Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017

Δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη μας

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων .

Για το 2017 έχει επιλεγεί το θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες  ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

H είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα μουσεία.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το ΑΜΘ διοργανώνει θεματική ξενάγηση στη νέα περιοδική έκθεση του ΑΜΘ «Ειδώλιο ένας μικρόκοσμος από πηλό» με τίτλο «Το τέλος της εποχής των ειδώλων: αμφιλεγόμενες ιστορίες με αφορμή τις θρησκευτικές αλλαγές»

Ώρες 11:00-13:00 | Ελεύθερη συμμετοχή | Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με έργα κλασικής μουσικής. Θα λάβουν μέρος οι βραβευμένοι φοιτητές του Τμήματος.

αίθουσα: Φουαγιέ ΑΜΘ | ώρα: 20:00 | είσοδος ελεύθερη

 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Πρόγραμμα

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 15.30
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μελετώντας φωτογραφίες της Κατοχής: η Θεσσαλονίκη τότε και τώρα”

Για μαθητές Γυμνασίου

Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στις 11.00

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Στο Περιθώριο του Πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής μέσα από τη συλλογή Βύρωνα Μήτου»

Κύκλος δράσεων: “Χαράσσοντας τον πηλό”

1. Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 11.00-12.00

Θεματική ξενάγηση για ενήλικες σχετικά με τα εγχάρακτα κεραμικά που εκτίθενται στις αίθουσες του ΜΒΠ.

Μετά το πέρας της ξενάγησης θα ακολουθήσει 10λεπτή σχετική ομιλία πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.  

2. Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 12.00-14.00

Εργαστήριο κεραμικής για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος και τους συντηρητές του Μουσείου, τα παιδιά φτιάχνουν τα δικά τους κεραμικά.

Απαρ. η τηλ. κράτηση (από τις 9 Μαΐου) στο τηλ. 2313306476 (κα Βεροπουλίδου) (Δ.-Π., 10.00-14.00)

3. Δευτέρα 15 Μαΐου έως Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017| Χώρος υποδοχής (φουαγιέ)

Περιοδική έκθεση εγχάρακτης κεραμικής από τη Συλλογή της Έφης Κουνουγέρη – Μανωλεδάκη. Παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα κεραμιστών του 20ου και του 21ου αι. που εμπνέονται από τον διάκοσμο της εγχάρακτης κεραμικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

4. Δευτέρα 15 Μαΐου έως Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017| Bιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ

Περιοδική έκθεση στις «Bιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ» στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος. Δημιουργίες σύγχρονες επηρεασμένες από την εγχάρακτη βυζαντινή και μεταβυζαντινή κεραμική.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο

 

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Ένα διαφορετικό τριήμερο στη Δημοτική Πινακοθήκη για μικρούς και μεγάλους.
Ένα εικαστικό εργαστήριο την Πέμπτη, ένα πάρτυ swing την Παρασκευή και μία βραδιά εικαστικής ξενάγησης στη νέα μας έκθεση το Σάββατο!

Πέμπτη 18 Mαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
19:00 – 21:00 Εικαστικό εργαστήριο «Οι ζελατίνες του Νικόλαου Γύζη»

Το εικαστικό εργαστήριο για ενήλικες περιλαμβάνει μια εισαγωγική γνωριμία με το έργο του Νικόλαου Γύζη μέσα από τη μόνιμη συλλογή σχεδίων του και στη συνεχεία μια εικαστική προσέγγιση στις ζελατίνες του. Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με το γρήγορο αυθόρμητο σχέδιο και το παιχνίδι φωτός-σκιάς πάνω στην υγρή ζωγραφική επιφάνεια και θα δημιουργήσουν έργα με μελάνι πάνω σε διαφάνειες.

Σχεδιασμός και εκτέλεση εργαστηρίου: Λία Κατόπη, πτυχιούχος Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ και Ζωή Μυλωνά, φοιτήτρια Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ

Δηλώσεις συμμετοχής: Λία Κατόπη και Ζωή Μυλωνά, Τηλέφωνο: 2310 427555

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή δωρεάν

Παρασκευή 19 Μαΐου
Casa Bianca Swing Night
20:00 / taster class – μάθημα χορού lindy hop για αρχάριους
21:30 / social swing dancing – με τη συμμετοχή της Swing Academy

Ένα swing πάρτυ στην Casa Bianca. Στις 20.00 ένα μάθημα χορού για αρχαρίους και αμέσως μετά το πάρτυ. Το Lindy hop και το Authentic Jazz είναι οι χοροί που αναπτύχθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές του 1930 από τις αφρο-αμερικανικές κοινότητες στις ΗΠΑ.

Αποτελούν μέλη της οικογένειας των χορών Swing: βασίζονται κυρίως στο Jazz, στο Tap, στο Breakaway, στο Black bottom και στο Charleston, και είναι πρόγονοι του Jive και του Rock n Roll. Το Authentic Jazz είναι χορός που χορεύεται χωρίς παρτενέρ ενώ το Lindy Hop είναι ένας ζευγαρωτός χορός. Τα δύο είδη αυτά έχουν αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα που μπορούν όμως και να χορογραφηθούν, και αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό άσκησης και ψυχαγωγίας για κάθε ηλικία.

Η Swing Academy είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε με σκοπό τη διάδοση των αυθεντικών Swing χορών και χορεύονται στο άκουσμα Swing μουσικής (Classic Jazz). Η ομάδα έχει την έδρα της στην Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Βαλαωρίτου (Καθολικών 4, στον 6ο όροφο), όπου διδάσκονται Lindy Hop και Authentic Jazz, διοργανώνονται Swing Parties, καθώς και Swing εκδηλώσεις και σεμινάρια με συμμετοχή δασκάλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συμμετοχή δωρεάν

Σάββατο 20 Μαΐου – Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων
20:00 Ξενάγηση και εικαστική δράση για μικρούς και μεγάλους στην έκθεση Ιστορίες από χαρτόνι – Αισώπειοι Μύθοι του Μανώλη Χάρου από τον επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Μπόλη.
Συμμετοχή δωρεάν

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

•    Πέμπτη 18 Μαΐου (ώρες 18:00-21:30)
«Η Θεσσαλονίκη στον 20ό αιώνα. Μεταμορφώσεις μιας πόλης μέσα από λέξεις και εικόνες»

Το ΠΙΟΠ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης-Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων, συνδιοργανώνουν εσπερίδα, με θέμα «Η Θεσσαλονίκη στον 20ό αιώνα. Μεταμορφώσεις μιας πόλης μέσα από λέξεις και εικόνες».

Μέσα από την καλλιτεχνική διαδρομή της πόλης, αλλά και τις αφηγήσεις γνωστών ή άγνωστων ιστοριών που ζωντανεύουν μνήμες και συμβάλλουν στη συγκρότηση της εικόνας της, αναδεικνύεται η ιδιαίτερη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης κατά τον 20ό αιώνα. Πρωτότυπη σύλληψη: Ξανθίππη Βασιλειάδου, υπεύθυνη Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

•    Παρασκευή 19 Μαΐου (ώρες 19:00-20:00)
«Τα κορακίστικα»

Η αφηγήτρια Ανθή Θάνου και ο μουσικός Αλέξανδρος Μακρής παρουσιάζουν, σε μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερες ιστορίες και παραμύθια για φίλους που μιλούν και λένε τα ανείπωτα. Λόγια παράξενα, σοφά που κρύβουν μυστικά.

•    Σάββατο 20 Μαΐου (ώρες 20:00-21:30)
«Σαλονίκη, η πόλη των πολλών»

Η Ανθή Θάνου και ομάδα καλλιτεχνών φτιάχνουν ένα μωσαϊκό από αρμένικα, εβραϊκά, σέρβικα, ελληνικά και τουρκικά παραμύθια, ιστορίες, τραγούδια και μουσικές. Η αφήγηση ντύνεται το επίσημο ένδυμά της για να υποδεχθεί εφηβικό και ενήλικο κοινό, σε μια μοναδική παράσταση.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη κ. Ναντίνα Κυριαζή, στο τηλέφωνο 2310385662 (καθημερινά, έως την Πέμπτη 18/5 και ώρα 15:00 e-mail: [email protected]).

*Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Πέμπτη 18/5 η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ (από τις 10:00 έως τις 18:00).

Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12-14, Θεσσαλονίκη 546 25, τηλ: 2310 385662

 

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

10:00-11:30, 12:30-14:00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7-12 ετών. Ελεύθερη συμμετοχή – Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση.

«Μη μου κόβετε τις ρίζες….» Ο πόλεμος μέσα από τέχνη, λόγο και ήχο. Πώς μπορεί ένα παιδί που επισκέπτεται ένα μουσείο τέχνης να οικειοποιηθεί τη  ματιά ενός παιδιού  που βιώνει την προσφυγιά; Η αλληλεπίδραση με έργα τέχνης, η αφήγηση με συνοδεία κρουστών, η προβολή ασπρόμαυρων σχεδίων, η έκφραση στο εργαστήρι δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία προσέγγισης ενός ευαίσθητου θέματος.

18.00-20.00: Ανοιχτή συζήτηση. Ελεύθερη συμμετοχή – Επιθυμητή η συμμετοχή του κοινού

«Αμφιλεγόμενες ιστορίες μέσα από έργα της συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης»: Ανοιχτή συζήτηση γύρω από καλλιτεχνικά έργα και θέματα που αφορούν το δημόσιο χώρο και πτυχές της ελληνικής ιστορίας. Θύτες και θύματα, εκτελέσεις, σεξουαλικότητα, βεβηλώσεις, τραύματα και άλλα που δεν λέγονται, παρά μόνο αν τολμήσουμε.

Παρασκευή 19.5 – Σάββατο 20.5

– «Ταυτότητες: Υλικά και άυλα τεκμήρια ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης. Το άλλο βλέμμα»

Συμπόσιο στο πλαίσιο του Greek Diaspora Fellowship Program, του Institute of International Education των Η.Π.Α., που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να φέρει στην Ελλάδα τους καθηγητές ελληνικών σπουδών στα Πολιτειακά Πανεπιστήμια του Ohio και του Missouri-St Louis, ειδικευμένους στα θέματα ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς, κ.κ. Γιώργο Αναγνώστου και Νίκο Πουλόπουλο, οι οποίοι θα είναι και μεταξύ των κύριων εισηγητών.

Παρασκευή 19.5: «Ο Αμερικάνος» Θεατρικό αναλόγιο (δραματοποιημένη αφήγηση του διηγήματος του Α. Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Θ. Σαράντου)

Σάββατο 20.5: «Ταξισυνειδησία» Προβολή ντοκυμαντέρ για την άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού στις ΗΠΑ (σκηνοθεσία Κ. Βάκκα, σενάριο Κ. Βάκκα, Κ. Καρπόζηλου)

Παρασκευή 19.5:  Εγκαίνια « Έλληνες στην Αμερική σήμερα: φωτογραφικές ταυτότητες» Έκθεση φωτογραφίας

Διοργάνωση: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ., ‘Ιδρυμα Fulbright για την Ελλάδα, MESEA (Multi Ethnic Studies Europe and the Americas), Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων

Το συμπόσιο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Συνεχίζονται οι εκθέσεις:

– AstronART-δημιούργησε τον κόσμο που θέλεις να ζεις έως τις 27 Μαΐου 2017 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Παρουσίαση του AstronART project και έκθεση εικαστικών διαδραστικών έργων με Νέα Ψηφιακά Μέσα παιδιών και εφήβων που συμμετείχαν στα εργαστήρια του AstronART.

– ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2014-2017, Έκθεση των Αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. έως τις 25 Μαΐου 2017 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) 54636, Θεσσαλονίκη E: [email protected]

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 10:00-22:00 / Παρασκευή 10:00-19:00 / Σάββατο 10:00-18:00 / Κυριακή 11:00-15:00.

 

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Close