Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, πρόγραμμα Μαΐου 2014

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, πρόγραμμα Μαΐου 2014

Δράσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις, πολλές από αυτές με ελεύθερη είσοδο!

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από την Κυριακή 4 Μαΐου 2014.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Κυριακή 4 Μαΐου 2014
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές
Το ΑΜΘ προτείνει στους επισκέπτες που θα έρθουν στο Μουσείο, μια εναλλακτική περιήγηση στις εκθέσεις με “οδηγό” εκπαιδευτικό φυλλάδιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην είσοδο του μουσείου και θα διευκολύνει/κατευθύνει τους επισκέπτες στην περιήγησή τους σε επιλεγμένα εκθέματα που σχετίζονται με το θέμα του εορτασμού: “Άνθρωπος και Φύση Vol.II/2014: Σπίτια και Οικισμοί”.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης οργάνωσε στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» (28, 29 Απρίλιου και 2 Μαΐου) εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων (Γ΄Δημοτικού), με τίτλο “Στεφάνια, ιστορίες και μύθοι”.

Πληροφορίες: 2310 830 538/ τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΑΜΘ/ η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Τρίτη 6 Μαΐου 2014
Το ΑΜΘ και η ΤέΧΝΗ, Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία
Διάλεξη με θέμα: “Ιστορία και κοινωνία στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία

Συμμετέχουν και συνομιλούν:
Νίκος Δαββέτας, πεζογράφος, ποιητής και κριτικός
Μάκης Καραγιάννης, πεζογράφος και κριτικός
Μαίρη Μικέ, Kαθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ
Βενετία Αποστολίδου, αναπλ. Καθηγήτρια, Παιδαγωγική Σχολή ΑΠΘ

Την εκδήλωση οργανώνει η «Τέχνη» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία
Αίθουσα: Μ. Ανδρόνικος /ώρα: 20.00/είσοδος ελεύθερη.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014
Αναλόγιο Τέχνης και λόγου στο ΑΜΘ
Διάλεξη της κ. Αναστασίας Μπιτσιάνη, φιλολόγου και ιστορικού τέχνης, με θέμα: “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος – El Greco: ο ζωγράφος-παιδαγωγός”.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκοπούλου
Την εκδήλωση οργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης – Γραφείο Πολιτιστικών θεμάτων
Αίθουσα: Μ. Ανδρόνικος /ώρα: 19.30/είσοδος ελεύθερη.

Πέμπτη 8 έως Κυριακή 11 Μαΐου 2014
Το ΑΜΘ στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και σας προσκαλεί στον εκθετήριο χώρο του στη ΔΕΘ-Helexpo στο περίπτερο 13/stand 79 για να σας παρουσιάσει το πλούσιο εκδοτικό του έργο.
Αίθουσα: ΔΕΘ-Helexpo/ώρα: 8/05: 15.00 – 21.00, 9/05:10.00 – 21.00, 10/05:10.00-22.00 και 11/05: 10.00 – 21.00.

Δευτέρα 12 έως Παρασκευή 16 Μαΐου 2014
Πειραματικό Εργαστήριο Κεραμικής Κλασικών Χρόνων
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος, οργανώνει “Πειραματικό Εργαστήριο Κεραμικής Κλασικών Χρόνων”. To εργαστήριο απευθύνεται: σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Αρχαιολογίας, Μουσειολογίας και Συντήρησης.

Παράλληλα, τις μέρες διεξαγωγής του εργαστηρίου θα λειτουργεί έκθεση έργων του Συλλόγου Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος, εμπνευσμένη από τις αρχαιότητες που εκτίθενται στην Αίθουσα του Ψηφιδωτού του Διονύσου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ολοκληρωθεί/ πληροφορίες εδώ

Κυριακή 18 Μαΐου 2014
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2014, ”Μουσικές και Μουσειακές Περιπλανήσεις στο ΑΜΘ”
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2014 με μουσικές και μουσειακές περιπλανήσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μουσικά σύνολα των ωδείων της πόλης μας θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα του κλασικού ρεπερτορίου. Θα πραγματοποιηθούν παράλληλα ξεναγήσεις-περιηγήσεις στις μόνιμες συλλογές – εκθέσεις του ΑΜΘ.
Αίθουσα: ΑΜΘ/ώρα: 8.00 – 20.00/ πληροφορίες: το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θα αναρτηθεί σύντομα στο site του ΑΜΘ εδώ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014
8ο Διεθνές Συνέδριο για τις ”Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία”
Κεντρική θέση στον παγκόσμιο φιλολογικό χάρτη των κλασικών σπουδών καταλαμβάνει για όγδοη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη χάρη στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για τις “Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία”. Το συνέδριο, με θέμα το ρωμαϊκό δράμα, διοργανώνει ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου από 29 Μαΐου έως 1 Ιουνίου, 2014. Στο συνέδριο αυτό θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως οι καθηγητές Richard Hunter, Alessandro Schiesaro, Stephen Harrison, Gesine Manuwald, David Konstan, David M. Christenson, Tim Moore, Niall W. Slater, Amy Richlin, Kathleen McCarthy, Cedric A.J. Littlewood κ.α. παγκοσμίως γνωστοί για το έργο τους στο ρωμαϊκό δράμα.
Αίθουσα: Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ), ΑΠΘ – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης/αναλυτικές πληροφορίες εδώ

Εκθέσεις που συνεχίζονται:

Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και Νομίσματα
από τη Συλλογή της Alpha Bank
Διάρκεια έκθεσης: 11 Απριλίου 2014 – 19 Απριλίου 2015
Η Έκθεση παρουσιάζει τον ελληνικό αποικισμό στην Ευρώπη καθώς και τη διάδοση και χρήση του νομίσματος, του βασικού συναλλακτικού μέσου. Οι ελληνικές αποικίες, που ιδρύθηκαν κατά τον Β΄ Αποικισμό στις σημερινές χώρες Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αλβανία, Ουκρανία, Ρουμανία και Βουλγαρία, διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της Ευρώπης και διέδωσαν τη χρήση του νομίσματος, το οποίο στον κυρίως ελλαδικό χώρο χρησιμοποιούνταν ήδη από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ.

Αρχαιολογία στα μετόπισθεν.
Στη Θεσσαλονίκη των ταραγμένων χρόνων, 1912-1922.
Διάρκεια έκθεσης: 24 Νοεμβρίου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2013 (ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2014)

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το έργο των πρώτων αρχαιολόγων, Ελλήνων και ξένων, αλλά και έγγραφα, πίνακες ζωγραφικής, επιστολικά δελτάρια και προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που έζησαν στην πόλη ως στρατευμένοι στο ανατολικό μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Las Incantadas.

Εγκατάσταση ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα από την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας. Ιχνογραφήματα μνημειακού χαρακτήρα, ύψους ενάμιση μέτρου περίπου, παρουσιάζονται σε μορφή διαλόγου με τα έργα τέχνης του μουσείου και με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μοντέρνου κτιρίου.

Γράμματα από το “Υπόγειο”.
Γραφή στη Μεθώνη Πιερίας, ύστερος 8ος – πρώιμος 7ος αι. π.Χ.
Διάρκεια έκθεσης: 12 Σεπτεμβρίου 2013 – 31 Δεκεμβρίου 2014
Παρουσιάζονται ευρήματα με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική σημασία, που σχετίζονται με τον ελληνικό αποικισμό, τη χρήση του αλφαβήτου, τις διαλέκτους, τις απαρχές της ποίησης, το συμπόσιο, αλλά και τα εμπορικά δίκτυα της Ανατολικής Μεσογείου κατά τους κρίσιμους αιώνες, τον 8ο και 7ο αι. π.Χ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ.Ανδρόνικου 6, 54013 Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310830538, www.amth.gr

Thessaloniki Arts and Culture

Close