Aristotelous Project

Aristotelous Project

Στην Kalfayan Galleries στην Αριστοτέλους, από την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013.

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, σε ένα από τα κλασσικά κτήρια της πλατείας Αριστοτέλους, οι Arsen και Roupen Kalfayan κάλεσαν τους Jean Bernier και Marina Eliades, Sadie Coles, Peter Kilchmann, Gregor Podnar και Esther Schipper να μεταμορφώσουν από κοινού έξι δωμάτια ενός γραφείου, σε ένα εργαστήριο διερεύνησης σύγχρονων τάσεων στην Τέχνη. Εκεί στήθηκε μια έκθεση από σημαντικές ελληνικές γκαλερί αλλά και από το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Ζυρίχη, σε παράλληλη δράση με την 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης που μόλις ξεκίνησε στην πόλη.

Η Bernier/Eliades Gallery παρουσιάζει τα εύθραυστα έργα του Lionel Estève, τρισδιάστατα σχέδια χωρίς συγκεκριμένη μορφή, τη μετα-ποπ μίξη της μυθολογίας, της ιστορίας, της πολιτικής και της θρησκείας των έργων του Διονύση Καβαλλιεράτου, και την πρόσφατη δουλειά της Χριστιάνας Σούλου, εμπνευσμένα από τη νουβέλα του Ζαν Κοκτώ «Les Enfants Terribles».

557097 art1

Η Sadie Coles HQ παρουσιάζει τις μεγάλες σε μέγεθος συνθέσεις σε καμβά του David Κorty που χρησιμοποιεί την τεχνική του κολάζ, μελάνι και μολύβι, έργα του παραπέμπουν στους γωνιώδεις σχηματισμούς των οριγκάμι, την απλοποιημένη γραμμικότητα των αρχιτεκτονικών σχεδίων και την κωδικοποιημένη μορφή παραταγμένων συμβόλων ή ιερογλυφικών.

2

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Δημήτρη Τάταρη με τίτλο «In God We Trust» η οποία αποτελείται από σχέδια με μολύβι που απεικονίζουν πορτραίτα σύγχρονων πολιτικών μορφών, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχίζεται εύστοχα με ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

3

Η γκαλερί Peter Kilchmann παρουσιάζει το έργο «Souvenir (Zurich)» του Jorge Macchi, το οποίο αποτελείται από 16 κίτρινα κουτιά που διαμορφώνουν με το στήσιμο τους στο χώρο ένα φανταστικό παιχνίδισμα του ηλιακού φωτός καθώς αυτό εισέρχεται στο χώρο διαπερνώντας ένα μη-πραγματικό παράθυρο. Παράλληλα, στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται και το έργο 51 «cuerpos (51 bodies)» της Teresa Margolles ένα κουβάρι νήματος από τα υπολείμματα της κλωστής που χρησιμοποιήθηκε για τη ραφή ανώνυμων πτωμάτων στο νεκροτομείο.557100 art4

H γκαλερί Gregor Podnar εκθέτει έργα του Tobias Putrih από τη σειρά «The Mecula» η οποία αποτελείται από αντικείμενα τα οποία προκύπτουν από μια διαδικασία κατασκευής μέσα από μια ατελή διαδικασία εκτέλεσης και μία σειρά λαθών. Στοίβες κομμένων χαρτονιών που σχηματίζουν τυχαία μοτίβα τα οποία προκύπτουν όταν κάποιος προσπαθεί σχεδιάσει ένα τέλειο σχήμα και σταδιακά τονίζει τις παρεκκλίσεις του από το αρχικό σχέδιο. Κατά συνέπεια, η τελική μορφή των αντικειμένων αυτών είναι απρόβλεπτη. Στα λατινικά, η λέξη «macula» σημαίνει «κηλίδα». Ο όρος αναφέρεται επίσης και στην κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για την καθαρή και λεπτομερή όραση.

557099 art3

Η γκαλερί Esther Schipper παρουσιάζει το βίντεο «Verbal/Nonverbal» του Christoph Keller, το οποίο δείχνει έναν αριθμό ατόμων υπό τη διαδικασία πειράματος. Κάθονται σε μια καρέκλα γραφείου, αναπνέουν βαθιά, συγκεντρώνονται και δείχνουν κάπως νευρικοί. Καθένας φυσάει ένα χρωματιστό μπαλόνι που φουσκώνει και ξεφουσκώνει με κάθε εκπνοή και εισπνοή. Μη μπορώντας να παραμείνουν σοβαροί, οι συμμετέχοντες αρχίζουν να ξεσπούν σε αυθόρμητο και μεταδοτικό γέλιο. Για μια στιγμή όλη η ελαφρότητα του κόσμου φαίνεται ότι δεν είναι πιο μακριά από το χρωματιστό μπαλόνι, και παρόλα αυτά παραμένει κάτι το φευγαλέο.

6

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 18:00 – 21:00 και Σάββατο 12:00 – 15:00.

Kalfayan Galleries, Αριστοτέλους 26, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 231187, aristotelous.kalfayangalleries.com, [email protected]
Διαβάστε επίσης

Close