανατολής στη Μεσόγειο, στις ζώνες του εμφυλίου πολέμου στο Κονγκό. Η παράσταση που δημιούργησαν βασίζεται σε συνεντεύξεις μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιζώντων πολέμου.

6 και 7 Οκτωβρίου [ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ]
“Το άλλο σπίτι” από την Ομάδα Εν δυνάμει, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Το “άλλο” σπίτι είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας, εργαστηρίων, ερωτηματολογίων και αυτοσχεδιασμών της ομάδας “Εν δυνάμει”, αλλά και συνεντεύξεων με ανθρώπους που βρίσκονται στη δύσκολη κοινωνική συνθήκη να ζουν ακούσια εκτός της οικογενειακής δομής και προστασίας (γηροκομεία, άσυλα, ορφανοτροφεία, οικοτροφεία).

8 Οκτωβρίου [ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ]
“Chauvinism Scanner” από την ομάδα God’s Entertainment (Αυστρία)
Μια διαδραστική περφόμανς, ένα “τεστ σοβινισμού” που αποκαλύπτει τα σημεία που βρίσκονται οι θεατές, σε μια κλίμακα από τον πατριωτισμό έως τον σοβινισμό.

10 Οκτωβρίου [ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ, 15:00-17:00]

“Imagine all the people! Wish tree”
Η Yoko Ono έφτιαξε ένα δέντρο, που μας περιμένει για να στολιστεί με τις ευχές μας.

8, 9 και 10 Οκτωβρίου [ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ]
“Και θα σφάξουμε το κουνέλι. Η ζωή είναι ωραία, η ζωή είναι καλή. Θα σφάξουμε το κουνέλι”, σε σύνθεση κειμένων, σκηνοθεσία κι ερμηνεία Σοφίας Κορώνη κι Αγγελικής Παπαθεμελή.

Μια παράσταση με αφετηρία τον Νίτσε, την “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων” και τα “Κύματα” της Βιρτζίνια Γουλφ.

13 και 14 Οκτωβρίου [ΣΦΑΓΕΙΑ]
“Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί” του Ντέιβιντ Άιβς από την ομάδα Ατονάλ, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη.

Η ομάδα Ατονάλ παρουσιάζει τα τέσσερα μονόπρακτα του σύγχρονου αμερικανού συγγραφέα: “Κανένα πρόβλημα”, “Παραλλαγές στον θάνατο του Τρότσκι”, “Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί”, “Λόγια, λόγια, λόγια”.

14, 15 και 16 Οκτωβρίου [ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ]
“Μιράντα” (βασισμένο στην “Τρικυμία” του Σαίξπηρ) σε διασκευή και σκηνοθεσία του Οσκάρας Κορσουνόβας.

Ο λιθουανός σκηνοθέτης εμπνέεται από την ερμηνεία του Γιαν Κοτ, αντλεί από την προσωπική του εμπειρία ως “υπηκόου” της Σοβιετικής Ένωσης, και “χρησιμοποιεί” την “Τρικυμία” του Σαίξπηρ για να μιλήσει για την εξουσία και τις ατέρμονες, παράλογες μάχες για την κατάκτησή της.
Παίζουν η Ιωάννα Παππά και ο Λαέρτης Μαλκότσης.

18 Οκτωβρίου [ΣΦΑΓΕΙΑ]
“Ελευθερία: η πιο ακριβή καπιταλιστική λέξη” των Πάγια Πέλεβιτς και Όλγα Ντιμιτρίεβιτς, από το Bitef Theatre (Σερβία)

Οι δύο συγγραφείς ταξίδεψαν στη Βόρεια Κορέα και μέσα από μια πειραματική performance με όχημα την τεχνική του θεάτρου-ντοκουμέντο, αφηγούνται την εμπειρία τους, που είναι ανάμεικτη με προσωπικές προκαταλήψεις, αλλά και σκληρές όσο και πολύ αποκαλυπτικές εικόνες όψεων της βορειοκορεάτικης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, όπου δεν έχει πρόσβαση το δυτικό βλέμμα.

18 και 19 Οκτωβρίου [ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ]
“Hotel” της Γιώτας Αργυροπούλου από το Blindspot Theatre Group.

Το “Hotel” είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ μυθοπλασίας. Αφορά σε ένα νυχτερινό θέρετρο αφιερωμένο στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και διαταραχές ύπνου. Οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας και να ξαναζήσουν στιγμές από το παρελθόν τους, δίνοντας ζωή στις αναμνήσεις τους και στα πρόσωπα που τις συνθέτουν.

20 Οκτωβρίου [ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ]
“Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της” του Μπέρτολντ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς.
Επίσημη πρώτη της παραγωγής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

22 Οκτωβρίου [ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ]
“Wot? Not fish” από τους Bread & Circuses Ltd, σε σκηνοθεσία Nick Philippou. (Αγγλία)
H πορεία ζωής ενός τσαγκάρη, στο Λονδίνο του 1926, ξεδιπλώνεται μέσα από μια ασυνήθιστη ιστορία για την αγάπη και την τέχνη.

23 Οκτωβρίου [ΣΦΑΓΕΙΑ]
Πάρτι λήξης.

 

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα για όλες τις δράσεις μπορείτε να δείτε εδώ

 

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Close