Fuga

Fuga

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης της Σοφίας Μπόμπολη

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, στις 19:00, είσοδος ελεύθερη

Η “Fuga”, που στη μουσική θεωρείται το αποκορύφωμα της πολυφωνικής τέχνης και της αντιστικτικής γραφής, σημαίνει φυγή.

Η Σοφία Μπόμπολη, στην νέα της έκθεση, επιχειρεί μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην ιδιαίτερη αυτή μουσική τεχνική, που ακολούθησαν μεγάλοι μουσουργοί, ήδη από τα τέλη του 14ου αιώνα.

Όπως στη “Fuga” οι φωνές, μετά την παρουσίαση του θέματος, αρχίζουν να πλέκονται ακουστικά μεταξύ τους με έναν τρόπο που θυμίζει κυνηγητό ανάμεσα στις νότες, έτσι και στα έργα της διακεκριμένης καλλιτέχνιδος, η φυγή, η απόδραση από την καθημερινότητα, απεικονίζεται με διαδοχικές εικαστικές απαντήσεις στο αρχικό θέμα, με έναν τρόπο μοναδικό, έτσι ώστε οι εικόνες πλημμυρίζουν μουσική αρμονία, που αιχμαλωτίζει την σκέψη και την ψυχή του επισκέπτη.

Όπως αναφέρει η Σοφία Μπόμπολη, οι απαντήσεις στα έργα της αποτυπώνονται με τρεις τρόπους:  «Η Α απάντηση είναι να φτάσεις στην πηγή. Σε αυτή την ενότητα εργάστηκα με το υγρό στοιχείο,  πραγματοποιώντας έργα που προσδίδουν την έκπληξη, την αμεσότητα, το τυχαίο. Κάποια έργα δημιουργήθηκαν στο εργαστήριό μου και άλλα στη φύση, σε πηγές, εκεί όπου το νεαρό νερό συναντά το πρώτο φως. 

Η Β απάντηση είναι να παρατηρήσεις από όσο πιο μακριά μπορείς, αφού καθίσεις αναπαυτικά. Σε αυτή την ενότητα εργάστηκα με την προοπτική, δημιουργώντας έργα που απεικονίζουν από τον πιο κοντινό μας τόπο – σπίτι, μέχρι τον μακρινό γαλαξία. Εδώ συνυπάρχουν τοπία ζωγραφισμένα και τοπία χαραγμένα με την ύλη και η ύλη γίνεται το ίδιο το αντικείμενο και αναπαράγει τις παιδικές αναμνήσεις και τις ξένοιαστες καλοκαιρινές νύχτες των διακοπών.

Η Γ απάντηση είναι να δεις την αλήθεια αλλά και τις παραμορφώσεις της. Η αλήθεια και η παραμόρφωση εδώ συνυπάρχουν και η μια τροφοδοτεί την άλλη, σαν να υπάρχει ένα όριο με σημείο διαφυγής. Η αναζήτηση εδώ είναι οι φόρμες, που κινούνται ανάμεσα στο σταθερό και το ρευστό».

Η Σοφία Μπόμπολη σπούδασε στο  Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης, με καθηγητές τους ζωγράφους Κυριάκο Κατζουράκη και Γιώργο Τσακίρη και τον χαράκτη Ξενή Σαχίνη. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου, είναι μέλος του Ομίλου για την  Unesco  Πειραιώς και Νήσων και της Διεθνούς Εταιρίας Λόγου και Τέχνης.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε χώρους τέχνης, ιδρύματα και Μουσεία (1η Art Θεσσαλονίκη συμμετοχή με το σύλλογο «Ορίζοντες»  θέμα: «Γέφυρες», Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας, Αθήνα. Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας Λ. Κανελλόπουλος, Μουσείο Μπουζιάνη – Αθήνα, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, γκαλερί Ηώ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας – Θεσσαλονίκη, Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς Θεσσαλονίκη, Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, Πινακοθήκη Σύρου, Τελλόγλειο Ίδρυμα και άλλοι χώροι τέχνης). Συνεργάζεται με τον Σπύρο Κοντόπουλο, Αρχιτέκτονα – Χωροτάκτη. Έργα της διακρίθηκαν:

Γ΄ βραβείο σε διαγωνισμό σκίτσου Καλάβρυτα  12/2016. Τον Ιούλιο 2015 έργο της βραβεύτηκε στην πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας.  Συμμετείχε  το 2015 με χαρακτικό έργο στην πόλη Tokushima Japan “Awagami international mini print Exhibition 2015”. ΕΠΑΙΝΟΣ   ΕΛΤΑ στο  « EUROPA» 2012 εξώφυλλο συλλεκτικού τευχιδίου.

Έργο της έγινε εξώφυλλο τετραδίου για το Χαμόγελο του Παιδιού το 2009 -2010.

Στα εγκαίνια, θα μιλήσει για την έκθεση ο Σπύρος Κοντόπουλος, Αρχιτέκτονας – Χωροτάκτης, συνεργάτης της καλλιτέχνιδος. Θέμα της ομιλίας του «Φυγή στο Είναι».

Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου 2017

Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα έως Παρασκευή: 12:00 – 18:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12-14 Λαδάδικα, 54625 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 385651, 385661.

 

 

 

Close